Διπλή λύση για τα κόκκινα δάνεια στον συντομότερο δυνατό χρόνο επεξεργάζονται η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την ώρα που ο Φρανσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ προειδοποιεί να μην υπάρξει αναστροφή των συμφωνηθέντων όσον αφορά τον νόμο Κατσέλη.
Στη διάρκεια του συνεδρίου Capital and Vision που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα, η διαχείριση του «βουνού» των κόκκινων δανείων βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, προσλαμβάνοντας χαρακτηριστικά καταλύτη για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ενώ δεν έλειψε ο προβληματισμός για τις ισχνές αναπτυξιακές επιδόσεις και τις πραγματικές προοπτικές επιστροφής του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές.
Η αντιπρόεδρος της Moody’s Kathrin Muehlbronner επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του οίκου πως πιθανό πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις ή καθυστερήσεις – παρότι δεν θεωρείται πιθανό εξαιτίας του θετικού outlook στην αξιολόγηση – μπορεί να οδηγήσουν σε υποβάθμιση. Υπενθύμισε επίσης στην κυβέρνηση πως παρότι υπάρχει η πολυτέλεια αναμονής για έξοδο στις αγορές εξαιτίας του «μαξιλαριού  διαθεσίμων», τίθεται ένα όριο αναμονής: αν το Ελληνικό Δημόσιο αρχίσει να χρησιμοποιεί το μαξιλάρι, αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΤΧΣ. Στο θέμα των κόκκινων δανείων, ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Martin Czurda περιέγραψε το σχέδιο του ΤΧΣ για τη δημιουργία ενός ειδικού σχήματος (Asset Protection Scheme) μέσω του οποίου οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν κόκκινα δάνεια 15-20 δισ. ευρώ και στα senior ομόλογα που θα εκδοθούν στη συνέχεια το Ελληνικό Δημόσιο θα δώσει εγγυήσεις. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ανέφερε, σε περίπου δέκα ημέρες θα παρουσιάσει τη δική της εναλλακτική προσέγγιση. Πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση της ΤτΕ βασίζεται σε «πάγωμα» του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, στην περίπτωση που οι τράπεζες χρησιμοποιήσουν κεφάλαια για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Με τα σημερινά δεδομένα του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία, μια τέτοια εναλλακτική θα οδηγούσε σε υποχρεωτική έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου από την πλευρά των τραπεζών, προκαλώντας απώλειες στους παλαιούς μετόχους.
Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν πως δεν αποκλείεται τελικά να ενεργοποιηθούν και οι δύο εναλλακτικές σε χρόνο ο οποίος θα μπορούσε να ξεκινά ακόμα και  από τις αρχές του επόμενου έτους, υπό την προϋπόθεση συναίνεσης της DG Comp.
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς εμφανίστηκε, υπό προϋποθέσεις, αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί καμία τράπεζα νέα κεφάλαια. Η βασική προϋπόθεση είναι να μην υπάρξει υστέρηση των ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με τις σημερινές προβλέψεις και παράλληλα να ανακάμψει η αγορά ακινήτων με αύξηση τιμών και να σημειωθούν βελτιώσεις στο θεσμικό περιβάλλον. Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Μυλωνάς εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις του εκλογικού κύκλου στην πολιτική καρότου (αναδιαρθρώσεις) και μαστιγίου (πλειστηριασμοί) που ακολουθούν οι τράπεζες στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, εκτιμώντας πως «ο εκλογικός κύκλος θα κάνει το μαστίγιο πιο δύσκολο τους μήνες που ακολουθούν».