Στα ύψη ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς οι κοινοβουλευτικές, αλλά και δικαστικές εξελίξεις για διάφορες υποθέσεις που χαρακτηρίζονται σκάνδαλα και έχουν προαναγγελθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναμένεται να δημιουργήσουν εκρηκτικό κλίμα. Με εμφανή διάθεση να πορευθεί με όχημα τις δικαστικές διώξεις η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα στον δρόμο προς τις κάλπες, ενώ ήδη η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η πολιτική ζωή του τόπου θα μπει σε δικαστικό κυκλώνα, κάνοντας παράλληλα λόγο περί «εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης». Από την άλλη πλευρά, δικαστές και εισαγγελείς εκφράζουν φόβους για την εμπλοκή της Δικαιοσύνης στα πολιτικά παίγνια στον δρόμο προς τις κάλπες.
Το Ντυνάν. Η αναμενόμενη σήμερα παρουσίαση του πορίσματος για την εξαγορά του Ερρίκος Ντυνάν από ιδιωτικό τραπεζικό όμιλο είναι η πρώτη πράξη στο… πολιτικό έργο «διώξεις στον δρόμο προς τις κάλπες» που ανεβαίνει με κυβερνητική σκηνοθεσία, κατά την αντιπολίτευση. Μάλιστα, στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής εντάσσεται και η απόφαση το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία να σπάσει σε τέσσερα υποκεφάλαια, ενώ το βάρος διαμηνύεται ότι πέφτει κυρίως στο ΚΕΕΛΠΝΟ και στη Novartis.
Το πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όπως έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», ανοίγει τον δρόμο για Προανακριτική Επιτροπή, εστιάζοντας σε πέντε πολιτικά πρόσωπα – τον κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και τους βουλευτές της ΝΔ Αδωνη Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Μάριο Σαλμά, αλλά και τον βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέα Λοβέρδο. Μέσω του κεφαλαίου για το Ερρίκος Ντυνάν που ανοίγει σήμερα, το βάρος θα πέσει κυρίως στους Γεωργιάδη και Λοβέρδο.
Η Novartis και ο Φρουζής. Παράλληλα, προαναγγέλλονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα στην υπόθεση της Novartis, στην οποία έχει επενδύσει πολλά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Επίσης, αναμένεται να ασκηθούν και διώξεις για τα οικονομικά των κομμάτων, με επίκεντρο τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τα μεγάλα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες, υποθέσεις που βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.
Σε αυτό το σκηνικό της έντασης, πολιτικοί παρατηρητές και στελέχη της αντιπολίτευσης στέκονται στη δικαστική εξέλιξη που υπήρξε την περασμένη Παρασκευή στην υπόθεση «μικρή Novartis», όπως είχε χαρακτηριστεί. Ειδικότερα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης αθώωσε τον Κωνσταντίνο Φρουζή (επί πάρα πολλά έτη ηγετικό στέλεχος της Novartis Hellas) και ένα ζευγάρι ιατρών, στους οποίους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία και δωροληψία υπαλλήλων. «Η απόφαση αυτή είναι οδηγός για τη μεγάλη υπόθεση της Novartis» έλεγαν κεντρικοί παράγοντες, αν και αυτή είναι μια εκτίμηση που δεν γίνεται αποδεκτή από την κυβερνητική πλευρά, η οποία διαχωρίζει τη συγκεκριμένη υπόθεση από το διερευνώμενο σκάνδαλο. Υπέρ της αθώωσης των κατηγορουμένων τάχθηκε και ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος, επικαλούμενος τα στοιχεία της δικογραφίας, επισήμανε ότι δεν προκύπτει υπερσυνταγογράφηση των δύο γιατρών υπέρ της Νοvartis και τόνισε πως «δεν φτάνει να καταδικαστούν τρεις άνθρωποι με βάση ενδείξεις».
Επικοινωνιακοί ελιγμοί. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να επενδύσουν πολιτικά στις διάφορες σκανδαλώδεις υποθέσεις, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν και το κατάλληλο επικοινωνιακό κλίμα, προσδοκώντας αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που έχουν διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Είναι χαρακτηριστική η επιλογή του πρωθυπουργικού επιτελείου, παράλληλα με τις διάφορες υποθέσεις που θα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής σύγκρουσης, να φέρει σταδιακά προς νομοθέτηση τις εξαγγελίες της ΔΕΘ και παράλληλα, να τρέχουν οι εξελίξεις σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για την Προανακριτική για την Υγεία, αλλά και οι διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί επί της ουσίας ένας πολιτικός κλοιός γύρω από τη ΝΔ, καθώς από τη μια η κυβέρνηση θα επιδιώκει συναίνεση και συνεννόηση για το Σύνταγμα, από την άλλη θα εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση για σκάνδαλα στον χώρο της υγείας και ταυτόχρονα θα ζητεί τη θετική της ψήφο στη νομοθέτηση των εξαγγελιών, και αν δεν τη λάβει θα επιχειρεί να την εκθέσει ότι δεν ψηφίζει φιλολαϊκά μέτρα.