Τα επόμενα βήματα του Κοτζιά

Πονοκεφάλους εξακολουθεί να προκαλεί στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο τέως υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, και αν κρίνω απ,ό τα όσα μού ανέφερε χθες το απόγευμα (τον βρήκα την ώρα που έγραφε την ομιλία του στην τελετή για τα 80 χρόνια του Πανεπιστημίου Πειραιά – «είμαι λίγα χρόνια νεότερος από το Πανεπιστήμιο», μου είπε γελώντας, «άρα μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό») οι πονοκέφαλοι δεν θα ξεπεραστούν, ακόμη και αν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταπιούν ένα φορτηγό αναλγητικά.

Διότι δεν είναι που πηγαίνει αύριο στην Κομοτηνή για να μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το «ΠΡΑΤΤΩ» του στην περιοχή. Είναι ότι την επομένη, την Πέμπτη δηλαδή, μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου το μεσημέρι θα συμφάγει με… «μακεδονολόγους» καθηγητές, και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με στελέχη του «ΠΡΑΤΤΩ» στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να εξετάσουν τα περαιτέρω βήματα της παράταξης. Τι άλλο θα κάνει; Θα συναντηθεί κατά πάσα πιθανότητα (ή βεβαιότητα…) με τον Γιάννη Μπουτάρη, που τους συνδέουν τόσα πολλά, και κυρίως η θέση τους για το «ονοματολογικό» των Σκοπίων…

Αρχισαν τα όργανα

Ο Νίκος Κοτζιάς (συνέχεια επί των πονοκεφάλων δίνω…) στο μεταξύ έστειλε και μία… δεκασέλιδη (!..) μηνυτήρια αναφορά στην κυρία (Πολυ)Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να έχει να πορεύεται το θέμα για καιρό ακόμη, καθότι κάποιοι πίστεψαν πως «κάθε θαύμα τρεις μέρες, και του Κοτζιά τέσσερις». Οχι. Η μηνυτήρια αναφορά που απέστειλε, και ειδικότερα το – βαρύ, πολύ βαρύ – περιεχόμενό της, θα ταράξει τον ύπνο αρκετών. Των βορβορωδών υπογείων του Μεγάρου Μαξίμου συμπεριλαμβανομένων. Διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο μηνύσεις σε συσκευασία της μιας:

– Το ένα σκέλος λοιπόν αφορά τα προ της συμφωνίας των Πρεσπών, με τις απειλές από «μακεδονομάχους», παπάδες, ακροδεξιούς, τα αίματα, τα χώματα, τις σφαίρες κ.λπ., αλλά εμπεριέχει και το τμήμα εκείνο που αφορά τα βρώμικα, απειλητικά και καθ’ όλα εμετικά SMS που λάβαινε στο κινητό του ακόμη και μέσα στην άγρια νύχτα, με κίνδυνο να ταραχτεί άσχημα η οικογένειά του…

– Το δεύτερο όμως πιάνει την κλωστή από το Υπουργικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου, εκεί όπου ο Καμμένος υπουργός Αμυνας καταφέρθηκε εναντίον του αναφορικά με τον Τζορτζ Σόρος και μια εταιρεία έκδοσης βίζας για την Ελλάδα. Και συνεχίζει στο τι επακολούθησε – «ακραία, συκοφαντικά δημοσιεύματα, σε πολύ συγκεκριμένα έντυπα, αλλά και ηλεκτρονικά μέσα, τα οποία στόχο είχαν να με συκοφαντήσουν και να με εκβιάσουν», μου ανέφερε ο ίδιος! Επισύναψε μάλιστα και σειρά αποκομμάτων, δεξιών κυρίως μέσων, που αποτυπώνουν τις συκοφαντίες, όπως τις χαρακτηρίζει.

Αμφιβάλλει κανείς περί των σφοδρών πονοκεφάλων που έχουν καταλάβει ήδη την κυβέρνηση; Δεν πρέπει. Διότι άρχισαν τα όργανα, ήδη…

Το «μυστικό» της αναφοράς

Με το που με ενημέρωσε περί της κατάθεσης της μηνυτήριας αναφοράς του ο υπουργός Κοτζιάς, αμέσως τηλεφώνησα στον δικηγόρο του Γιάννη Μαντζουράνη, φίλο μου παλαιόθεν – από δεκαετιών δηλαδή. Ηθελα να ενημερωθώ κάτι το ειδικότερον, κάτι το πλέον «μυστικό» που αναφέρεται σε αυτήν, ώστε να «ντύσουμε» και το πρωτοσέλιδο. Και ω της εκπλήξεως, ΔΕΝ ΣΥΝΕΤΑΞΕ τη μηνυτήρια αναφορά ο Μαντζουράνης. Κατάλαβα από τη σύντομη συνομιλία μας ότι ο γνωστός δικηγόρος διαφώνησε με την αποστολή της. Πιθανότατα να έγινε κοινωνός και ορισμένων πτυχών της, κατά την/τις συνομιλία/ες πριν διαμορφωθεί οριστικά το περιεχόμενό της, και να μη θέλησε να τη συνθέσει.

