Η Ελλάδα και άλλες επτά χώρες θα μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν. Οι ΗΠΑ επέβαλαν χθες εμπάργκο σε σειρά από προϊόντα που προέρχονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων και των καυσίμων. Επειτα από απόφαση της Ουάσιγκτον όμως, από τις νέες αυτές αυστηρές κυρώσεις εξαιρούνται η Ελλάδα, η Κίνα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ταϊβάν, η Τουρκία και η Νότια Κορέα – χώρες που είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες του ΟΠΕΚ. Η οικονομία της Ελλάδας ανήκει σε εκείνες που είναι ιδιαίτερα εξαρτημένες από τις εισαγωγές μαύρου χρυσού.
Ο ΣΤΟΧΟΣ. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, ειδικά στον τομέα του πετρελαίου και των τραπεζών, με στόχο να εξαναγκάσουν τη χώρα να βάλει φρένο στο πρόγραμμα στρατιωτικών εξοπλισμών, περιλαμβανομένου και αυτού για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι να περιορίσει την ισχύ και την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Η πολιτική αυτή τον έχει φέρει σε σύγκρουση με την Τεχεράνη, που εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν θα κάνει πίσω.
Πλέον από χθες άρχισαν να ισχύουν ξανά κυρώσεις, οι οποίες είχαν καταργηθεί το 2015 έπειτα από συμφωνία που είχε κάνει ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους Ιρανούς. Ο Τραμπ αποφάσισε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού να αποσυρθεί από τη συμφωνία αυτή δημιουργώντας σημαντικές προκλήσεις μεταξύ άλλων για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μετά το 2015 είχαν σπεύσει να αποκτήσουν πιο στενές σχέσεις με την Τεχεράνη. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για κυβερνήσεις, αλλά και για ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάστηκαν να ξανακάνουν πίσω στα σχέδιά τους για επενδύσεις εκεί.
ΘΑ ΤΟ ΣΠΑΣΕΙ. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, από τις νέες κυρώσεις στο Ιράν επηρεάζονται περισσότερες από 700 οντότητες, πολλές για πρώτη φορά. Η λίστα περιλαμβάνει 50 ιρανικές τράπεζες, 200 φυσικά πρόσωπα, πλοία του Ιράν που σχετίζονται με τη μεταφορά ενέργειας και άλλων αγαθών, καθώς και πωλήσεις αεροσκαφών και ανταλλακτικών τους στη χώρα αυτή. Το Ιράν από την πλευρά του υποσχέθηκε να σπάσει το εμπάργκο και να συνεχίσει να πουλά πετρέλαιο.
Η αναμενόμενη επιβολή νέων κυρώσεων δημιούργησε ανοδικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου. Οι τιμές του Μπρεντ στην αγορά του Λονδίνου αυξήθηκαν κατά 80 σεντς και έφτασαν τα 73,6 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές του πετρελαίου West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 50 σεντς στα 63,3 δολάρια το βαρέλι.
Επειδή οι αγορές περίμεναν τις εξελίξεις αυτές, άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν ήδη σπεύσει να καλύψουν τυχόν κενό που δημιουργείται στην παγκόσμια παραγωγή. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 15% από τις αρχές του Οκτωβρίου. Τότε οι τιμές είχαν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας.