Σήμα κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τον Πάνο Καμμένο, αλλά και ένα βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη με το Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί η χθεσινή κίνηση του Νίκου Κοτζιά να υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, με την οποία στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, συναυτουργού, συνυπαίτιου ή οποιουδήποτε συμμέτοχου προκύψει από την προανάκριση για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Με την κίνησή του αυτή, που έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις, οι οποίες – όπως εκτιμάται – φτάνουν μέχρι το πρωθυπουργικό επιτελείο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δρομολόγησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο υψηλότατο επίπεδό της. Ηδη, από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δόθηκε εντολή για τη διενέργεια έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς, που ουσιαστικά θα θέσει στο μικροσκόπιό της όλα όσα ελέχθησαν ή είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την παραίτηση Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με χρηματοδοτήσεις από τον επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος, δαπάνες του ΥΠΕΞ, βίζες και άλλα.

Ειδικότερα, η Ξένη Δημητρίου διαβίβασε αμέσως την αναφορά Κοτζιά στην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στην οποία είχε ήδη φτάσει ο φάκελος που πρόσφατα κατατέθηκε από τη ΝΔ, με αφορμή τις καταγγελίες του πρώην υπουργού (σε τηλεοπτική συνέντευξή του) σχετικά με όσα ειπώθηκαν από τον Πάνο Καμμένο κατά τη διάρκεια του θυελλώδους Υπουργικού Συμβουλίου που οδήγησε και στην παραίτησή του από το ΥΠΕΞ.

ΑΠΕΙΛΕΣ, ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΟΡΟΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μηνυτήρια αναφορά Κοτζιά επισυνάπτονται έξι πρόσφατα δημοσιεύματα από το Διαδίκτυο και τέσσερα από  εβδομαδιαία εφημερίδα, με τον πρώην υπουργό να τα αξιολογεί ως συνέχεια της εκστρατείας απειλών ακόμα και εις βάρος της σωματικής ακεραιότητάς του και της οικογένειάς του. Ο ίδιος δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα, αλλά τονίζει στην αναφορά του ότι ρίχνουν λάσπη όσοι ισχυρίζονται πως διαχειρίστηκε με αδιαφάνεια απόρρητα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και όσα ειπώθηκαν ή γράφτηκαν για ποσά μεταξύ 28-35 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του  φέρεται να διευκρινίζει αφενός ότι δεν υπάρχουν τέτοια ποσά και αφετέρου ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο στο υπουργείο Εξωτερικών, διότι όλα ελέγχονται από τριμελή υπηρεσιακή επιτροπή.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά τα περί 50 εκατομμυρίων ευρώ από τον Σόρος, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρει ότι ουδέποτε γνωρίστηκε με τον Σόρος, ούτε είχε καμιά σχέση μαζί του, ενώ τονίζει ότι όλο το «σύστημα Σόρος» καταπολέμησε μετά μανίας τον υπουργό Εξωτερικών στα δύο χρόνια (2016-2017) που γινόταν προσπάθεια να λυθεί το Κυπριακό. Προσθέτει δε ότι στόχος των απειλών και των εκβιασμών ήταν να τον αναγκάσουν να μην ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια.