Προκύπτει με ακρίβεια από το βράδυ της 25ης Οκτωβρίου και εκείνης της αναμέτρησης στο Λουξεμβούργο με την Ντουντελάνζ, που επί της ουσίας έβαλε τον Ολυμπιακό στο κόλπο της πρόκρισης στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ. Μια ιστορία που άθελά της ίσως υποστηρίζει πως τελικά (και) το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα των ψηλών! Οι 4+1 «πύργοι» του Πέδρο Μαρτίνς και ο ρόλος τους στην αλλαγή της εικόνας των Ερυθρολεύκων ακριβώς την κατάλληλη στιγμή.

Διπλό στο Λουξεμβούργο, διπλό και στο Κλεάνθης Βικελίδης κόντρα στον Αρη. Ενδιάμεσα μια αγχωτική αλλά πολύ σημαντική νίκη με τον Απόλλωνα στο Φάληρο. Τρία αποτελέσματα που έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους, μιας και ο Ολυμπιακός όχι μόνο είναι ζωντανός στην ευρωπαϊκή πρόκληση πρόκρισης, αλλά ουσιαστικά επανήλθε δριμύτερος και στη μάχη κορυφής του ελληνικού πρωταθλήματος. Είναι πια στο -4 από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ, στέλνοντας μήνυμα «καταδίωξης» σε μια σεζόν που άλλωστε τώρα φτάνει στο ένα τρίτο της διαδρομής.

Σε όλες τις γραμμές

Λέγαμε για τους ψηλούς όμως. Για την επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς να αλλάξει τον άξονά του προσθέτοντας μπόλικο μπόι παντού. Σε άμυνα, μεσαία γραμμή και επίθεση. Ο Ζοσέ Σα (1,92 μ.) πήρε τα γάντια του βασικού από τον Ανδρέα Γιαννιώτη. Ο Παπέ Αμπού Σισέ (1,92 μ.) προσπέρασε σε μια νύχτα στην αναμονή του rotation όλους τους δεξιοπόδαρους στόπερ (Μεριά, Μιράντα) και έγινε ο παρτενέρ του Γιάγκος Βούκοβιτς (1,95 μ.) στην καρδιά της άμυνας. Ο Ανδρέας Μπουχαλάκης (1,87 μ.), που με τη σειρά του έπειτα από ένα καταπληκτικό ξεκίνημα είχε μείνει μακριά από τη βασική εντεκάδα, ξαναπήρε τον ρόλο του «εξαριού» με τη μεγάλη δημιουργική ικανότητα. Και από την Κυριακή; Γύρισε και ο Αχμέντ Χασάν (1,91 μ.) στην κορυφή της επίθεσης, έπειτα από τον «εθνικό» τραυματισμό του, που τον είχε αφήσει ανενεργό στον Ολυμπιακό από την προηγούμενη διακοπή! Οι Ερυθρόλευκοι ψήλωσαν στον άξονα, μεγάλωσαν την ανασταλτική τους ικανότητα όπως αποδεικνύει το «καθαρό» μηδέν στο παθητικό τους, και προχθές στη Θεσσαλονίκη πήραν τη νίκη της 9ης αγωνιστικής χάρη σε μια ευρύτερη συνεργασία των πύργων τους. Ο Σα με τις δύο μεγάλες επεμβάσεις (35′, 40′) στα σουτ του Ντιγκινί και του Γιουνές, που κράτησαν το ματς στο μηδέν. Ο Μπουχαλάκης απόλυτος κυρίαρχος στη μεσαία γραμμή και καλύτερος της βραδιάς μαζί με τον Σισέ, που ομολογουμένως θύμισε σε όλους γιατί πέρυσι θεωρήθηκε ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός του Ολυμπιακού. Ο Χασάν με το γκολ (67′) της νίκης. Ο Βούκοβιτς με το σωτήριο τάκλιν στα πόδια του Ματέο Γκαρσία στο 89′. Ολοι έβαλαν το λιθαράκι τους για το αποτέλεσμα που άλλαξε την ατμόσφαιρα, όχι μόνο στο μεγάλο λιμάνι, αλλά συνολικά στη Σούπερ Λίγκα.

