Τα κομμάτια του παζλ της υπόθεσης με κεντρικό πρόσωπο τον προφυλακισμένο πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου προσπαθούν να συνθέσουν βήμα βήμα οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου, οι οποίοι συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς την έρευνά τους στο πλαίσιο της αναζήτησης ποινικών ευθυνών για μία σειρά άλλων μη πολιτικών προσώπων που ενεπλάκησαν στη σύμβαση για τις φρεγάτες.

Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί, εν αναμονή της απόφασης της Βουλής, για τη δικογραφία που έχουν ήδη διαβιβάσει σχετικά με το αδίκημα της δωροδοκίας για τον πρώην υπουργό, αλλά και των απαντήσεων επί των αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν στείλει σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αμερική αναζητώντας πιθανά ίχνη μαύρου χρήματος, φέρονται διατεθειμένοι να προχωρήσουν και στην εξέταση του Μισέλ Ζοσεράν, πάλαι ποτέ στέλεχος της Thales – προμηθεύτριας εταιρείας στην υπόθεση με τις φρεγάτες. Οι δύο ανακριτές έχουν υποβάλλει αίτημα μέσω της δικαστικής συνδρομής, εφόσον απαιτηθεί να μεταβούν και στη Γαλλία, προκειμένου να εξεταστεί ο συγκεκριμένος μάρτυρας.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο που στο παρελθόν έχει προβεί σε καταγγελίες για μίζες που φέρονται να διακινήθηκαν στην επίμαχη σύμβαση την περίοδο 2002 – 2003, συμβάλλοντας και στη στοχοποίηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ωστόσο, δεν έχει εξεταστεί μέχρι σήμερα από έλληνες δικαστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζοσεράν έχει αμφισβητηθεί και καταδικαστεί από τη γαλλική Δικαιοσύνη. Ετσι, όταν θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τους έλληνες δικαστές, εκείνοι θα έχουν την ευκαιρία αφενός να διερευνήσουν τη βασιμότητα των καταγγελιών του και αφετέρου να ελέγξουν την αξιοπιστία των λεγομένων του συγκρίνοντάς τα και με τα υπόλοιπα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν ήδη στα χέρια τους.