Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεγάλο κύμα προσφυγικών ροών από την Αφρική προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως έκανε γνωστό χθες σε δημοσιογράφους ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, η μεγάλη πρόκληση της ΕΕ, το μεγάλο πρόβλημα μετά τη Συρία, είναι η Αφρική. Σύμφωνα με τον κύπριο επίτροπο, οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα με τα σημερινά εργαλεία καθώς το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να διαχειρίζονται την είσοδο προσφύγων. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που, αν δεν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, θα επωμιστεί ένα τεράστιο και δυσανάλογο βάρος.

Ο Στυλιανίδης, επιδιώκοντας να δώσει τις διαστάσεις του προβλήματος, σημείωσε ότι η Αφρική, όπως δείχνουν οι επιστημονικές εκτιμήσεις, σε 18 με 25 χρόνια θα έχει διπλάσιο πληθυσμό. Μόνο η Νιγηρία από 180 εκατομμύρια πληθυσμό σήμερα θα φτάσει το 2050 να μετρά 400 εκατομμύρια άτομα.

Ο σχεδιασμός και η εισήγηση του επιτρόπου είναι να εφαρμοστεί το μέτρο του οικογενειακού προγραμματισμού (Family Planning) στην Αφρική, με την αρωγή της ΕΕ, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις για υπεράριθμες γεννήσεις παιδιών.

Πέραν αυτού, το πλέον σημαντικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων στις χώρες της Αφρικής, ώστε ο πληθυσμός να μείνει εκεί και να μην επιλέξει τον δρόμο της προσφυγιάς. Ηδη, σύμφωνα με τον Στυλιανίδη, έχει δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέτοιο ταμείο (fund) που θα έχει ως σκοπό τη χρηματοδότηση επενδύσεων.