Το κλειδί

Υπάρχει μια εντελώς λανθασμένη εντύπωση πως τα πρωταθλήματα κρίνονται αποκλειστικά από τις επιθέσεις. Αν ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά στις βαθμολογίες αυτού του κόσμου θα διαπιστώσει ότι οι ομάδες που κυριαρχούν ή που έχουν μπει για τα καλά στο κόλπο της διεκδίκησης παρουσιάζουν και έναν σχεδόν άριστο έλεγχο ανασταλτικά. Η πρωτοπόρος Σίτι φέτος στην Αγγλία έχει δεχθεί 4 γκολ σε 11 αγωνιστικές. Στην Ιταλία η Ιντερ επιχειρεί ολική επαναφορά, όντας στη δεύτερη θέση, με όπλο τα έξι γκολ παθητικό στις ίδιες αγωνιστικές. Τόσα έχει δεχθεί και η Ατλέτικο Μαδρίτης που είναι δεύτερη στην Ισπανία. Ο ΠΑΟΚ φέτος είναι πρώτος στην Ελλάδα γιατί έχει δεχθεί μόλις 3 γκολ. Ο Δικέφαλος του Βορρά έχει δεχθεί στην άμυνα 86 τελικές και στην επίθεση έχει εκτελέσει 91! Σχεδόν δηλαδή ανά ματς απειλεί τόσο τον αντίπαλο, όσο απειλείται και ο ίδιος. Στην επίθεση έχει σκοράρει 15 γκολ (1/6), στην άμυνα δέχεται ένα κάθε 28,7 τελικές! Αυτό είναι και το μυστικό του.

Ο Ολυμπιακός πέρυσι έχει πάρα πολλά προβλήματα ανασταλτικά. Φέτος η άμυνά του είναι ολοένα και καλύτερη. Στο πρωτάθλημα το παθητικό είναι μόλις 4 γκολ (εκ των οποίων το ένα αυτογκόλ στην περίφημη φάση Γιαννιώτη – Βούκοβιτς με τον ΠΑΟΚ) σε 64 τελικές. Δέχεται δηλαδή ένα γκολ κάθε 16 τελικές του αντιπάλου του σε αυτές τις πρώτες εννέα αγωνιστικές. Πέρυσι το παθητικό ήταν 28 γκολ σε 237 τελικές, δηλαδή ένα γκολ σε κάθε 7,9 τελικές του αντιπάλου. Η διαφορά είναι τεράστια! Συνολικά οι Ερυθρόλευκοι έχουν φέτος κρατήσει το «μηδέν» παθητικό σε δέκα από τις δεκαοκτώ επίσημες αναμετρήσεις τους, σε όλες τις διοργανώσεις. Αυτή τη στιγμή η εστία τους είναι απαραβίαστη για περισσότερα από 420′. Από το γκολ του Βουό στην Κρήτη (21/10), στο ματς με τον ΟΦΗ όπου προέκυψε και η ήττα με 1-0. Από το ματς που ανάγκασε τον Πέδρο Μαρτίνς να εμπιστευτεί τους «πύργους» του δηλαδή, σε ένα σενάριο που τον δικαιώνει απόλυτα ώς εδώ.

Πλήρωσε Λάζαρο η ΑΕΚ

Μια ακόμη «πράξη» επιβεβαίωσης της δικαίωσης του Ολυμπιακού και του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στη δικαστική διαμάχη με την ΑΕΚ. Χθες η Ενωση πλήρωσε στον διεθνή επιθετικό το ποσό των 41.105 ευρώ. Αυτό έγινε γνωστό στην εκδίκαση της προσφυγής του παίκτη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών. Τα χρήματα κατατέθηκαν στον Χριστοδουλόπουλο, αλλά του οφείλονται ακόμα 33.000 ευρώ από την πρώην ομάδα του. Οι δύο πλευρές πήραν προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.