Τρέμει επικίνδυνα το οικοδόμημα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μετά τις νέες αποκαλύψεις των Football Leaks και του περίφημου «Τζον» που κρύβεται από πίσω τους.

Το τελευταίο καλάθι με άπλυτα περιλαμβάνει τα σχέδια των ισχυρών του ποδοσφαίρου να αποσχιστούν από τις εθνικές ομοσπονδίες και τις λίγκες για να δημιουργήσουν από το 2021 τη Σούπερ Λιγκ. Αποκαλύπτεται επίσης η βοήθεια που προσέφερε ο Τζιάνι Ινφαντίνο το 2014 ως γενικός γραμματέας της UEFA για να αποφύγουν τις κυρώσεις η Παρί Σεν Ζερμέν και η Μάντσεστερ Σίτι που παραβίασαν τους κανόνες του Οικονομικού Ευ Αγωνίζεσθαι. Τις απειλές της Μάντσεστερ Σίτι πως θα καταστρέψει την UEFA διά της νομικής οδού, αλλά και υποσχέσεις για την αποκάλυψη εντός των προσεχών ημερών του ονόματος ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή που έχει βρεθεί ντοπαρισμένος καθώς και ποιες αγγλικές ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ φοροδιαφεύγουν.

Οι «Επτά Αδελφές»

Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Αυτό αφήνει να εννοηθεί το «Spiegel» για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Μπάγερν Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, ο οποίος, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό που επικαλείται τα Football Leaks, ετοίμαζε ανταρσία εις βάρος της UEFA ενόσω ήταν ταυτόχρονα επικεφαλής της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων.

Μεταξύ άλλων η Μπάγερν ερευνά την περίπτωση να εγκαταλείψει την Μπουντεσλίγκα για να ενταχθεί στη Σούπερ Λιγκ. Εξέτασε τη νομική εργαλειοθήκη για να διαπιστώσει αν οι παίκτες της μπορούν να απέχουν από τις εθνικές ομάδες. Πίεσε την UEFA να κάνει ακόμα πιο ανισόρροπο τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό για να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους.

Ο Κάλε δήλωσε το Σάββατο στο Sky πως καμία ευρωπαϊκή ομάδα δεν σκέφτηκε τη δημιουργία Σούπερ Λιγκ τονίζοντας: «Υποστηρίζουμε πλήρως τη συμμετοχή μας στην Μπουντεσλίγκα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Ο ισχυρός άνδρας της Μπάγερν απειλεί επίσης με μηνύσεις το «Spiegel», το οποίο κατηγορεί πως ασκεί δημοσιογραφία ταμπλόιντ με μισές αλήθειες.

Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ωστόσο πως η Ρεάλ Μαδρίτης ένωσε τις δυνάμεις της με τις Μίλαν, Αρσεναλ, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, Γιουβέντους και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πίσω από την πλάτη της UEFA έθεσε θέμα δημιουργίας της Σούπερ Λιγκ.

Οι «Επτά Αδελφές» μαζί με τις Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν θα αποτελούν τον πυρήνα των «ιδρυτών» που θα υπογράψουν 20ετές συμβόλαιο συμμετοχής και εντός των προσεχών ημερών θα υπογράψουν επιστολή προθέσεων. Θα υπάρχουν επίσης άλλες πέντε ομάδες ως «αρχικοί επισκέπτες». Πρόκειται για τις Ατλέτικο, Ντόρτμουντ, Ιντερ, Μαρσέιγ και Ρόμα.

Χάος

Φυσικά το ζήτημα αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις καθώς η απόσχιση των κορυφαίων συλλόγων θα αποδιοργανώσει όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η βρετανική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει στις αγγλικές ομάδες να γκρεμίσουν τις γέφυρες με την Πρέμιερ Λιγκ γιατί θα καταστρέψουν την κουλτούρα του αθλήματος στην Αγγλία.

Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης των Ευρωπαϊκών Λιγκών Γκέοργκ Πανγκλ σε δηλώσεις του στο NDR απειλεί με αποβολή οποιαδήποτε ομάδα που θα τολμήσει να συμμετάσχει στη Σούπερ Λιγκ.

Επίσης ο πρόεδρος της Μεταπτυχιακής Σχολής Διοίκησης της Λειψίας Χένινγκ Τσουλχ προειδοποιεί την Μπάγερν πως θα αποδυναμώσει το brand του ονόματός της, γιατί οι ρίζες της είναι γερμανικές και η καθιέρωσή της ως καθαρά παγκόσμιου brand εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

Ευ… Διαφεύγειν

Οσον αφορά το Οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι, οι αποκαλύψεις εστιάζουν στην υπερτιμολόγηση των χορηγιών της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μάντσεστερ Σίτι από κρατικές εταιρείες του Κατάρ και του Αμπου Ντάμπι αντίστοιχα, προκειμένου να ξεφύγουν από τις δαγκάνες του νέου κανονισμού της UEFA με τη βοήθεια – συνδρομή – συμβουλή του τότε γενικού γραμματέα της και νυν προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο.

Σε ένα από τα έγγραφα αναφέρεται πως ο διευθύνων σύμβουλος της Σίτι Φεράν Σοριάνο ενημερώνει το αφεντικό της Σίτι Χαλντούν αλ Μουμπάρακ πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζιάνι Ινφαντίνο, με τον οποίο συμφώνησαν να ενημερώσουν τους δικηγόρους ώστε να γίνει η διαπραγμάτευση μιας διευθέτησης που θα μοιάζει περισσότερο με προειδοποίηση και μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική/αποτρεπτική, αλλά στην ουσία δεν θα επηρεάζει δραματικά το επιχειρησιακό πλάνο του συλλόγου.

Η Σίτι ήρθε τελικά σε συμφωνία με την UEFA να μην αποβληθεί από το Τσάμπιονς Λιγκ. Αποδέχτηκε πρόστιμο 60 εκατ. ευρώ, αλλά πλήρωσε μόλις 20 εκατομμύρια.

Σε εσωτερική αλληλογραφία του δικηγόρου της Σίτι Σάιμον Κλιφ αποκαλύπτεται πως ο Αλ Μουμπάρακ θα προτιμούσε να ξοδέψει 30 εκατ. στους 50 καλύτερους δικηγόρους του κόσμου που θα μηνύουν την UEFA τα επόμενα 10 χρόνια.

Μια μήνυση εναντίον της ελεγκτικής εταιρείας PriceWaterhouse Coopers θα κατέστρεφε την UEFA μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αποκαλύπτεται επίσης παρέμβαση του Ινφαντίνο στο σχέδιο αλλαγών στους κανόνες δεοντολογίας που συνέταξε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ηθικής Βασίλης Σκουρής. Η παρέμβασή του ήταν στην επίμαχη αναφορά των προκαταρκτικών ερευνών εναντίον αξιωματούχων του ποδοσφαίρου για τις οποίες ο Ινφαντίνο πρότεινε να γίνονται μόνο κατόπιν εντολής του προέδρου του τμήματος ερευνών.

Η FIFA υπερασπίζεται, όπως αναμενόταν, τον πρόεδρό της αναφέροντας πως άνθρωποι που έχουν αντικατασταθεί ή είναι δυσαρεστημένοι συνεχίζουν να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις ή να αφήνουν υπαινιγμούς για τη νέα ηγεσία.