Σαν ηφαίστειο που θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή για μια θέση στην ουρά ή ένα μπουκάλι νερό παρομοιάζει την άθλια κατάσταση στον καταυλισμό της Μόριας η ευρωπαία επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούνια Μιγιάτοβιτς.
Στην έκθεσή της, η οποία δημοσιεύεται μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούνιο, η ευρωπαία επίτροπος περιγράφει τις άθλιες συνθήκες που διαπίστωσε στα hot spots και εξέφρασε την ανησυχία της για τα περιστατικά σεξουαλικής βίας, τα οποία έχουν καταγγελθεί ακόμη και εις βάρος ανηλίκων.
«ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Ιδιαίτερη αναφορά, μάλιστα, κάνει στον καταυλισμό της Μόριας, τον οποίo επισκέφθηκε. «Οι αιτούντες άσυλο μένουν σε κοντέινερ ή μεγάλες σκηνές που φιλοξενούν έως και 125 άτομα σε πολύ επισφαλείς συνθήκες και με σχεδόν καμία ιδιωτικότητα. Aλλοι κοιμούνται σε αυτοσχέδια καταφύγια, στο έλεος του καιρού. Η επίτροπος έλαβε εκθέσεις σχετικά με τις εγγύους, οι οποίες κοιμούνται σε σκηνές χωρίς στρώματα, οι μητέρες επιστρέφονται στον καταυλισμό με τα νεογέννητα μωρά τους και τα άτομα επιστρέφουν στο camp αμέσως μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο ύστερα από χειρουργική επέμβαση. Οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής υποχρεώνουν τους ανθρώπους να παραμένουν στην ουρά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για πρόσβαση σε τουαλέτες και ντους, που οι γυναίκες όπως είπαν στην επίτροπο φοβούνται να κάνουν για λόγους ασφαλείας, ειδικά τη νύχτα», αναφέρεται στην έκθεση.
Στην 25 σελίδων έκθεσή της, η Ντούνια Μιγιάτοβιτς σημειώνει πως οι συνθήκες υποδοχής των μεταναστών παραμένουν πολύ κάτω από τα αποδεκτά πρότυπα, ειδικά στα νησιά. «Οι Αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις κακές συνθήκες υγιεινής, τις ψυχολογικές επιπτώσεις και την αβεβαιότητα που απειλούν την υγεία των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στα νησιά. Θα πρέπει ειδικότερα να επιταχύνουν τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα και να βελτιώσουν και εκεί τις ικανότητες υποδοχής των μεταναστών».
Εντονη ανησυχία πάντως εξέφρασε και για την κατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων. «Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για όσους κρατούνται υπό το καθεστώς της “προστατευτικής κράτησης”. Οι Αρχές της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».
ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου σχολιάζοντας την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης σημείωναν πως αυτή βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. «Από τότε, στο πλαίσιο του προγράμματος αποσυμφόρησης των νησιών που εφαρμόζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι που είχαν αντίστοιχο δικαίωμα έχουν μεταφερθεί σε δομές της ενδοχώρας και πλέον διαβιούν κάτω από συνθήκες παραπάνω από αξιοπρεπείς. Ασφαλώς, κρίσιμοι παράγοντες στην εξίσωση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού παραμένουν αφενός οι συνεχιζόμενες ροές προς τον Εβρο και τα νησιά, αφετέρου η έλλειψη προγράμματος ανακατανομής στην Ευρώπη. Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναγνωρίζει τους επιβαρυντικούς παράγοντες, δεν κάνει, όμως, εκτενέστερη αναφορά σε μια σειρά από δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, στις οποίες οι συνθήκες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από πολύ καλές έως άριστες», υποστηρίζουν.
ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επανέλαβε την έκκλησή της στις ελληνικές Αρχές για τη λήψη μέτρων επείγουσας ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κατάσταση για περίπου 11.000 αιτούντες άσυλο στη Σάμο και τη Λέσβο. «Οι συνθήκες στα ΚΥΤ στα δύο νησιά είναι άθλιες. Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν στα νησιά, ο χρόνος είναι κρίσιμης σημασίας και είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα επείγουσας ανάγκης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, αντιμέτωπα με τη Δικαιοσύνη θα βρεθούν 26 άτομα, τα οποία ταυτοποιήθηκαν για τα έκτροπα εναντίον μεταναστών τον περασμένο Απρίλιο στη Μυτιλήνη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μεταναστών και αστυνομικών.