Τα περσινά ντέρμπι αντιμετωπίζονταν από τον Παναθηναϊκό ως παιχνίδια που εκείνος έμπαινε για να «κλέψει» ό,τι μπορούσε. Αν του… καθόταν, είχε καλώς. Διαφορετικά δεν θα έχανε και τίποτα. Αυτή η νοοτροπία έφερε βαριά ήττα με 4-0 από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, έφερε ήττα με κάτω τα χέρια από την ΑΕΚ. Το πιο «λαμπερό» αποτέλεσμα των περσινών ντέρμπι υπήρξε το 1-1 στο άδειο Καραϊσκάκης με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, χάρη στο πέναλτι του Αντονί Μουνιέ. Αυτή η φιλοσοφία άλλαξε. Και άλλαξε γρήγορα. Είναι ένα ακόμα στοιχείο που πιστώνεται ο Γιώργος Δώνης για τη νοοτροπία που θέλει να περάσει στην ομάδα του. Για την ακρίβεια, τη νοοτροπία που θέλει να επαναφέρει, μιας και η ιστορία του Παναθηναϊκού επιβάλλει να μπαίνει στο γήπεδο μόνο για τη νίκη, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός κατά διαστήματα κυριάρχησε. Δεν μπήκε να «κλέψει», αλλά να παίξει. Να επιβληθεί. Να κερδίσει. Ανάγκασε την ΑΕΚ σε ρόλο ποντικού, να προσπαθεί να κρυφτεί από τη γάτα. Ακόμα μια εικόνα που πιστώνεται στον Γιώργο Δώνη, ο οποίος είναι έως τώρα, ίσως ο προπονητής του πρωταθλήματος. Ο… μαέστρος του Παναθηναϊκού, ο οποίος έχει φέρει στην ομάδα τέσσερα στοιχεία που την άλλαξαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Η αναγέννηση των… φευγάτων

Ο Παναθηναϊκός του Μαΐου είχε ποδοσφαιριστές που δεν ήθελαν να παραμείνουν στο ρόστερ. Ο Κουλιμπαλί, ο Ινσούα, ο Μπουζούκης που είχε σχεδόν συμφωνήσει με τον Αστέρα Τρίπολης, ο Γιόχανσον που έκανε δεύτερες σκέψεις ελέω χρημάτων. Η παρουσία του Δώνη και οι κουβέντες μαζί του όχι μόνο τους κράτησαν στο ρόστερ, αλλά τους… αναγέννησαν και πλέον αποτελούν βασικούς και αναντικατάστατους παίκτες. Το κυριότερο; Χαίρονται και πάλι το ποδόσφαιρο.

Νοοτροπία μεγάλης ομάδας

Δεν είναι τυχαία τα όσα έχει πει ο Γιώργος Δώνης για τα περιβόητα μαθήματα παναθηναϊκής ιστορίας. Από τα πρώτα στοιχεία που θέλησε να περάσει στους παίκτες του ο έλληνας προπονητής ήταν η νοοτροπία. Η νοοτροπία και η φιλοσοφία της μεγάλης ομάδας, που μπαίνει στο γήπεδο σαν φαβορί. Την ώρα που οι στοιχηματικές εταιρείες έδιναν αποδόσεις πρωτοφανείς για νίκη του Παναθηναϊκού απέναντι στην Ξάνθη και τη Λαμία, οι παίκτες έμπαιναν στο γήπεδο με νοοτροπία νικητή. Με φιλοσοφία πως είναι καλύτεροι από τον αντίπαλό τους. Ο Δώνης τους έστελνε με το… μαχαίρι στα δόντια. Εννιά αγωνιστικές μετά, ο Παναθηναϊκός μπαίνει με την ίδια νοοτροπία να αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ελλάδας, με το πολλαπλάσιο από εκείνον μπάτζετ.

Συνοχή

Από τα πιο σημαντικά στοιχεία του φετινού Παναθηναϊκού είναι η αγωνιστική συνοχή που παρουσιάζει απέναντι σε κάθε συνθήκη που μπορεί να του παρουσιαστεί. Για παράδειγμα, σε παιχνίδια όπου βρέθηκε πίσω στο σκορ, όπως με τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Αστέρα Τρίπολης, δεν άλλαξε το στυλ του. Επαιξε το ποδόσφαιρο που ξέρει, έβαλε την μπάλα κάτω, έψαξε ο προπονητής του με ηρεμία και ψυχραιμία και όχι με… πανικό να βρει τις λύσεις και τις βρήκε.

Δεν ενθουσιάζεται περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται όταν προηγείται, δεν απογοητεύεται όταν του στραβώσει ένα ματς. Ψύχραιμος, συγκεντρωμένος, με τακτική συνοχή από την αρχή μέχρι το τέλος και δίχως πανικό.

Ψυχολογία, αυτοπεποίθηση

Ηταν πολύ μικρό το διάστημα που μεσολάβησε από το ντέρμπι της Τούμπας και την πρώτη ήττα της σεζόν μέχρι αυτό με την ΑΕΚ. Μόλις τέσσερις μέρες είχε στη διάθεσή του ο Παναθηναϊκός να προετοιμαστεί. Και η απογοήτευση που έβγαλαν οι παίκτες του στα αποδυτήρια της Τούμπας υπήρξε μεγάλη.

Κι όμως, κατάφερε ο Δώνης μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα που είχε στη διάθεσή του να τους επαναφέρει, να τους αλλάξει την ψυχολογία, να τους δώσει ξανά τη χαμένη τους αυτοπεποίθηση και να τους στείλει με το αίσθημα του νικητή να παίξουν κόντρα στην ΑΕΚ.