Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν είναι απλά ο κορυφαίος έλληνας αθλητής του καιρού μας: είναι κι ένας πραγματικός σταρ από τους λίγους που έχουμε σε αυτή τη χώρα. Η φωτογραφία του, που κυκλοφόρησε χθες και με την οποία ευχαριστεί τους φίλους του για τη συμπαράσταση μετά το χειρουργείο, είναι ενδεικτική. Με υψωμένη τη γροθιά του και με το μαξιλάρι αγκαλιά ο Πετρούνιας χαμογελάει υπέροχα όπως όταν κερδίζει μετάλλια. Βλέπεις έναν λαμπερό τύπο που σου δίνει την εντύπωση ότι χάρηκε την επέμβαση!

Διαρροή

Δεν προκαλεί εντύπωση πως διέρρευσε σε χρόνο-ρεκόρ η έκθεση της Αστυνομίας που ρίχνει ευθύνες στους οπαδούς του Ολυμπιακού για τα όσα έγιναν στην Πάτρα. Απλά η διαρροή μεγαλώνει την υποψία της μεθόδευσης. Ας θυμηθούμε τα γεγονότα. Η Αστυνομική Διεύθυνση απαίτησε το ματς να γίνει στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, όπου ήταν δεδομένο πως ακόμα κι αν ο Ολυμπιακός δεν έπαιρνε εισιτήρια, κάποιοι οπαδοί του από την Πάτρα και τις γύρω περιοχές θα πήγαιναν στο γήπεδο. Μια διμοιρία ΜΑΤ έφυγε από την Αθήνα και ξαφνικά βρέθηκε στις εξέδρες του γηπέδου. Κάποιος έδωσε εντολή για χρήση δακρυγόνων, ενώ υπήρχε ένας γελοίος καβγάς ανάμεσα σε δυο πιτσιρικάδες. Αν τα κάνεις όλα αυτά, σίγουρα το ματς θα διακοπεί. Αν διακοπεί το ματς θα κάνεις ως Αστυνομία μια έκθεση βγάζοντας απέξω την ουρά σου. Και φυσικά θα φροντίσεις ώστε να διαρρεύσει για να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Διότι οι εντυπώσεις βοηθάνε, ώστε να πάνε οι δικαστές να δικάσουν χωρίς καν να μπουν στην ουσία της υπόθεσης.

Εκθέσεις

Μέχρι πριν από τρία χρόνια οι εκθέσεις της Αστυνομίας δεν αντιμετωπίζονταν σοβαρά: ο αθλητικός δικαστής τις λάμβανε υπόψη του, αλλά δεν ξεχνούσε ποτέ ότι η Αστυνομία, στις περιπτώσεις των επεισοδίων, έχει το κακό συνήθειο να ρίχνει την ευθύνη στους άλλους χωρίς ποτέ να κάνει αυτοκριτική για διάφορες επιχειρησιακές κουταμάρες. Οι εκθέσεις άρχισαν να γίνονται ένα είδος ευαγγελίου για την απονομή αθλητικής δικαιοσύνης, όταν το κράτος ανέλαβε το ποδόσφαιρο: πρώτα το υφυπουργείο Αθλητισμού σχεδόν διέλυσε το κανονιστικό πλαίσιο και μετά αποφάσισε να βρίσκει και χρήματα στις ομάδες. Στο μεταξύ κάποιες από αυτές πληρώνουν το ότι τους υφυπουργούς τους παίρνουν στα σοβαρά. Π.χ. ο Ολυμπιακός.

Διακοπή

Πέρυσι στη διακοπή του πρωταθλήματος που ακολούθησε τα όσα έγιναν στην Τούμπα στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης σχεδόν ανάγκασε τις ΠΑΕ να δεχθούν τέσσερις όρους του για να ξαναρχίσει το πρωτάθλημα. Ο τρίτος από τους τέσσερις ήταν ότι θα φύγει η Αστυνομία από τα γήπεδα. Προσοχή: αυτό το ζήτησε το υφυπουργείο, όχι οι ομάδες – οι ΠΑΕ είχαν κάποιες αμφιβολίες αλλά τελικά συμφώνησαν. Ξαφνικά στην Πάτρα εμφανίστηκε η Αστυνομία στην εξέδρα. Και ο αρμόδιος υφυπουργός νίπτει τας χείρας του! Σε ποιο σοβαρό κράτος θα γινόταν αυτό;

Φιτίλι

Ο Ολυμπιακός δεν θα γλιτώσει την τιμωρία – είναι δεδομένο. Καλά θα κάνει πάντως να προσέξει πάρα πολύ το ματς της Κυριακής με τον ΠΑΟ. Διότι ο κόσμος του δηλώνει αγανακτισμένος και τα προηγούμενα με την Αστυνομία του Πειραιά δεν είναι και λίγα. Και χρειάζεται απλά να ανάψει ένα φιτίλι…

