Αλλος ένας παίρνει θέση για τη μάχη της Αθήνας. Η χθεσινή ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κώστα Μπακογιάννη από το Γκάζι στερούνταν το στοιχείο της έκπληξης, μια κι εδώ και αρκετό καιρό ήταν γνωστό πως ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ενδιαφέρεται για το γραφείο του δημάρχου στο μέγαρο της Κοτζιά, αλλά και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα τον στηρίξει. Παρόλα αυτά, η επισημοποίηση των μπακογιάννειων βλέψεων – αλλά και η ρητορική του διεκδικητή – μοιάζει να τονίζει πως η μάχη για την πρωτεύουσα θα δοθεί τελικά μεταξύ δύο, ανάμεσα στην Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τάσσονται υπέρ αυτής της εκτίμησης, διαβλέποντας ότι τη δική της δυναμική μπορεί να αποκτήσει και η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου που στηρίζει το Κίνημα Αλλαγής. Και ο λόγος είναι πως παρατηρούν τη δυσκολία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει μια υποψηφιότητα που θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους πλην της παραδοσιακής εκλογικής του βάσης και να έχει, επομένως, αξιώσεις να κερδίσει τον σημαντικότερο δήμο της χώρας. Τα ονόματα που έχουν ήδη ακουστεί, όπως της Ελενας Κουντουρά – η οποία δεν επιθυμεί να δοκιμάσει την τύχη της σε μια τέτοια προεκλογική εκστρατεία – ή του Νίκου Μπελαβίλα, καθηγητή Πολεοδομίας και προέδρου της Ανάπλασης Αθήνα ΑΕ – που οι γνωρίζοντες τα συριζαϊκά παρασκήνια επιμένουν ότι στην πραγματικότητα ποτέ δεν συζητήθηκε σοβαρά –, το αποδεικνύουν.

Η δε συνήθης πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των αυτοδιοικητικών του 2019, η στήριξη υποψηφίων της Κεντροαριστεράς, φαίνεται πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Αθήνας. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν όσοι συνομιλούν με τον στενό πυρήνα των συνεργατών του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, ο οποίος δεν επιθυμεί να στηρίξει Γερουλάνο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΕ 3 ΑΞΟΝΕΣ. Ο Μπακογιάννης χθες υιοθέτησε αμερικανικό στυλ, μιλώντας όρθιος από μια εξέδρα που του έδινε τη δυνατότητα να περπατάει ανάμεσα στο κοινό. Μοντέρνα προσέγγιση που δεν τον εμπόδισε να δώσει έμφαση στην εμπειρία του από τη βαθιά ελληνική ενδοχώρα, κάνοντας αναφορές στην πατρογονική γη του Καρπενησίου. Στο συγκεκριμένο – περίεργο εκ πρώτης όψεως συνδυασμό – ίσως μπορεί να βρει κανείς το είδος της υποψηφιότητας που θέλει να πλασάρει, μιας υποψηφιότητας που συνδυάζει συναίσθημα και εμπειρία. Εξού και ανέφερε, π.χ., ότι σκοπεύει στην προεκλογική του καμπάνια να συγκεντρώσει τη βιωματική γνώση και γνώμη των δημοτών της Αθήνας προκειμένου να καταρτίσει επιχειρησιακό σχέδιο πλήρως κοστολογημένο για τη θητεία του. Παράλληλα, τρεις θα είναι, είπε, οι άξονες της πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει: δημόσια ασφάλεια, λειτουργία πόλης και επανάκτηση του δημόσιου χώρου.

Οπως ανακοίνωσε, το όνομα του συνδυασμού του είναι «Αθήνα Ψηλά» και το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής του καμπάνιας «Σηκώνουμε ανάστημα». Τόνισε, όπως ήταν αναμενόμενο, την εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση και αποπειράθηκε με χιούμορ να φιλοτεχνήσει το προφίλ αυτού που θα είναι δίπλα στους δημότες του, δηλώνοντας φαν του μότο «τα παράπονά σας στον δήμαρχο».