– Ο Κοτζιάς είναι φίλος μου, αλλά όπως του εξήγησα, και το κατάλαβε νομίζω, εγώ είμαι με τον Τσίπρα. Χωρίς παρεκκλίσεις.

Για την ιστορία, αναφέρω ότι ο δικηγόρος που συνέταξε και κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά ονομάζεται Κουτσονάσιος Χρήστος..

.

Εχουμε υπουργό Εξωτερικών;

Κλείνω με τα του Κοτζιά, για να υπογραμμίσω ένα τεράστιο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής το οποίο δεν βλέπω να μας απασχολεί ως λαό όπως θα έπρεπε. Ηθελα να ρωτήσω: Υπάρχει υπουργείο Εξωτερικών; Υπουργός; Ναι, ξέρω, ξέρω, υπουργός είναι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο άνθρωπος δεν ξέρει ούτε τι ανέλαβε ούτε τι οφείλει να κάνει από τη θέση αυτή.

Ενατη ημέρα σήμερα από τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, και ο νεκρός παραμένει άταφος, «όμηρος» της αλβανικής κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός των Εξωτερικών της, τι ακριβώς κάνουν για να λήξει αυτή η ανίερη κατάσταση; Ποιες είναι οι παρεμβάσεις του; Ποιες είναι οι πιέσεις του; Και κυρίως ποια είναι η αποτελεσματικότητά τους. Εδώ έχει χαθεί κάθε μέτρο.

Σε καμία εθνότητα, σε κανένα θρήσκευμα, σε κανέναν πολιτισμό, ένας νεκρός δεν επιτρέπεται να μην αναπαυθεί στον τάφο του, με τη συνοδεία της οικογένειας και των φίλων του. Δεν είναι απλώς βάρβαρο αυτό που συμβαίνει, είναι ανήθικο και αντίθετο σε κάθε νόμο του Θεού και των ανθρώπων.

Και επιτέλους ο Αλέξης Τσίπρας ας κάνει κάτι να λήξει αυτή η απάνθρωπη κατάσταση. Αυτό το αίσχος.

Το παραμύθι των αναδρομικών

Ενα μεγάλο παραμύθι είχε στήσει η κυβέρνηση γύρω από τα αναδρομικά των συντάξεων αλλά όπως φαίνεται έπεσε και η ίδια στην παγίδα που με τόση φροντίδα είχε δημιουργήσει για τους φουκαράδες τους συνταξιούχους. Ποιο ήταν το παραμύθι; Οτι στο τέλος της ημέρας κάτι θα κάνουμε και θα πάρετε όλοι σας είτε αναδρομικά είτε ό,τι μπορέσουμε να σας δώσουμε από όσα σάς έχουν περικόψει. Διότι ο φιλεύσπλαχνος αρχηγός μας, Αλέξης, τα σκέφτεται τα γηρατειά, και ας λένε οι άλλοι ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι πότε με το καλό θα τους αδειάσουν τη γωνιά, εγκαταλείποντας τον μάταιο ετούτο κόσμο.

Οπως μου εξήγησε χθες με σαφήνεια ο «γκουρού» των θεμάτων αυτών Αλέξης Μητρόπουλος, ο κυβερνητικός σχεδιασμός (το παραμύθι που λέγαμε) κατέρρευσε με την απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου 1/2018, με την οποία δικαιώνεται ο τέως πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ο οποίος είχε προσφύγει κατά του περίφημου νόμου Κατρούγκαλου. Τι λέει η προαναφερόμενη απόφαση δικαίωσης του κ. Αγγελάρα; Οτι όχι μόνο τού οφείλονται οι περικοπές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά και ότι η σύνταξή του πρέπει να υπολογιστεί με βάση τα ισχύοντα προ των περικοπών του 2012!

Κατά τον Αλέξη (Μητρόπουλο, συνέλθετε, όχι Τσίπρα) με την απόφαση αυτή δικαιώνονται τυπικά και ουσιαστικά και όσοι νεοσυνταξιούχοι καταθέσουν σχετική αίτηση στον ασφαλιστικό τους φορέα. Νεοσυνταξιούχοι, δε, λογίζονται όσοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου του 2016, οπότε και ο τεράστιος Γιώργος (Κατρούγκαλος) ψήφισε τον περιώνυμο νόμο στη Βουλή.

– Ποια μπορεί να είναι η συνέχεια σε αυτό το μπρα-ντε-φερ κυβέρνησης – ειδικών; ρώτησα τον Μητρόπουλο (οι ειδικοί διατείνονται ότι καταρρίφθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου με τις δικαστικές αποφάσεις, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χρήματα δικαιούνται μόνο όσοι δικαιώθηκαν από τη Δικαιοσύνη και ουδείς άλλος).

– Η κυβέρνηση προσδοκά ότι με την αλλαγή ηγεσίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα έχει μια απόφαση η οποία θα δικαιώνει τη θέση της. Αλλά δεν το βλέπω, ματαιοπονεί πιστεύω, διότι υπάρχουν αποφάσεις πλέον της Ολομελείας.

Για να δούμε, τι θα δούμε…