«Ναι ρε φίλε»! Αυτό είναι το σύνηθες επιφώνημα του Λευτέρη Πετρούνια – απευθυνόμενος στον εαυτό του – μόλις ολοκληρώσει επιτυχημένα ένα πρόγραμμα, όπως αυτό που του χάρισε το 3ο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα την περασμένη Παρασκευή. Ο Λευτέρης έχει περάσει πλέον στο πάνθεον των ελλήνων αθλητών-μύθων που έχουν στο παλμαρέ τους τρεις παγκόσμιους τίτλους, αλλά και χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Οι αρσιβαρίστες Πύρρος Δήμας και Κάχι Καχιασβίλι, ο τζουντόκα Ηλίας Ηλιάδης και ο Νίκος Κακλαμανάκης με τις Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στην ιστιοπλοΐα είναι τα άλλα μέλη του κλαμπ.

Μέσω των «ΝΕΩΝ», το «ναι ρε φίλε» το λέει στον αθλητή ο καλός του φίλος Γιώργος Πρίντεζης, που άλλωστε αμέσως μετά την επιτυχία του Λευτέρη στην Ντόχα είχε ανεβάσει το ποστάρισμα για τον φίλο του: «Δεν πας καλά εσύ, σ’ το έχω πει».

«Τι να του πω, με αυτά που κάνει μας έχει εκπλήξει όλους, αν και όσοι τον ξέρουμε τα περιμένουμε όλα πλέον. Εδώ, στο μπάσκετ πονάς στον ώμο και δεν μπορείς να σουτάρεις, να πασάρεις, να κάνεις οτιδήποτε και αυτός πάει και κάνει “σταυρό” στον αέρα. Εχει τρομερή δύναμη ψυχής, αλλά παράλληλα έχει δουλέψει απίστευτα το σώμα του, και αυτό τον βοηθάει γενικότερα» μας λέει ο διεθνής φόργουορντ του Ολυμπιακού, που έχει αναπτύξει φιλία με τον άρχοντα των κρίκων τα τελευταία χρόνια.

«Μας συνδέουν δύο κοινοί πολύ καλοί μας φίλοι και έτσι αρχίσαμε να βγαίνουμε και ταιριάξαμε. Είναι εξαιρετικό παιδί και του εύχομαι να συνεχίσει έτσι και ακόμα καλύτερα, αφού πρώτα επιστρέψει σιδερένιος».

Στην Ντόχα του Κατάρ, ο Λευτέρης Πετρούνιας αυτή τη φορά ήταν πιο πιθανό από ποτέ να μην αγωνιστεί, καθώς το πρόβλημα (σχεδόν εδώ και έναν χρόνο) στον αριστερό του ώμο τον ταλαιπωρούσε πολύ με αποτέλεσμα στις αιωρήσεις να νιώθει τον πόνο σαν μαχαιριά. Η ανακοίνωση πως δεν θα αγωνιστεί σκόρπισε θλίψη σε όλους, όμως όλοι του ευχήθηκαν πρώτα απ’ όλα να γίνει καλά. Και κάπου εκεί όλα άλλαξαν.

Φύλακας – άγγελος

«Ναι, διότι είδαμε να πιάνουν τόπο όσα είχαμε κάνει στην αλλαγή του προγράμματός του, κυρίως με ισομετρικές ασκήσεις για να προστατεύουμε όσο μπορούμε τον ώμο του. Ομως τα πρώτα αποτελέσματα σε αυτή την προσπάθεια φάνηκαν δύο μέρες μετά την ανακοίνωση ότι δεν θα αγωνιστεί. Να φανταστείτε ότι εγώ είχα προγραμματίσει τα χειρουργεία του κανονικά, τα οποία τελικά ακύρωσα και κατέβηκε στο Κατάρ για τον προκριματικό» λέει στα «ΝΕΑ» ο κρυφός άσος του Λευτέρη Πετρούνια, αλλά και όλων των παιδιών της γυμναστικής, ο γιατρός Οδυσσέας Παξινός, στο όνομα του οποίου πίνει δικαίως νερό τόσο ο Λευτέρης όσο και ο προπονητής του Δημήτρης Ράφτης.

«Μα, είμαστε οι κρίκοι μιας αλυσίδας, ένα τρίο με τυφλή εμπιστοσύνη μεταξύ μας, που έχει στόχο πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς να έχει προβλήματα ο αθλητής. Ξέρετε, ο Λευτέρης μπαίνει πλέον σιγά σιγά σε ένα κλαμπ τεράστιων αθλητών παγκοσμίως που τους αναφέρουν γενικότερα και όχι μόνο στο άθλημά τους. Οπως λέμε ο Μπούμπκα, η Κομανέτσι, ο Μπολτ, έτσι θα λένε στο μέλλον και ο Πετρούνιας» υπογραμμίζει ο γιατρός, που φυσικά και δεν θα έβαζε την υγεία του αθλητή του κάτω από το χρυσό μετάλλιο.

