Παρακολουθούμε την κυβέρνηση στην πορεία της προς τις εκλογές να επιστρατεύει κάθε μέσο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση. Επικαλούμενη το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς (όσο της έχει απομείνει από τη συμπόρευση με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ και την ανοχή στους ακροδεξιούς της Χρυσής Αυγής) παραπέμπει σωρηδόν τους πολιτικούς της αντιπάλους στη Δικαιοσύνη. Με ευθύνη της οδηγεί τη χώρα στις εκλογές μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης, διχασμού και δικαστικών παραπομπών οι οποίες θα έπρεπε να περατωθούν σε νηφάλιο πολιτικό χρόνο διότι τώρα εύλογα εκλαμβάνονται ως προεκλογική δικαστική εργαλειοποίηση. Αυτοί όμως οι διαπρύσιοι τιμητές της στα τέσσερα χρόνια που κυβερνούν έχουν, όπως διαβάζουμε στον Τύπο και αναφέρονται στη Βουλή από την αντιπολίτευση, πολλά ανοιχτά θέματα με τη νομιμότητα και τα οποία οι πολίτες απαιτούμε να διερευνηθούν. Η επόμενη Βουλή οφείλει να εξετάσει τις τυχόν ποινικές ευθύνες μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τα εξής θέματα:
1. Την απώλεια για τη χώρα 100-200 δισ. κατά τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σύμφωνα με δημόσιες μαρτυρίες ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα οποία βέβαια θα επωμιστούμε εμείς οι φορολογούμενοι για δεκαετίες. Θα πρέπει να κληθούν οι ανωτέρω ευρωπαίοι αξιωματούχοι να καταθέσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη τα σχετικά στοιχεία και τις εκτιμήσεις τους.
2. Τη διαχείριση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των ΜΚΟ (περίπου 1,6 δισ.) για τους πρόσφυγες και τη νομιμότητα των σχετικών απευθείας αναθέσεων προμήθειας υλικών και έργου, δίχως δηλαδή τού από τον νόμο προβλεπόμενου διαγωνισμού.
3. Την μάλλον παράνομη και αντίθετη με το διεθνές δίκαιο προμήθεια και μεταπώληση από το υπουργείο Αμυνας αμφισβητούμενου οπλισμού προς τη Σαουδική Αραβία.
4. Τη νομιμότητα της κατάτμησης των διαγωνισμών για την κατασκευή των οδικών αξόνων της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου και την αιτιολόγηση των παρατηρούμενων σήμερα καθυστερήσεων.
5. Την πιθανολογούμενη χρηματοδότηση της κυβέρνησης από τον κ. Σόρος, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές υπουργών σε πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο.
6. Τις τυχόν ολιγωρίες κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών του Δημοσίου (αθέλητες ή ηθελημένες) για την καθυστέρηση των σημαντικών επενδύσεων του Χρυσού Χαλκιδικής και του Ελληνικού, που στερούν έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων από το Δημόσιο και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
7. Την απώλεια τεράστιων ποσών από το Δημόσιο από την αποκρατικοποίηση της TΡΑΙΝΟΣΕ με τελικό τίμημα 48 εκατομμύρια όταν το πρώτο τίμημα από την προηγούμενη κυβέρνηση ανερχόταν στα 300 εκατομμύρια.
8. Τους κυβερνητικούς υπεύθυνους για το αρχικά εξαιρετικά χαμηλό τίμημα της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του Αερολιμένα Αθηνών (αρχικό τίμημα 483 εκατομμύρια), το οποίο με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανήλθε τελικά στο σχεδόν τριπλάσιο τίμημα των 1,115 δισεκατομμυρίων.
9. Τους κυβερνητικούς και διοικητικούς υπεύθυνους για την οικονομική βύθιση της ΔΕΗ και την εμφανή προοπτική χρεοκοπίας της με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.
10. Τον δικαστικό έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες υπουργών που «ξέχασαν» να δηλώσουν εκατομμύρια καταθέσεων/εσόδων και ιδιοκτησία δεκάδων οικημάτων και αγροτεμαχίων, αυτών που δημόσια δήλωναν ότι διατηρούσαν δίπλα βιβλία στις προηγούμενες θέσεις τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σήμερα όλοι οι ανωτέρω είναι θορυβώδεις τιμητές των πάντων. Η διερεύνηση όλων των ανωτέρω περιπτώσεων υποβαθμίστηκε ή παραβλέφθηκε σκανδαλωδώς, σε αντίθεση με πολλούς απλούς πολίτες με αντίστοιχες προβληματικές συμπεριφορές που αθρόα οδηγούνται στα δικαστήρια.
Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ερευνητής στο ΙΜΒΒ – ΙΤΕ