Στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη το παιδί που μετράει τα άστρα το λένε Μέλιο και σε μια ανάλογη μπασκετική ιστορία που γράφεται έπειτα από 62 χρόνια ονομάζεται Κανέλλος!

Κανέλλος Γαρμπής, ένα παιδί που εκτός από τα άστρα μετράει και τα χιλιόμετρα από τον Κάλαμο και τον Ωρωπό μέχρι το Μιλγουόκι και το Οσκος του Γουισκόνσιν!

Αίφνης τα ξημερώματα του Σαββάτου ο γεννημένος την 1η Νοεμβρίου του 1992 γκαρντ κατέπληξε τα πλήθη, όπως έλεγε και ο Δημήτρης Χορν στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε»: τα κατέπληξε και συν τοις άλλοις τα κατέλαβε εξαπίνης, με το ντεμπούτο του στην G-League, φορώντας τη φανέλα των Γουισκόνσιν Χερντ, που αποτελούν τη θυγατρική ομάδα των Μιλγουόκι Μπακς στην αναπτυξιακή λίγκα του ΝΒΑ.

Τηρουμένων των αναλογιών, ο Γαρμπής έγινε κι ελόγου του ένας μικρός Αντετοκούνμπο, άλλωστε με τον Θανάση και τον Γιάννη έπαιξαν μαζί στον Φιλαθλητικό, μεγάλωσαν παρέα και νιώθουν αδέρφια μεταξύ τους…

Σαν παραμύθι

Η ιστορία μοιάζει με παραμύθι καθώς ο λεγάμενος δεν επέπρωτο, ούτε αναμενόταν κιόλας να βρεθεί εκεί όπου σουλατσάρει τις τελευταίες δέκα ημέρες. Δεν είναι δα και πολύ συνηθισμένο, ούτε καν φυσιολογικό για έναν εν πολλοίς άσημο παίκτη που μέχρι στιγμής είχε περάσει από τον Ωρωπό, τον Φιλαθλητικό Ζωγράφου, το Μαρκόπουλο, την Ελευθερούπολη Καβάλας, τη Δόξα Λευκάδας, τον Πανιώνιο και τον Αρκαδικό να ανοίξει τα φτερά του και να απογειωθεί στον πλανήτη του αμερικανικού μπάσκετ!

«Είχα έρθει και πριν από τρία χρόνια, αλλά τότε άργησα και δεν πρόλαβα να περάσω από τα try-out της ομάδας. Συνέχισα την καριέρα μου στον Πανιώνιο, έπαιξα καλά πέρυσι στην Α2 με τον Αρκαδικό και από τη στιγμή που πιστεύω πολύ στον εαυτό μου και παρουσιάσθηκε αυτή η ευκαιρία ζωής την άρπαξα από τα μαλλιά» αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ο Γαρμπής, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος πελάτης του ατζέντη του Αντετοκούνμπο, Γιώργου Πάνου. «Με είδε σε ένα καμπ που διοργάνωσε ο Θοδωρής Παπαλουκάς και στο οποίο δούλευε ως προπονητής και κανόνισε τη μεταγραφή μου στον Ωρωπό. Ε, τώρα με τον αέρα της γνωριμίας του με τους Μπακς, λόγω του Γιάννη, έπαιξε ρόλο και στη μεταγραφή μου στη θυγατρική ομάδα τους»…

«Δεν βάζω ταβάνι»

Βεβαίως ο Γαρμπής δεν εντάχθηκε στους Χερντ λόγω του βύσματος και επειδή έχει μπάρμπα στο… Μιλγουόκι! «Κανείς δεν σε παίρνει στην ομάδα του επειδή είσαι φίλος του Αντετοκούνμπο. Οντως ο Γιάννης είπε την καλή του την κουβέντα, άλλωστε ο ίδιος με παρακίνησε να δοκιμάσω την τύχη μου σε αυτό το πρωτάθλημα, όμως έτερον εκάτερον. Ο προπονητής Τζόρνταν Μπρέιντι με είδε και του άρεσα, επειδή μπορώ να κουβαλήσω την μπάλα, να πασάρω και να σουτάρω πολύ γρήγορα. Με επέλεξαν στο No 59 του ντραφτ, παρουσίασα καλή εικόνα στο καμπ των προπονήσεων και επιλέχθηκα στη δωδεκάδα ανάμεσα σε 17 παίκτες, κάτι που δεν είναι ευκαταφρόνητο. Στην Ελλάδα ο κόσμος δεν ξέρει τι εστί G-League και οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι ένα πρωτάθλημα της πλάκας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον προθάλαμο του ΝΒΑ και μάλιστα κάποιοι συμπαίκτες μου ανεβοκατεβαίνουν μεταξύ Μπακς και Χερντ, άλλωστε οι δυο ομάδες λειτουργούν με τη λογική των συγκοινωνούντων δοχείων».

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε βάθος χρόνου; Ο Γαρμπής βάζει τα γέλια, αλλά πιάνει κιόλας το γάντι (της πρόκλησης) στον αέρα. «Η φαντασία μου είναι οργιώδης, φτάνει αυτό; Δεν βάζω ταβάνι στα όνειρά μου, αλλά στην παρούσα φάση κοιτάζω το δέντρο κι όχι το δάσος. Είμαι φιλόδοξος, αλλά και ρεαλιστής και στο κάτω κάτω σκέπτομαι ότι ήμουν στην Α2 της Ελλάδας και τώρα βρίσκομαι στην Α2 του… ΝΒΑ»!