Αύριο στην αίθουσα της Γερουσίας θα συναχθεί σύσσωμη η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο αρχηγός της από το βήμα θα παρουσιάσει τις προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση που ξεκινά και στην οποία η αξιωματική αντιπολίτευση θα συμμετάσχει. Το σκεπτικό αυτών των προτάσεων συνοψίζεται από όσους μιλούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εκτίμηση πως «το Σύνταγμα πρέπει να είναι λειτουργικό για τους πολίτες». Για την ακρίβεια λένε πως «το Σύνταγμα πρέπει να απαντάει στην κυριότερη απαίτηση των πολιτών αυτή την περίοδο, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους». Και αυτήν την απάντηση φιλοδοξούν οι ίδιοι να δώσουν.

Η αρχική ιδέα της Πειραιώς να μη συμμετέχει στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα, ύστερα από μια ευρεία κομματική σύσκεψη την περασμένη εβδομάδα. Οχι μόνο γιατί ακούγοντας τις προτάσεις της πλειοψηφίας για το Σύνταγμα θεώρησαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποπειράται να ευτελίσει μια μείζονα θεσμική διαδικασία, αλλά κι επειδή η αίσθηση που αποκόμισαν τα έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής ήταν πως μεγάλη μερίδα των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ανησυχεί μήπως η όλη διαδικασία – που οι νεοδημοκράτες πιστεύουν ότι ξεκίνησε ως μια ακόμη απόπειρα αλλαγής ατζέντας από τις ενδοκυβερνητικές κόντρες – γυρίσει μπούμερανγκ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό την έννοια πως η παρούσα Βουλή θα αποφασίσει τα αναθεωρητέα άρθρα, ωστόσο η επόμενη – στην οποία όπως όλα τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει την πλειοψηφία – θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει. Αρα οι συριζαίοι ανησυχούν ότι η ΝΔ θα διαμορφώσει τα άρθρα που θα έχουν κριθεί αναθεωρητέα όπως εκείνη επιθυμεί.

Στη γαλάζια ανάλυση σχεδόν το σύνολο των προτάσεων της κυβέρνησης αποδεικνύει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χρησιμοποιήσει το Σύνταγμα σαν προεκλογικό πρόγραμμα». Με αυτόν τον τρόπο ερμηνεύουν και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί πρόθεσής του να εκλέγονται πέντε από τους 300 βουλευτές από τους έλληνες κατοίκους του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, πάντως, «η ΝΔ δεν έχει διαφοροποιήσει στο παραμικρό την πάγια θέση που εκφράζει από το 2016 για τη συνταγματική αναθεώρηση». Σημειώνουν, μάλιστα, ότι η βασική τους διαφωνία με όσα παρουσίασε ο Πρωθυπουργός δεν είναι μόνο το άρθρο 16 για την ίδρυση και μη κρατικών πανεπιστημίων. «Είναι» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «πολλά τα άρθρα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντάξει καν στη ενδοκομματική του συζήτηση». Ποια είναι αυτά τα άρθρα, τα οποία θα αποτελούν και την αιχμή του δόρατος της νεοδημοκρατικής πρότασης;

Τα άρθρα. Το 103 μέσω του οποίου επιθυμούν να ενισχύσουν τις αρμοδιότητες των δήμων και την οικονομική τους αυτοτέλεια. Το 106 που βλέπουν ως αναγκαίο να περιλάβει κίνητρα για την οικονομική ανάπτυξη και ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον. Το 110, που αφορά την ίδια την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος – κι εκείνοι τάσσονται υπέρ της απλοποίησής της. Το 101 στο οποίο εισηγούνται να ενταχθεί η αξιολόγηση και η αξιοκρατία στο Δημόσιο. Και τέλος η αλλαγή του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης των υπουργών – σχετικά με την οποία θυμίζουν πως ήδη από «τον Νοέμβριο του 2006 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο βουλευτής που εισηγήθηκε να ενταχθεί στην αναθεώρηση η αλλαγή του. Κανείς από το κόμμα του κ. Τσίπρα δεν τη συνυπέγραψε».

Η προεδρική εκλογή. Ως προς το ζήτημα της προεδρικής εκλογής η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει πως είναι μεν απαραίτητη η αποσύνδεσή της από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, δεν συμφωνεί όμως με τη συριζαϊκή πρόταση για εννέα ψηφοφορίες και εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Επειδή κάτι τέτοιο θα σήμαινε αλλαγή του πολιτεύματος. Η λύση που φαίνεται να προκρίνουν είναι μια ακόμη ψηφοφορία με απλή και όχι αυξημένη πλειοψηφία.