Τον τόνο της αντιπολιτευτικής αντίδρασης είχε ήδη δώσει, από τη διπλανή αίθουσα της Γερουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το αίτημα για εκλογές το συντομότερο, επειδή -όπως είπε στην ΚΟ της ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «δεν είναι τίποτα άλλο από μια κυβέρνηση σκανδάλων». Το συγκρουσιακό κλίμα ήταν αναμενόμενο να χαρακτηρίζει και τη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την Υγεία που ακολούθησε αμέσως μετά, για να εξετάσει το πόρισμα της πλειοψηφίας στην υπόθεση του Ερίκος Ντυνάν. Κατά τη συνεδρίαση, ΝΔ και ΔΗΣΥ κατέθεσαν τα δικά τους ξεχωριστά πορίσματα, εξαπολύοντας πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία κατηγορούν για κατασυκοφάντηση πολιτικών προσώπων, καθώς «δεν προκύπτει παράνομη ή επιζήμια πράξη και ως εκ τούτου ουδεμία ευθύνη πολιτικών προσώπων». Για την πλειοψηφία, ωστόσο, «και πολιτικές και ποινικές ευθύνες υπάρχουν – βγήκαν στο Ντυνάν και θα βγουν και στο ΚΕΕΛΠΝΟ, υπομονή», όπως συνέστησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος, δίνοντας την πραγματική διάσταση των κυβερνητικών προθέσεων.

Η κόντρα πήρε έντονες διαστάσεις όταν Γεωργιάδης και Λοβέρδος μπήκαν στο στόχαστρο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις τους σχετικά με το πόρισμα της πλειοψηφίας και τους συντάκτες του. «Είναι προκλητικό να βγαίνει και να μιλάει για γελοίο πόρισμα γελοίων ανθρώπων» είπε ο Σάκης Παπαδόπουλος για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος πρότεινε την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, όπως και του βουλευτή της ΔΗΣΥ για όσους τον κατηγορούν για το Ερρίκος Ντυνάν ότι «τους έχω για πρωινό». «Αφού δεν βρήκαμε ποινικές ευθύνες, θέλουμε να στείλουμε τον Γεωργιάδη στην Επιτροπή Δεοντολογίας» εξερράγη ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρίλαος Τζαμακλής συνέστησε στον Λοβέρδο: «Το πρωινό του πρέπει να είναι πολύ υγιεινό. Του συστήνω να μας αφήσει γιατί θα του καθίσουμε βαριά…». Να ισχύουν για όλους τα ζητήματα δεοντολογίας ζήτησε η βουλευτής της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου διαμαρτυρόμενη ότι «ο Πολάκης με είχε προσβάλει στην Επιτροπή λέγοντάς μου να πάρω χάπια και κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέδρασε». Τελικά αποφασίστηκε από την πλειοψηφία η αποδοκιμασία των δηλώσεων των δυο πρώην υπουργών.

Σειρά μετά το πόρισμα για το Ερρίκος Ντυνάν έχει αυτό για τις αρθροσκοπήσεις, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες (θα συζητηθεί στην επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη), ενώ θα ακολουθήσουν τα πορίσματα για το φάρμακο και τελευταίο, τελικά, το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης πρότεινε στα μέλη της να επισκεφθούν τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου προκειμένου να ενημερωθούν για τα ευρήματα που εντοπίστηκαν σε ειδική κρυψώνα στο δεύτερο υπόγειο γκαράζ του κτιρίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ. Ο Γεωργαντάς εξέφρασε την επιφύλαξή του για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επίσκεψης γιατί, όπως είπε, δεν έχει γίνει αξιολόγηση των στοιχείων και δεν υπάρχει ουσιαστική δυνατότητα ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής. Ακούστηκε μάλιστα και η πρόταση να πάνε τα μέλη της Επιτροπής στην… κρυψώνα, αλλά αυτό που αποφασίστηκε ήταν να ζητηθεί ενημέρωση από την Παπασπύρου για το περιεχόμενο των εγγράφων που ανακαλύφθηκαν.

Πυρά από Νέα Δημοκρατία και ΔΗΣΥ

Μόνο σε ένα σημείο συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το πόρισμα της πλειοψηφίας: στη διερεύνηση της μη αναγγελίας εκ μέρους του Δημοσίου απαιτήσεων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ από το εκπλειστηρίασμα του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν. Κατά τα λοιπά, διαφωνούν πλήρως και διαπιστώνουν στα πορίσματα που κατέθεσαν ότι δεν προκύπτει ουδεμία ευθύνη των πολιτικών προσώπων, στοχεύοντας τη διοίκηση Μαρτίνη την οποία κατηγορούν για κακοδιαχείρηση στο νοσοκομείο. Σύμφωνα μάλιστα με το πόρισμα της ΝΔ, «η παρέμβαση του ελληνικού Δημοσίου και οι επιλογές των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων θα πρέπει να αξιολογηθούν υπό το πρίσμα του τελικού αποτελέσματος, των εναλλακτικών επιλογών τη χρονική περίοδο που οι αποφάσεις ελήφθησαν και κυρίως την αναλογία κόστους – οφέλους για το ελληνικό Δημόσιο, τους εργαζομένους και τους πιστωτές», κάτι που, όπως σημειώνεται, επιτεύχθηκε με τις νομοθετικές παρεμβάσεις του τότε υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη. Αλλά και στο πόρισμα της ΔΗΣΥ δεν διαπιστώνεται παράνομη πράξη πολιτικού προσώπου, ούτε επιζήμια πράξη ή πράξη διαχείρισης δημόσιας περιουσίας, ενώ εξαπολύεται επίθεση κατά των μελών της πλειοψηφίας ότι με το πόρισμά τους «μοναδικός τους στόχος είναι η ανέξοδη σπίλωση και έμμεσα η κατασυκοφάντηση πολιτικών αντιπάλων».