Οι Ολυμπιακοί

«Μπροστά του έχει τον μεγάλο στόχο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το 2020, συνεπώς δεν θέλαμε να ρισκάρουμε το παραμικρό. Θέλαμε και τον αθλητή σε κορυφαίο επίπεδο και τον ώμο του… αυτούσιο και αυτό πετύχαμε. Με αλλαγές σε προπόνηση και προετοιμασία χωρίς να αλλάξει ο βαθμός δυσκολίας του προγράμματός του. Στους κρίκους τα σημαντικά εργαλεία είναι οι ώμοι, οι καρποί και οι αγκώνες. Ο πόνος, ιδιαίτερα στους ώμους, είναι μεγάλος και κάποιες φορές ξεπερνάει την ανθρώπινη αντοχή. Εκεί ξεχωρίζει ο αθλητής που εκτός από ταλέντο έχει και τρομερή ψυχή, όπως είναι ο Λευτέρης. Σε ένα άλλο Παγκόσμιο στη Γλασκώβη ήταν πάλι να μην αγωνιστεί, καθώς το χέρι του ήταν σαν μπαλόνι από μια μόλυνση και αναγκαστήκαμε να το τυλίξουμε όπως ταριχεύουν τις μούμιες! Δεμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να ξεπρηστεί όσο προλαβαίναμε για να μπορεί να πιάσει τον κρίκο και εκεί τα κατάφερε επίσης. Εχει πάρει δύο από τους τρεις παγκόσμιους τίτλους με σοβαρό πρόβλημα σε καρπό και ώμο, δηλαδή στα δύο από τα τρία βασικά σημεία του ανθρώπινου σώματος που επιβαρύνονται τόσο πολύ στους κρίκους».

Στη Γαλλία για το χειρουργείο

Δεν είναι τυχαίο που ο Λευτέρης Πετρούνιας κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα (χθες πέταξε για Γαλλία μαζί με τον γιατρό και σήμερα χειρουργείται από εξειδικευμένη ομάδα) είπε: «Aπόλαυσα αυτό το μετάλλιο περισσότερο από κάθε άλλο γιατί είχα ελάχιστη προετοιμασία».

Και αυτό το επιβεβαιώνει ο Οδυσσέας Παξινός: «Από τα δάκρυα απογοήτευσης, γυρίσαμε σε αυτά της χαράς όταν είδαμε ότι αποδίδει το πρόγραμμα και θα μπορούσε να αγωνιστεί. Εγώ δεν ήμουν στον τελικό γιατί επέστρεψα έχοντας αφήσει επαγγελματικές εκκρεμότητες, αλλά όταν τον είδα εκεί ψηλά, το συναίσθημα που ένιωσα δεν περιγράφεται. Εκεί ξεχνιούνται όλα, οι κόποι, η κούραση, τα πάντα. Αυτή είναι η επιβράβευση για αυτόν τον τεράστιο αθλητή και άνθρωπο που παραμένει προσγειωμένος όπως την πρώτη φορά που τον γνώρισα».

ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ

«Εχει τρομερή ψυχική δύναμη»

«Respect. Αυτή είναι η πρώτη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό για αυτό το παλικάρι, που να το έχει ο Θεός καλά θα μας κάνει πολλές φορές ακόμα υπερήφανους».

Ο Πύρρος Δήμας είναι ήδη ένας μυθικός αθλητής, που ξεφεύγει από τα στενά σύνορα της Ελλάδας και σε αυτό το κλαμπ μπαίνει πλέον και ο Λευτέρης Πετρούνιας, με τον Πύρρο να τον αποθεώνει μιλώντας στα «ΝΕΑ».

«Ο άνθρωπος έχει μέσα του τρομερή πνευματική δύναμη, έχει ψυχή και ειλικρινά του αξίζουν χίλια μπράβο. Ξέρετε, ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πολλές φορές ότι όταν ο αθλητής ανέβει εκεί για να εκτελέσει το πρόγραμμά του δεν σκέφτεται δόξα, χρήματα, χορηγούς και άλλα. Απλά θέλει να κάνει όσο καλύτερα μπορεί αυτό που ξέρει και αγαπά. Ετσι ο Λευτέρης νίκησε τον πόνο με μεγάλη πνευματική συγκέντρωση και βγήκε πάλι πρώτος» λέει ο Πύρρος Δήμας, που και αυτός το 2004 στο πιο συναισθηματικό μετάλλιο της καριέρας του (στο μεγαλειώδες φινάλε στη Νίκαια) παρά το πρόβλημα στον ώμο δεν σκέφτηκε καν ότι δεν θα αγωνιστεί. «Εκείνη την ώρα βλέπεις μόνο την προσπάθειά σου και όχι το πρόβλημα ή τον πόνο» επισημαίνει ο εμβληματικός Πύρρος.

Γιάννης Λαμπίρης