Φρόνιμοι

Μετά το ματς του Περιστερίου και ο ΠΑΟΚ ζητά ξένους διαιτητές σε όλα του τα παιχνίδια: θυμίζω ότι σχετικό αίτημα είχε υποβάλει και ο Ολυμπιακός διά μέσου του εκπροσώπου του στην ΕΠΟ Τάκη Αγραφιώτη. Το αίτημα του ΠΑΟΚ δεν είναι παράξενο αν σκεφτεί κανείς όσα έγιναν κατά τη διάρκεια του ματς με τον Ατρόμητο αλλά και μετά τη λήξη του. Ο ΠΑΟΚ με συνεχόμενα tweet επεσήμανε τα λάθη του διαιτητή Τζήλου και των βοηθών του, κάθε φορά που τέτοια υπήρχαν, ενώ στο τέλος του ματς κυκλοφόρησαν και δηλώσεις δυσαρέσκειας του αντιπροέδρου Γιώργου Σαββίδη, που έκανε γνωστό ότι θα υπάρξουν συσκέψεις εντός της εβδομάδας με θέμα τη διαιτησία! Ο ΠΑΟΚ έχει κάποια δίκια στις διαμαρτυρίες του, αλλά από την άλλη με αντιδράσεις όπως αυτές που είχε το Σάββατο δείχνει έναν αδικαιολόγητο πανικό. Καλώς ή κακώς είναι αδύνατο να παίξουν σε όλα τα ματς του ξένοι διαιτητές. Τα tweet, οι ανακοινώσεις και οι αναρτήσεις στο Instagram απλά ανεβάζουν στα ύψη τον εκνευρισμό και της ομάδας και των οπαδών. Κι ο ΠΑΟΚ για να πάρει το πρωτάθλημα έχει πρώτα από όλα την ανάγκη να μείνουν οι παίκτες συγκεντρωμένοι και οι οπαδοί φρόνιμοι.

Αίτημα

Γενικά όσο περνάνε οι αγωνιστικές γίνεται κατανοητό ότι στο πρωτάθλημα που παρακολουθούμε τα αγωνιστικά παίζουν τον μικρότερο ρόλο: οι αστυνομικοί διευθυντές μοιάζουν σημαντικότεροι από τους παίκτες και η διάφορα των παιχνιδιών που διευθύνουν ξένοι και έλληνες διαιτητές είναι τεράστια. Ο αρχιδιαιτητής Περέιρα είχε πει πως θα έρχονται ξένοι διαιτητές αν οι ομάδες υποβάλλουν κοινό αίτημα: αυτή την αγωνιστική ζήτησαν ξένους και ο ΠΑΟΚ και ο Ατρόμητος και ο Ολυμπιακός και ο Αρης. Αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.

Αραβία

Ο Γιώργος Δώνης είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά το ντέρμπι ΠΑΟ – ΑΕΚ (0-0) ότι όταν δούλευε στη Σαουδική Αραβία οι ομάδες είχαν το δικαίωμα να έχουν ξένους διαιτητές στα παιχνίδια τους, αρκεί να πλήρωναν τα προβλεπόμενα: είπε μάλιστα ότι όλοι οι μεγάλοι και σπουδαίοι διαιτητές του καιρού μας πήγαιναν στη Σαουδική Αραβία με χαρά. Είναι λογικό. Εδώ επειδή είναι κομμάτι δύσκολο να ‘ρθουν διαιτητές επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ, μπορούμε να αντιστρέψουμε το πράγμα: να πληρώνουν οι ομάδες κάτι στους έλληνες διαιτητές, ζητώντας τους να μην παίζουν τα παιχνίδια τους! Μετά την άρνησή τους ο Περέιρα θα υποχρεώνεται να βρίσκει κανέναν Αυστριακό, κανέναν Δανό ή κανέναν Ελβετό. Και θα είναι όλοι ευχαριστημένοι: και οι ομάδες και οι διαιτητές.

Αντίο

Στο μεταξύ αποχαιρέτησε σε χρόνο-ρεκόρ το πρωτάθλημά μας ο ισπανός προπονητής Πάκο Ερέρα: έλυσε χθες τη συνεργασία του με τον Αρη πληρώνοντας τις τέσσερις κολλητές ήττες στο πρωτάθλημα. Πρέπει να πω ότι καιρό τώρα όλοι οι καλοί γνώστες του ελληνικού ποδοσφαίρου περίμεναν την απόλυση του Ισπανού: ακόμα κι όταν στην αρχή του πρωταθλήματος ο Αρης πήγαινε καλά, όλοι επέμεναν ότι θα αλλάξει προπονητή. Ο λόγος αυτής της βεβαιότητας έχει να κάνει με τον πρόεδρό του Θεόδωρο Καρυπίδη. Ο Καρυπίδης πριν αναλάβει τον Αρη είχε τη Βέροια, την οποία είχε αποκτήσει από τον μεγαλύτερο προπονητοφάγο πρόεδρο στην ιστορία του ποδοσφαίρου, τον Γιώργο Αρβανιτίδη. Οι γνώστες ισχυρίζονται ότι εκτός από τη Βέροια, ο Καρυπίδης πήρε κάποτε από τον Αρβανιτίδη και το κακό συνήθειο. Οποιος και να αναλάβει, λένε, θα είναι πολύ δύσκολο να βγάλει τη σεζόν…