Μία επταήμερη περιοδεία στα πεδία μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ανατολική και Βόρεια Γαλλία ξεκίνησε χθες το βράδυ από το Στρασβούργο ο γάλλος πρόεδρος, με αφορμή την 100ή επέτειο από τη λήξη του, που θα εορτασθεί με πάσα επισημότητα στις 11 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Συνδυάζοντας ιστορική μνήμη, εντατική διπλωματία και μια επιχείρηση «ανακατάληψης των εδαφών», με σταθμούς σε έντεκα διαμερίσματα και 17 πόλεις της Γαλλίας συχνά ταλαιπωρημένες από την αποβιομηχάνιση, ο Εμανουέλ Μακρόν ευελπιστεί να βελτιώσει την προεδρική του εικόνα. Γιατί το έχει επειγόντως ανάγκη αυτό. Πρόσφατη δημοσκόπηση τοποθετούσε τη δημοτικότητά του μόλις στο 21%. Και μια νέα δημοσκόπηση εμφανίζει τώρα για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, τον Εθνικό Συναγερμό (πρώην Εθνικό Μέτωπο), να προηγείται του LREM, του κόμματος του γάλλου προέδρου, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της Ifop που διενεργήθηκε στις 30 και 31 Οκτωβρίου, αν γίνονταν οι ευρωεκλογές χθες, το LREM θα λάμβανε 19% της ψήφου (από 20% στα τέλη Αυγούστου), έναντι 21% του Εθνικού Συναγερμού (από 17% στα τέλη Αυγούστου). Αν συνυπολογίσει κανείς μάλιστα το 7% που λαμβάνει το ευρωσκεπτικιστικό, δεξιό κόμμα του Νικολά Ντιπόν-Ενιάν και το 1% που αποσπά καθένα από τα δύο κόμματα που τάσσονται υπέρ του Frexit (UPR και Patriotes), τα κόμματα της Ακροδεξιάς λαμβάνουν ποσοστό 30%, από 25% στα τέλη Αυγούστου. Η γαλλική Δεξιά, οι Ρεπουμπλικανοί, υποχωρούν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 13%, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν κατά τρεις μονάδες, στο 11%.

Αυτό βέβαια είναι το ένα από τα δύο σενάρια που δοκίμασε η Ifop. Και περιελάμβανε την υπόθεση ότι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ θα αναλάμβανε επικεφαλής της λίστας των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές – το άλλοτε πανίσχυρο κόμμα θα εξασφάλιζε έτσι 7,5%, αλλά η Ρουαγιάλ απέκλεισε χθες αυτό το ενδεχόμενο. Στο έτερο σενάριο, οι Σοσιαλιστές θα λάμβαναν 6%, η ριζοσπαστική Αριστερά του Μελανσόν 11%, οι Ρεπουμπλικανοί 14%, και το LREM θα ισοψηφούσε, στο 20%, με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό. Για να συνειδητοποιήσει ωστόσο κανείς την επικινδυνότητα της τάσης, αρκεί να αναλογιστεί πως τον περασμένο Μάιο, η αντίστοιχη δημοσκόπηση της Ifop εμφάνιζε το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν να προηγείται στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές του Εθνικού Συναγερμού κατά 27% έναντι 17%.

Μία πεισματικά υψηλή ανεργία, η υψηλή φορολογία, η άνοδος των τιμών των καυσίμων, η εικόνα που έχουν πολλοί για τον Μακρόν (φροντίζει για αυτό άλλωστε η αντιπολίτευση) ως «προέδρου των πλουσίων», το σκάνδαλο που ξέσπασε το καλοκαίρι σε σχέση με έναν σωματοφύλακά του, η αιφνίδια αποχώρηση δύο δημοφιλών υπουργών του – όλα αυτά μαζί έχουν δημιουργήσει μια γενική αίσθηση δυσαρέσκειας. Η περιοδεία των σχεδόν 1.000 χιλιομέτρων που ξεκίνησε χθες ο γάλλος πρόεδρος θα του δώσει την ευκαιρία για διπλωματικές επαφές με πολλούς ξένους ηγέτες – στον καθεδρικό ναό του Στρασβούργο είχε χθες το βράδυ στο πλευρό του τον γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στην Αλμπέρ την Παρασκευή θα έχει δίπλα του την Τερίζα Μέι, στο Κομπέν το Σάββατο την Ανγκελα Μέρκελ ενώ στο Παρίσι αναμένεται να συμμετάσχουν την ερχόμενη Κυριακή στις επίσημες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου 60 και πλέον ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Ελιζέ, ωστόσο, ελπίζει να φέρει και τους Γάλλους λίγο πιο κοντά του.