Με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, όπως είχε προαναγγελθεί, του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία, η κυβερνητική πλειοψηφία άνοιξε χθες και επίσημα τον κύκλο της στοχοποίησης για τους δύο πρώτους από τους πέντε πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που βρίσκονται στον προθάλαμο της Προανακριτικής.

Με το πόρισμά της για το Ερρίκος Ντυνάν, η πλειοψηφία της Εξεταστικής ζητεί την περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές για τους πρώην υπουργούς Ανδρέα Λοβέρδο και Αδωνη Γεωργιάδη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί διά πράξεων ή παραλείψεών τους ποινικά αδικήματα, ενώ εντοπίζει πολιτικές ευθύνες για συνολικά τέσσερις πρώην υπουργούς Υγείας της περιόδου 2006-2014, οι οποίοι παρενέβησαν «είτε νομοθετικώς είτε με άλλους τρόπους» στη διαχείριση και εκποίηση του νοσοκομείου. Εκτός από τους Λοβέρδο και Γεωργιάδη, ως πολιτικά υπόλογοι αντιμετωπίζονται και οι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μάκης Βορίδης.

Το πόρισμα για το Ερρίκος Ντυνάν είναι ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας ευθυνών που αποδίδει η πλειοψηφία στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, δυναμιτίζοντας και το πολιτικό σκηνικό. Το πρώτο κεφάλαιο θα συζητηθεί σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή, ενώ ακολουθούν τις επόμενες ημέρες τα επιμέρους πορίσματα για τις αρθροσκοπήσεις, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το φάρμακο, με ορίζοντα επίσης την Προανακριτική Επιτροπή. Σύμφωνα με τους συντάκτες του πορίσματος, η Εξεταστική Επιτροπή δεν περιορίζεται στις πολιτικές ευθύνες, αλλά είναι υποχρεωμένη να αναφερθεί σε συμπεράσματα, εκτιμήσεις, γνώμες και κρίσεις επί των θεμάτων που ερεύνησε και τα οποία πρέπει να εξετάσει περαιτέρω η Δικαιοσύνη, η οποία αν διαπιστώσει ότι προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων πολιτικών προσώπων, θα στείλει την υπόθεση στη Βουλή, που με τη σειρά της θα προχωρήσει στη σύσταση Προανακριτικής, στην οποία προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Λάσπη στον ανεμιστήρα». Η δημοσιοποίηση του πορίσματος προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευσης, η οποία τονίζει ότι «και μόνο το γεγονός ότι η Εξεταστική δεν κατέληξε σε Προανακριτική, αυτό σημαίνει ότι δεν βρέθηκαν καθοιονδήποτε τρόπο ούτε καν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν κατηγορίες εναντίον των υπουργών» και ότι ο στόχος είναι «να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα». Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε τη λογική του σίριαλ, «δηλαδή πάνε κομματιαστά και βγάζουν στην επικαιρότητα πόρισμα για κάθε υπόθεση», κάτι που σημαίνει ότι «θέλουν να κρατήσουν τη λάσπη στην επικαιρότητα». «Λάσπη, λάσπη, κάτι θα μείνει. Αυτή είναι η στόχευσή τους. Αλλά δεν θα μείνει τίποτα. Η λάσπη τους θα επιστρέψει για τα πραγματικά τους σκάνδαλα», υπογραμμίζει η Πειραιώς, ενώ οι βουλευτές του κόμματος κάνουν λόγο για «εφαρμογή ταυ δόγματος Πολάκη».

«Καταδεικνύεται ότι οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έστησαν την Εξεταστική της Υγείας με μόνο σκοπό τη σπίλωση πολιτικών αντιπάλων και την καλλιέργεια της πόλωσης και του διχασμού, που είναι η προσφιλής τους πολιτική μέθοδος» σχολίασε από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής η Εύη Χριστοφιλοπούλου, μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ πρόσθεσε: υπάρχει όμως κι ένας ανομολόγητος, πλην εμφανής σκοπός. Να κουκουλωθούν οι ευθύνες των ιδίων και του βασικού τους συμμάχου, της καραμανλικής Δεξιάς. Ετσι εξηγείται γιατί δεν κάνουν κουβέντα για το πραγματικό σκάνδαλο, την αλόγιστη σπατάλη και τη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο της Δεξιάς το 2005-2009…». Σε διαφορετικό μήκος κύματος ο Γιώργος Μαυρωτάς δήλωσε ότι «το Ερρίκος Ντυνάν ήταν ένα πεδίο ρουσφετιών και συμφερόντων». «Διερευνάται η ύπαρξη ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα. Η Εξεταστική Επιτροπή όμως δεν πρέπει να εργαλειοποιηθεί για μικροκομματικά συμφέροντα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού.

