Την αποκαλούν «Μάικλ Τζόρνταν της γυμναστικής» – κάνει άλμα στα 2,84 μ., παρά το ότι έχει ύψος μόλις 1,42.  Στα 21 της χρόνια ξεπέρασε (σε χρυσά στο σύνθετο ατομικό) και ισοφάρισε (στο σύνολο μεταλλίων) σε παγκόσμια πρωταθλήματα τη ρωσίδα – μύθο της ενόργανης γυμναστικής Σβετλάνα Χόρκινα, ενώ θεωρείται εφικτό να ξεπεράσει ακόμα και το ρεκόρ των 18 ολυμπιακών μεταλλίων (τα περισσότερα που έχει κατακτήσει ποτέ αθλήτρια στην ιστορία της διοργάνωσης σε οποιοδήποτε άθλημα) που είχε πάρει εκπροσωπώντας τότε τη Σοβιετική Ενωση η κορυφαία Ουκρανή Λαρίσα Λατίνινα. Κι όμως, πριν βρεθεί στη λάμψη των μεταλλίων, η μικροσκοπική αλλά θαυματουργή Σιμόν Μπάιλς, πρώτα απ’ όλα ήταν μια νικήτρια της ζωής, καθώς τα έχει δει όλα! Αυτό είναι που την έκανε τόσο δυνατή ώστε να ανταποκρίνεται σε κάθε αντιξοότητα, όπως αυτή που της έτυχε στην Ντόχα του Κατάρ, όπου παραμονές των αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο με έντονους πόνους λόγω πέτρας στα νεφρά. Ο γιατρός της αποστολής τής συνέστησε ξεκούραση και να επανεξετάσουν το αν τελικά θα μπορέσει να αγωνιστεί. Ηδη όμως η Σιμόν, πριν καν ακούσει τις ιατρικές συμβουλές, είχε προχωρήσει σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Τwitter: «Τίποτα δεν είναι σαν μια νυχτερινή επίσκεψη στα επείγοντα λιγότερο από 24 ώρες πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Αυτή η πέτρα στο νεφρό μπορεί να περιμένει… θα το κάνει για την ομάδα μου!» έγραψε χαρακτηριστικά. Οι γιατροί σήκωσαν τα χέρια ψηλά και να της έδωσαν άμεσα εξιτήριο. Σε λιγότερο από 24 ώρες είχε πάρει το χρυσό στο σύνθετο ομαδικό και είχε προκριθεί με τις κορυφαίες επιδόσεις στους τελικούς όλων των οργάνων!

Τι να καταλάβει μια αθλήτρια που μόλις στα 19 της χρόνια πήρε μέρος στους πρώτους της Ολυμπιακούς Αγώνες (Ρίο 2016  και έγινε αμέσως θρύλος με τέσσερα χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο κερδίζοντας στα περισσότερα αγωνίσματα το χειροκρότημα των αντίπαλων αθλητριών!

Σκληρή ενηλικίωση

Εννοείται ότι ήταν μια από τις πρώτες αθλήτριες που δημοσιοποίησαν το γεγονός ότι είχαν πέσει θύματα κακοποίησης του διεστραμμένου γιατρού της εθνικής ομάδας Λάρι Νάσαρ, ο οποίος είχε ασελγήσει σε πάνω από 100 αθλήτριες της ενόργανης γυμναστικής και τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης 175 ετών.

«Οσο προσπαθώ να σταματήσω αυτή τη φωνή στο κεφάλι μου, τόσο πιο δυνατά ουρλιάζει. Δεν φοβάμαι πια να πω την ιστορία μου. Είμαι κι εγώ ένα από τα πολλά κορίτσια που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από τον Λάρι Νάσαρ. Για πολύ καιρό ρωτούσα τον εαυτό μου: Ημουν πολύ αφελής; Ηταν δικό μου το φταίξιμο; Τώρα ξέρω τις απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές. Οχι, δεν ήταν δικό μου το φταίξιμο. Οχι, δεν φέρω εγώ την ευθύνη που ανήκει στον Λάρι Νάσαρ, στην Ομοσπονδία Γυμναστικής των ΗΠΑ και σε άλλους» ήταν το συγκλονιστικό μήνυμα που είχε ανεβάσει στο Διαδίκτυο η νεαρή αθλήτρια.

Η Σιμόν Μπάιλς είχε υποχρεωτικά «ενηλικιωθεί» από την πιο τρυφερή ηλικία της, όταν στα έξι της χρόνια η μητέρα της Σάρον, εξαρτημένη από ναρκωτικά και αλκοόλ, την είχε δώσει (μαζί με τον αδελφό της και τις δύο αδελφές της) οριστικά πλέον στον πατέρα της και παππού τής Σιμόν, τον Ρον, ο οποίος μαζί με τη δεύτερη γυναίκα του Νέλι (την οποία η Σιμόν ακόμα και σήμερα αποκαλεί μαμά της) μεγάλωσαν τα κορίτσια. Για πρώτη φορά τα είχαν πάρει στην ηλικία των τριών ετών για λίγο διάστημα, αλλά η μητέρα τους ήταν καλύτερα και τα πήρε πίσω. Ομως ο πατέρας της Σιμόν είχε εγκαταλείψει την οικογένειά του, η μητέρα της δεν άντεξε και έτσι τα παιδιά κατέληξαν οριστικά στην οικογένεια του παππού Ρον, ο οποίος δεν έκοψε τον δρόμο της εγγονής του προς τη γυμναστική που ήταν η λατρεία της από πιτσιρίκι. Στην Ντόχα με τα 4 χρυσά και το ένα χάλκινο μετάλλιο έφτασε τα 20 μετάλλια (14 χρυσά, 3 ασημένια, 3 χάλκινα) σε παγκόσμια πρωταθλήματα, όσα είχε και η Χόρκινα, την οποία όμως ξεπέρασε με 4 έναντι 3 στα χρυσά στο σύνθετο ατομικό. Εχει λανσάρει και τελειοποιήσει τη δική της άσκηση (φέρει το όνομα της, Τhe Biles), από τις πιο δύσκολες σε πρόγραμμα γυμναστικής, και το μέλλον τής ανήκει.