Τον ακριβή χρόνο, τον τρόπο και τον τόπο που θα εκδηλωθεί μια τουρκική πρόκληση, ως αντίδραση στις γεωτρήσεις που ξεκινάει η Εxxon Mobil την ερχόμενη εβδομάδα στο ερευνητικό τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν Αθήνα και Λευκωσία. Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σε Κύπρο και Ελλάδα προεξοφλούν ότι η Αγκυρα, η οποία θεωρεί εαυτόν μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη και στο ενεργειακό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου, θα αποπειραθεί να δείξει ότι είναι παρούσα και έχει λόγο για τα κοιτάσματα της περιοχής.

Ειδικά ύστερα και από την παρέμβαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχθές, ο οποίος απείλησε ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει «ληστές» να εκμεταλλευθούν τους φυσικούς της πόρους, μια νέα πρόκληση θεωρείται πολύ πιθανή. Γι’ αυτό τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή κυβέρνηση προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα. Αλλωστε προχθές και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μίλησε ξανά για «παρενόχληση» του «Barbaros» από το ελληνικό ΠΝ, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν «να επαναληφθούν αυτές οι προκλήσεις».

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ. Παράγοντες με γνώση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξηγούν πως μια τουρκική προκλητική ενέργεια θα μπορούσε να εκδηλωθεί με αρκετούς διαφορετικούς τρόπους. Αλλωστε, λένε, οι Τούρκοι μάς έχουν συνηθίσει σε κάτι τέτοιο. Τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν ξεκίνησε η γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ (όπου βρέθηκε το κοίτασμα Αφροδίτη) από τις εταιρείες Νoble Energy, Delek και ΕNI, η Τουρκία έστειλε στην κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό της σκάφος «Piri Reis». Τον περασμένο Φεβρουάριο εμπόδισε με πολεμικά πλοία της το γεωτρύπανο της ΕΝΙ να πραγματοποιήσει έρευνες στο τεμάχιο 3. Και φέτος το σεισμογραφικό της «Barbaros Hayreddin Paşa» κινήθηκε στα όρια της κυπριακής με την ελληνική ΑΟΖ και επιχείρησε να κάνει έρευνες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Τώρα όμως η Τουρκία διαθέτει δικό της γεωτρύπανο και αρκετοί δεν αποκλείουν η Αγκυρα να προσπαθήσει να αμφισβητήσει τα δικαιώματα της Κύπρου τρυπώντας είτε σε ένα οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ που δεν έχει παραχωρηθεί σε εταιρεία είτε στα όρια της ΑΟΖ.