Ηταν ανοιχτό. Ενας στους τρεις συνέδρους ήταν νέος φίλος ή εκπρόσωπος συνεργαζόμενων κινήσεων.
Ηταν ηλεκτρονικό. Ολοι ψήφισαν από τα κινητά τους τηλέφωνα – με 16ψήφιο αριθμό ασφαλείας – ενώ συμμετείχαν εξ αποστάσεως στελέχη του Κινήματος από επτά χώρες.
Ηταν Πράσινο. Χωρίς πλαστικά μπουκάλια, ποτήρια και καλαμάκια. Μόνο ανακυκλώσιμες και πάνινες συσκευασίες. Και κυρίως με προτάσεις πράσινης πολιτικής.
Είχε προσωπικότητες (άλλοι μίλησαν, άλλοι παρακολούθησαν). Αλιβιζάτος, Αναστασάκος, Αρβελέρ, Βαγιανός, Βερέμης, Βούλγαρης, Δήμου, Δοξιάδης, Κακλίκης, Μάινας, Μάνος, Μαργαρίτης, Μαρκής, Μυριβήλη, Τριανταφύλλου, Χαραλαμπίδης, Χειμωνάς, Χουλιαράς.
Δεν είχε «δεκάρικους», αφορισμούς, ιδεοληψίες, δημαγωγίες. Είχε έμπνευση, συγκίνηση, δυναμισμό, διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και τελικά είχε τόλμη και ευθύνη. Εξέλεξε αντιπρόεδρο του Ποταμιού τον Γιώργο Μαυρωτά. Εξέλεξε δύο επικεφαλής Νεολαίας – τη Μαρία Δαμανάκη και τον Τάσο Παππά. Και δύο γραμματείς. Την Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, γραμματέα Στρατηγικών Δράσεων, και τον υπογράφοντα, γραμματέα Οργανωτικού. Εξέλεξε τα μέλη της Μεγάλης Συνάντησης Αντιπροσώπων – ΜΕΣΥΑ (κεντρική επιτροπή το λένε τα άλλα κόμματα) με ανθρώπους από όλες τις περιφέρειες και το εξωτερικό.
Αποφάσισε να κατοχυρώσει την πραγματοποίηση ανοιχτού συνεδρίου κάθε χρόνο και τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα. Ηδη στον προσυνεδριακό διάλογο – τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο – έγιναν τρία δημοψηφίσματα. Για πολιτικά θέματα, για οργανωτικά και για ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ποιος μπορεί αλήθεια τόση εσωκομματική δημοκρατία στην Ελλάδα;
Και οι αποφάσεις του; Ορισε τις επτά προτεραιότητές μας. Επτά ξεκάθαρα και επεξεργασμένα κεφάλαια πολιτικής:
– Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους οριζοντίως και καθέτως.
– Στήριξη της μεσαίας τάξης ως κεντρικής λεωφόρου ανάπτυξης.
– Σύγχρονη ανοιχτή Παιδεία χωρίς τις ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα.
– Σεβασμός όλων των ατομικών δικαιωμάτων χωρίς εκπτώσεις.
-Προστασία της γης, της θάλασσας, των ζώων ως ιστορικής μας υποχρέωσης.
– Διαγενεακή Δικαιοσύνη ως πυξίδα για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές μας αποφάσεις.
– Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία με τελικό στόχο την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.
Σε κάθε ένα από αυτά τα επτά κεφάλαια κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Η διαβούλευση θα συνεχιστεί. Και η συμφωνία ή όχι σε αυτές τις θέσεις θα κρίνει τη στάση μας ή τη συμμετοχή μας στο μετεκλογικό κυβερνητικό σχήμα. Γιατί όπως υποστήριξε η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων, δεν αρκεί να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θα χρειαστεί μια συμμαχία της δημιουργικής Ελλάδας. Της Ελλάδας που μπορεί να ακούσει τον ψύχραιμο λόγο, τη διαφορετική άποψη. Της Ελλάδας που θέλει φιλελεύθερες, ευρωπαϊκές, προοδευτικές λύσεις.
Και δίχως Το Ποτάμι οι λύσεις θα είναι συντηρητικές. Το αποδείξαμε και στον Κεραμεικό.
Ο Γιώργος Γκαρής είναι γραμματέας Οργανωτικού στο Ποτάμι