Τι λέει το πόρισμα. Στο πόρισμα επισημαίνεται για τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται ότι οι ευθύνες τους «εκ του επιδιωχθέντος και εν τέλει επιτευχθέντος αποτελέσματος (εκποίηση διά πλειστηριασμού του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν) είναι σαφείς και μεγάλες», ενώ γίνεται λόγος για «μη ορθή υπηρέτηση του εν ευρεία εννοία δημοσίου συμφέροντος, που επλήγη από τη μεταβολή του περιεχομένου και των όρων της δωρεάς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προς το Κοινωφελές Ιδρυμα Ερρίκος Ντυνάν (ΚΙΕΝ) ως προς τις διατάξεις του Οργανισμού του υπέρ του κοινωφελούς σκοπού, που αυτό ετάχθη να εξυπηρετεί». Κατηγορούνται οι προηγούμενες κυβερνήσεις για πρακτικές που «ήταν απόρροια της sui generis διαπλοκής μεταξύ του Ανδρέα Μαρτίνη (ως προέδρου του ΕΕΣ και του ΚΙΕΝ), μεγάλου τμήματος του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων του πρώην δικομματισμού και επιχειρηματικών κύκλων, που αλληλοεξυπηρετούντο ποικιλοτρόπως (προσλήψεις κατά το δοκούν, δωρεάν νοσηλείες υψηλού επιπέδου, διαχρονική ασυλία και διαχρονική ανοχή στην οικονομική κακοδιαχείριση του Α. Μαρτίνη χωρίς τον εκτός νόμου υποχρεωτικό κρατικό έλεγχο στο Ιδρυμα, αργομισθίες σε πρόσωπα συγγενικά ή φιλικά “προστατευόμενα” από υψηλά ισταμένους, υψηλές αντιμισθίες σε μέλη του ΔΣ – ακόμη και στους ορισθέντες από τους υπουργούς Υγείας εκπροσώπους του Κράτους κ.ά.)».

Για τον Λοβέρδο. Σχετικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο το πόρισμα θεωρεί ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα που έχουν σχέση με την τροπολογία που ψηφίστηκε το 2012 για την δυνατότητα πώλησης ή μίσθωσης του Ερρίκος Ντυνάν, αφήνοντας υπόνοιες σχετικά με τον χρόνο που συνετάγη και τα πρόσωπα που συνέταξαν την εν λόγω ρύθμιση.

Για τον Γεωργιάδη. Σχετικά με τον Αδωνη Γεωργιάδη οι συντάκτες του πορίσματος θεωρούν ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση διότι πέραν της παράκαμψης του νομοθετικού προστατευτικού πλέγματος για το ίδρυμα και την περιουσία του και πέραν της παράκαμψης της απόφασης του Ειρηνοδικείου Αθηνών, που απαγόρευσε οποιαδήποτε εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του ΕΕΣ, με την αναγκαστική εκτέλεση κατά του συνόλου της περιουσίας του ΚΙΕΝ και την (αναγκαστική) πώλησή της διά του πλειστηριασμού (της 24/9/2014), «εζημιώθη αυτή (περιουσία και δη κοινωφελούς σκοπού) με σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις προσώπων, τα οποία είχαν νομική υποχρέωση να την επιμελούνται και να την προστατεύουν».

Περαιτέρω διερεύνηση ζητούν και αναφορικά με τη σύμβαση (4/7/2012) για εγγραφή πλασματικού ενεχύρου επί του συνόλου του εξοπλισμού του νοσοκομείου, «δεδομένου ότι η εν λόγω σύμβαση ήταν εξόχως καταχρηστική, αλλά και αχρείαστη», αλλά και για να διαπιστωθεί η αιτία που το ΔΣ του ΚΙΕΝ προσήλθε στην υπογραφή της εν λόγω σύμβασης, «διά της οποίας η Cyprus Popular Bank Public Co Ltd ήλεγξε πλήρως την “ομάδα περιουσίας” του ΚΙΕΝ, καθιστώντας αυτό παντελώς ευάλωτο και χωρίς νομικές άμυνες έναντι των γνωστών επιδιώξεων του Ανδρέα Βγενόπουλου».

Η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής θεωρεί ακόμα ότι χρειάζεται περαιτέρω δικαστική διερεύνηση και για τυχόν αδικήματα καθώς κατά τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δεν εφαρμόσθηκαν κατά τον προσήκοντα τρόπο οι διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αφορούν την εκτίμηση των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων του ΚΙΕΝ, ενώ όσον αφορά τη μη διενέργεια προσωρινού φορολογικού ελέγχου και τη μη προσκόμιση από το υπόχρεο ΔΣ του ΚΙΕΝ των αναγκαίων για την ολοκλήρωση της υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών, εκτιμά ότι χρειάζεται επίσης περαιτέρω διερεύνηση καθώς «το ελληνικό Δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία ισόποση με το ύψος των μη βεβαιωθέντων χρεών (πιθανό ύψος 4.500.000 ευρώ)…».