Η αυτόνομη πορεία του Ποταμιού μέχρι τις εκλογές είναι πλέον απόφαση συνεδρίου. Με συντριπτική πλειοψηφία, οι σύνεδροι αποφάσισαν να κάνουν δεκτή την εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη για αυτόνομη κάθοδο στις επόμενες εκλογές, με ένα σχέδιο επτά σημείων για μετεκλογικές συνεργασίες και με την υποσημείωση πως Το Ποτάμι «ανήκει στις φιλελεύθερες δυνάμεις».

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όλοι συμφωνούσαν με όλους. Με διακριτή τη διάσταση ανάμεσα στους βουλευτές, οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός ζήτησαν προεκλογική συζήτηση με τη ΝΔ, ενώ ο Σπύρος Δανέλλης υπεραμύνθηκε της άποψής του για προγραμματική συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς αντίπαλο, επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος, με αντιπρόεδρο τον Γιώργο Μαυρωτά και ποσοστό 93,5%.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. Η πολιτική απόφαση που ψηφίστηκε μιλάει για μετεκλογικές συνεργασίες με βάση την πλήρη αποκομματικοποίηση του κράτους, την ανάδειξη της μεσαίας τάξης «σε κεντρική λεωφόρο ανάπτυξης», τη μεταρρύθμιση στην παιδεία, τον σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, την οικολογία, την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και τη δέσμευση για αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Δεν ήταν όμως η μόνη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι, καθώς ο Γιώργος Αμυράς κατέθεσε κι αυτός δέκα σημεία πάνω στα οποία θεωρούσε ότι πρέπει προεκλογικά να ξεκινήσει διάλογος με τη ΝΔ – ο οποίος θα μετουσιωνόταν σε συνεργασία αμέσως μετά τις εκλογές. Παρότι η πρόταση καταψηφίστηκε, κατέγραψε ένα 34,4%, δείχνοντας μια ξεκάθαρη τάση στο εσωτερικό του Ποταμιού. Ο Θεοδωράκης, κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, συμπεριέλαβε τα δέκα σημεία της πρότασης Αμυρά σε αυτά για τα οποία «Το Ποτάμι αγωνίζεται», χωρίς ωστόσο αναφορά στο δεύτερο μισό όσων είπε ο βουλευτής.

Το Σάββατο, ο Θεοδωράκης επιχείρησε να αναδείξει την πολιτική αναγκαιότητα του Ποταμιού, δηλώνοντας εκ νέου τη στήριξή του στη συμφωνία των Πρεσπών και ξεκαθαρίζοντας πως δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ. Παράλληλα, ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την απόφαση συμμετοχής στο Κίνημα Αλλαγής. «Κάποιοι είχαν στο μυαλό τους μόνο το παρελθόν τους. Οταν το συνειδητοποιήσαμε, αποχωρήσαμε έντιμα», τόνισε για τους πρώην συντρόφους του, ενώ μιλώντας για τους ανθρώπους που μπορούν να εφαρμόσουν ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο για τη χώρα σχολίασε πως αυτοί δεν μπορούν να είναι «παιδιά του κομματικού σωλήνα, ανειδίκευτοι πτυχιούχοι, απαίδευτοι γόνοι και υπουργοί του παρελθόντος».

 

ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ. Η πρώτη κριτική προς Το Ποτάμι ήρθε από τον προσκεκλημένο Νίκο Αλιβιζάτο. Ο συνταγματολόγος, που ανέλαβε τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη επικεφαλής στο Κίνημα Αλλαγής, τόνισε πως τα δύο ρεύματα της δημοκρατικής παράταξης πρέπει να βρουν τρόπο να συνυπάρξουν. «Η κίνηση του Κινήματος Αλλαγής ήταν σωστή», τόνισε, ελπίζοντας πως «η διάσπαση θα είναι προσωρινή, καθώς το διαζύγιο ήταν πολιτισμένο. Ας συνεχίσουμε να μην τορπιλίζουμε την πιθανότητα να τα ξαναβρούμε». Παράλληλα, άσκησε σκληρή προσωπική κριτική στον Θεοδωράκη για την ανακοίνωση του Ποταμιού σχετικά με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Κώστα Σημίτη. «Με το να ζητάς την ώρα που γίνεται αυτός ο πόλεμος από τον Σημίτη να πάρει θέση, φοβάμαι ότι ενδίδεις σε μεθόδους τις οποίες Το Ποτάμι δεν εγκρίνει», ανέφερε.

Εσωκομματικά, οι Ψαριανός και Αμυράς τάχθηκαν υπέρ ενός πιο ξεκάθαρου πλαισίου συνεργασίας με τη ΝΔ. Από την άλλη, ο Σπύρος Δανέλλης μίλησε για «καθημερινή διολίσθηση» προς το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Στη ΝΔ είναι βαθιά συντηρητικοί, με διαθέσεις άγριου ρεβανσισμού. Ποια είναι η εκλεκτική μας συγγένεια;», αναρωτήθηκε. Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της «μη κυβερνητικής συμμετοχής» σ’ αυτή τη Βουλή και στην επόμενη, τονίζοντας πως Το Ποτάμι πρέπει να γίνει «πραγματικό κόμμα, με πραγματικά όργανα, πραγματικές πλειοψηφίες και μειοψηφίες» έτσι ώστε «να παίξει έναν πραγματικό ρόλο ως κόμμα συσπειρώνοντας πολίτες στη δράση και όχι ως όχημα του αρχηγού του».