Οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο έφθασαν. Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκλογή όλων των μελών της Βουλής, 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και 35 από τους 50 κυβερνήτες πολιτειών. Τώρα πια, έπειτα από τόσες αναταράξεις που έφερε η πολιτική του προέδρου Τραμπ, οι αμερικανοί πολίτες θα αποφασίσουν πώς βαδίζει η χώρα. Πυξίδα σε αυτό αποδεικνύονται οι γυναίκες ψηφοφόροι που ζουν στα προάστια.

Ενεργοποιημένες από το κίνημα #MeToo εναντίον των σεξουαλικών παρενοχλήσεων, τις πράξεις και τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ, τον διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μπρετ Κάβανο (που είναι εναντίον του δικαιώματος στις αμβλώσεις) και την πλήρη αδιαφορία του Λευκού Οίκου για το περιβάλλον, οι γυναίκες που ζουν στα προάστια – κυρίως οι λευκές γυναίκες – θα κρίνουν το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την «Washington Post». Kαι ίσως δεν είναι τυχαίο πως σε αυτές τις εκλογές βλέπουμε τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων στην Ιστορία, κυρίως με το Δημοκρατικό Κόμμα.

«Υπάρχει μια ομάδα – κλειδί ψηφοφόρων, την υποστήριξη της οποίας έχουν απεγνωσμένα ανάγκη και τα δύο κόμματα: οι γυναίκες των προαστίων» αναφέρουν οι αναλυτές του MSNBC. «Η εκλογική μάχη θα εξαρτηθεί από τις ψήφους των λευκών γυναικών των προαστίων και των μειονοτήτων» αναφέρουν πολλές εφημερίδες. Οι «New York Times» πρόσφατα φιλοξένησαν ένα άρθρο, ο συγγραφέας του οποίου αναρωτιόταν εάν οι εθνικιστικές κορόνες του Τραμπ θα είναι το «κρίσιμο σημείο» για τις γυναίκες των προαστίων που απορρίπτουν τη «διχαστική γλώσσα σε θέματα φυλής και φύλου».

Οι προσωπικές επιθέσεις του προέδρου Τραμπ σε γυναίκες αναζωπυρώνουν τους φόβους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι μπορεί να χάσουν αυτή την ομάδα ψηφοφόρων. Το γεγονός ότι αποκάλεσε «αλογομούρα» την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς που τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση κατεγράφη ιδιαίτερα αρνητικά από τις γυναίκες ψηφοφόρους, δείχνουν οι έρευνες της κοινής γνώμης.

Η ρητορική μίσους του Τραμπ ήταν και το θέμα της ομιλίας του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που εμφανίστηκε το Σάββατο στο Μαϊάμι σε προεκλογική εκδήλωση των Δημοκρατικών. Ο Ομπάμα υπερασπίσθηκε σθεναρά τις μεταρρυθμίσεις για την υγεία που προώθησε το 2010 και προέτρεψε το ακροατήριό του να μην ενστερνισθεί την εχθρικότητα και τον διχασμό στην πολιτική. Και αυτό την ώρα που ο Τραμπ σε όλες τις ομιλίες του, όπως σε εκείνη στην Ατλάντα την ίδια ημέρα, περιέγραψε με πολύ ζοφερούς όρους το Μεταναστευτικό.

«Τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας είδαμε επανειλημμένες προσπάθειες διχασμού με μια ρητορική σχεδιασμένη να μας θυμώσει και να μας κάνει να φοβηθούμε», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα. «Ομως σε λίγες ημέρες η Φλόριντα θα πει τη γνώμη της για τη συμπεριφορά αυτή». Και πρόσθεσε: «Οταν κέρδισα δημιουργήθηκε ένα κύμα ελπίδας και καλοσύνης. Γιατί τώρα εκείνοι που κέρδισαν στις τελευταίες εκλογές είναι συνέχεια τόσο θυμωμένοι;».

Πάντως το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων είναι αναπάντεχα έντονο, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόωρης ψηφοφορίας. Σε 27 πολιτείες καταγράφηκαν υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής στην πρόωρη ψηφοφορία, σε σύγκριση με το 2014. Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρείται ότι θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ένα σώμα που επικυρώνει τις επιλογές του Τραμπ για ισόβιες θέσεις, όπως εκείνη στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Αυξημένες οι πιθανότητες των Δημοκρατικών

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευθεί μέχρι τώρα δείχνουν πως οι Δημοκρατικοί έχουν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν άλλες 23 έδρες και να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ετσι θα μπορούν να μπλοκάρουν τη νομοθετική ατζέντα του Τραμπ και να ξεκινήσουν έρευνες για τη διακυβέρνησή του.