Με βασικό κριτήριο την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών που μπορεί να καταλαμβάνει έως και το μισό (το 50% δηλαδή) της μοριοδότησής τους, ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες το νέο σύστημα μόνιμων προσλήψεων στην εκπαίδευση. Οι προσλήψεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα ξεκινήσουν με 4.500 άτομα στην ειδική αγωγή από την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ η εκπαιδευτική κοινότητα αναμένει ήδη με αγωνία τα κριτήρια επιλογής των πρώτων μόνιμων εκπαιδευτικών εδώ και μία οκταετία.
Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ο διχασμός έχει φουντώσει στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τους υποψήφιους προς πρόσληψη εκπαιδευτικούς να ερίζουν μεταξύ τους για τον ποιος θα… προηγηθεί. Αλλοι μάχονται υπέρ του κριτηρίου της προϋπηρεσίας στην επιλογή τους, άλλοι είχαν πετύχει στο παρελθόν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, άλλοι όχι, άλλοι μάχονται υπέρ των αυτονόητων κριτηρίων των αυξημένων προσόντων (μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι). Το ρεπορτάζ μάλιστα αναφέρει ότι ομάδες εκπαιδευτικών επετίθεντο λεκτικά τις προηγούμενες ημέρες σε μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) ώστε να υπερασπιστεί τις θέσεις τους στον «αγώνα» που βρίσκεται σε εξέλιξη.
ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ. Στο θέμα αυτό, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου βαδίζει σε «τεντωμένο σκοινί», καθώς δέχεται και εισηγήσεις για να μοριοδοτήσει με υψηλά μόρια και τα μεταπτυχιακά και τους τίτλους σπουδών των υποψηφίων, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται ότι θα φέρει απέναντι τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες της χώρας. Πάντως σύμφωνα με όσα έχουν ώς σήμερα αποφασιστεί, τρία θα είναι τα κριτήρια στα οποία θα βασίζονται οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών: η προϋπηρεσία τους (το κυρίαρχο), η διαδικασία του ΑΣΕΠ και τα αντικειμενικά (προσόντα) και κοινωνικά κριτήρια. Βέβαια με τη μέθοδο αυτή φαίνεται ότι η πόρτα των προσλήψεων κλείνει στους νέους εκπαιδευτικούς και ειδικά εκείνους που έχουν αυξημένα προσόντα, από τους οποίους και έχει περισσότερο ανάγκη η εκπαίδευση σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα καθώς από την πλευρά του ΑΣΕΠ έχει ξεκαθαριστεί ότι η διαδικασία επιλογής των εκπαιδευτικών θα διαρκέσει 7-10 μήνες, οπότε εάν η κυβέρνηση θέλει να έχει «καθαρή εικόνα» των προσλήψεων το καλοκαίρι και πριν από την έναρξη της νέα σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να βιαστεί.
Συνολικά η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει διορισμούς 4.500 εκπαιδευτικών στην ειδική εκπαίδευση, την επόμενη σχολική χρονιά 2019-20, 5.250 εκπαιδευτικών τη σχολική χρονιά 2020-21 και 5.250 εκπαιδευτικών τη σχολική χρονιά 2021-22.
Ερχονται τα ψηφιακά πτυχία
και για τα ΑΕΙ που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν.