Πραγματικός πολιτικός σεισμός μπορεί να συμβεί σήμερα στις ΗΠΑ. Στις γερουσιαστικές και βουλευτικές εκλογές υπάρχει ενδεχόμενο να βγουν νικητές οι Ρεπουμπλικανοί του Ντόναλντ Τραμπ. Το φαινόμενο θα είναι σχεδόν μοναδικό. Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις το κόμμα του νεοεκλεγέντος προέδρου συνηθίζει να υφίσταται σοβαρότατες εκλογικές απώλειες. Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή, το σύνολο σχεδόν των ισχυρών ΜΜΕ της Αμερικής στέκονται εχθρικά απέναντι στον Τραμπ. Το ίδιο και οι διάφορες μαχητικές εθνικές και κοινωνικές μειονότητες αλλά και άλλα κέντρα επιρροής – όπως οι προσωπικότητες του Χόλιγουντ (Shummer, De Niro, Cher και τόσοι άλλοι), αθλητές και παράγοντες του αμερικανικού football, η ακαδημαϊκή κοινότητα, συγγραφείς, συνδικάτα αλλά και το σύνολο περίπου του παραδοσιακού πολιτικού κατεστημένου.

Μια επιτυχία λοιπόν του Τραμπ θα πάρει πολύ σοβαρές κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν πως στη Γερουσία ο έλεγχος των Ρεπουμπλικανών είναι περίπου απίθανο να χαθεί. Στη Βουλή οι έρευνες δείχνουν τους Δημοκρατικούς με μικρό προβάδισμα που όμως δεν ξεπερνά το όριο του στατιστικού λάθους. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα νούμερα αυτά να ανατραπούν.

Οι έρευνες δείχνουν πως το προβάδισμα των Δημοκρατικών σε ορισμένες βουλευτικές περιφέρειες δύσκολα ξεπερνά το 3% με αποτέλεσμα να είναι δυνατόν αυτό όχι μόνο να ανατραπεί με βάση το τελικό turnout (εκλογική συμμετοχή) αλλά και πιθανότατα να μην είναι ακριβές λόγω στατιστικού λάθους (+ – 3%). Το συμπέρασμα μιας τέτοιας εξέλιξης είναι πως στις ΗΠΑ μπορεί να υπάρξει πολιτικός σεισμός. Σοβαρότερος κι από την ίδια την εκλογή Τραμπ προ διετίας.

Το τέλος της πολιτικής των κοινωνικών μειονοτήτων

Αν επικρατήσουν οι πολιτικές του προέδρου, μετά τον συνεχή καταιγισμό επιθέσεων εναντίον του από όλα σχεδόν τα κέντρα επιρροής της χώρας, γίνεται φανερό πως κάτι σοβαρό αλλάζει. Προφανέστατα θα βρεθούμε μπροστά σε μια συσπείρωση κοινωνικών πλειοψηφιών εναντίον των πολιτικών της πολιτικής ορθότητας, αλλά και της προβολής των μειονοτικών ταυτοτήτων (identity politics).

Για δεκαετίες, το κέντρο ενδιαφέροντος της αμερικανικής πολιτικής σκηνής – με εξαγωγές και στον υπόλοιπο κόσμο – επικεντρωνόταν στις επιμέρους κοινωνικές ταυτότητες (μαύροι, ισπανόφωνοι, γυναίκες, ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι, παραβατικοί κ.ά.) αγνοώντας τις αγωνίες της κυρίαρχης λευκής ορθολογικά συμβατικής πλειοψηφίας. Αυτό οδηγείται στο τέλος του. Παρά τα λεγόμενα πολλών, αυτό δεν είναι αντιδημοκρατικό. Ο σεβασμός των επιθυμιών της πλειοψηφίας είναι βαθιά δημοκρατική αρχή. Με σεβασμό των μειοψηφιών. Οχι υποταγή όμως στις δικές τους επιθυμίες…

Κάτι καινούργιο θα ξεκινήσει για την Αμερική. Αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Βλέπε τις επερχόμενες ευρωεκλογές.