Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 19 Νοεμβρίου, οπότε αναμένεται να κριθεί αν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις, οι δανειστές εμμένουν στην προϋπόθεση να βγαίνουν τα νούμερα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος δεν θα είναι αρκετός για να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που επιδιώκει η κυβέρνηση.

«Οι θεσμοί και οι ελληνικές Αρχές συζητούν τώρα τον προϋπολογισμό του 2019. Στη βάση της συζήτησης θα διαπιστώσουμε πόσος είναι ο δημοσιονομικός χώρος. Το ότι η ελληνική οικονομία έχει πιάσει τον στόχο του 3,5% δεν είναι υπό αμφισβήτηση» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο. «Το θέμα είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός και γι’ αυτό συζητάμε».

Από την πλευρά του, όμως, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, παρότι παραδέχτηκε ότι ο στόχος για πλεόνασμα έχει επιτευχθεί, τόνισε πως είναι «καλό να γίνονται σεβαστές οι προηγούμενες δεσμεύσεις και οι όποιες αλλαγές να συζητιούνται με τους θεσμούς».

Οπως διευκρίνισε ο αρμόδιος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί η προϋπόθεση για το πλεόνασμα ικανοποιείται, όμως, το μέγεθος του πλεονάσματος είναι υπό συζήτηση, καθώς και το πώς θα χρησιμοποιηθεί.

Εμμέσως τόσο ο Μοσκοβισί όσο και ο Σεντένο «έδειξαν» προς το «φρένο» που αναμένεται να βάλει η Κομισιόν στα σχέδια της κυβέρνησης, καθώς το δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα προκύψει δεν θα είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις, αλλά και για να εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις, που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Μια πρώτη εικόνα των θέσεων της Κομισιόν θα δοθεί την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, οπότε η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα ή πλεόνασμα, το χρέος και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ, ενώ στις 21 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει τη «γνώμη» της για τα σχέδια προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, και της Ελλάδας.