Η «ώρα μηδέν» για την ΑΟΖ της Κύπρου – και για το αν τελικώς θα επιβεβαιωθούν οι ελπίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου – πλησιάζει, αφού την επόμενη Δευτέρα είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο ερευνητικό τεμάχιο 10 ο αμερικανικός κολοσσός της ExxonMobil σε συνεργασία με την Qatar Petroleum. Παράλληλα όμως, η Αγκυρα επιμένει να κλιμακώνει την ένταση, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, καθώς χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε νέες απειλές.

Το υπό βρετανική σημαία, μήκους 228 μ. και πλάτους 42 μ. γεωτρύπανο «Stena Icemax» της ExxonMobil βρισκόταν χθες το βράδυ στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, στη Θάλασσα Αλμποράν με προορισμό την Κύπρο και το Οικόπεδο 10. Οπως ανακοίνωσε άλλωστε προχθές η Κυπριακή Δημοκρατία, με την έκδοση Navtex δεσμεύει τη συγκεκριμένη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 25 Φεβρουαρίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι προγραμματισμένες εργασίες για τη γεώτρηση.

ΕΚΔΗΛΟΣ. Η δραστηριοποίηση όμως της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ενεργειακό πεδίο και πολύ περισσότερο η πιθανότητα να βρεθεί ένα πλούσιο και εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία, ο οποίος γίνεται όλο και πιο έκδηλος καθώς ο χρόνος για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 μετράει αντίστροφα. Χθες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής καθέλκυσης μίας νέας κορβέτας του πολεμικού ναυτικού έδωσε σαφές στίγμα των τουρκικών προθέσεων. «Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι. Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας. Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν “ληστή” να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή» προειδοποίησε. Πρόσθεσε δε πως η Τουρκία δεν θα δεχτεί προσπάθειες να της στερήσουν τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο ή την αποκαλούμενη ΤΔΒΚ. «Δεν εποφθαλμιούμε εδάφη άλλων. Οσοι νομίζουν ότι μπορούν να παρέμβουν στη Μεσόγειο ή το Αιγαίο άρχισαν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλο λάθος έκαναν».

Υπενθυμίζεται ότι η Αγκυρα προ δύο εβδομάδων είχε ισχυριστεί ότι το ΠΝ της Ελλάδας παρενόχλησε το σεισμογραφικό «Barbaros Hayreddin Pasa» στην περιοχή δυτικά της Κύπρου, κοντά στο κυπριακό ερευνητικό τεμάχιο 4. Αλλά στην πραγματικότητα η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» είχε βρεθεί εκεί για να μην επιτρέψει έρευνες από το τουρκικό πλοίο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ακολούθησε σειρά προκλητικών δηλώσεων των τούρκων υπουργών Αμυνας και Ενέργειας Χουλουσί Ακάρ και Φατίχ Ντονμέζ, οι οποίοι  – στη γραμμή Ερντογάν – υποστήριζαν ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα στη Ανατολική Μεσόγειο και πως το τουρκικό ναυτικό θα αναλάβει δράση αν χρειαστεί.

Ο «ΠΟΡΘΗΤΗΣ». Ταυτόχρονα, με αυτή την κλιμάκωση της έντασης, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωνε με τυμπανοκρουσίες ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Fatih» ξεκινάει γεωτρήσεις περίπου 60 χλμ. νοτίως της Αττάλειας, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Και πληροφορούσε με Navtex ότι δεσμεύει την περιοχή έως τα τέλη Απριλίου.

Το μεγάλο ερώτημα που απασχολεί πάντως τη Λευκωσία και το ελληνικό «Πεντάγωνο» είναι το αν η Αγκυρα θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει γεώτρηση σε μία περιοχή κοντά στην Κύπρο με στόχο να προκαλέσει και να δηλώσει ότι είναι παρούσα. Ενα από τα σενάρια που έχουν αναλυθεί από τη διπλωματική και τη στρατιωτική ηγεσία σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι η Τουρκία να τρυπήσει σε ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ που δεν έχουν δοθεί σε εταιρείες για εκμετάλλευση, δηλαδή στα 4 και 5 στα δυτικά (τα οποία μάλιστα βρίσκονται πολύ κοντά στο 10) στο 1 και το 7 νότια, και στο 13 νοτιοανατολικά.

Το χειρότερο όμως σενάριο – σύμφωνα με τις ίδιες αναλύσεις – είναι η Τουρκία να αποπειραθεί να πραγματοποιήσει γεώτρηση στο τεμάχιο 4 που είναι πολύ κοντά στην ελληνική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Δεν θα πρέπει να θεωρηθεί καθόλου τυχαίο ότι σ’ αυτή την περιοχή έκανε έρευνες προ ημερών το τουρκικό σεισμογραφικό «Barbaros». Και λίγες ημέρες αργότερα ο Χουλουσί Ακάρ παρουσίασε έναν χάρτη που εμφάνιζε την τουρκική υφαλοκρηπίδα να φτάνει μέχρι και κάτω από το Λασίθι!