Με το σκάνδαλο της Folli Follie απασχολούνται οι συνάδελφοί μου, του οικονομικού ρεπορτάζ, και κάθε δική μου αναφορά θεωρούσα ότι περιττεύει. Το αδιανόητο σκάνδαλο, που αποτελεί ντροπή για την ελληνική οικονομία, φανερώνει ότι στη χώρα αυτή δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ανάπτυξη, αν προηγουμένως η Πολιτεία δεν καταφέρει να αποκλείσει από τις οικονομικές δραστηριότητες τα κάθε είδους «λαμόγια». Δεν είναι δυνατόν, αυτό το ύψους 1,5 δισ. σκάνδαλο να σέρνεται έξι μήνες τώρα, και πρώτον οι υπεύθυνοι να κυκλοφορούν ελεύθεροι και δεύτερον να μη γίνονται ουσιώδη πράγματα για την περιστολή, έστω κατά ένα μέρος, της ζημιάς που έχουν υποστεί οι χιλιάδες μικροεπενδυτές. Επίσης η κυβέρνηση να μην παίρνει θέση, πολύ απλά διότι οι Κουτσολιούτσοι (φαίνεται πως) είναι «δικοί μας άνθρωποι» και επιπλέον έκαναν και τη σωστή επιλογή νομικού ή νομικών ώστε να μην υποστούν τις συνέπειες των πράξεών τους.

 Υπάρχει άραγε εισαγγελέας σε αυτή τη χώρα που να παρακολουθεί έστω και από ενδιαφέρον όσα γράφουν οι εφημερίδες ή μεταδίδουν τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις; Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς υπάρχουν; Κοντολογίς, αγαπητή κυρία (Πολυ)Ξένη μου Δημητρίου και κυρίες και κύριοι που τη συνεπικουρείτε, αν η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς προφυλακίζει τον Γιάννο Παπαντωνίου επειδή κρίνει ότι είναι «ύποπτος φυγής» και «ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων» ενώ δεν είναι καν βουλευτής (όχι υπουργός), υποθέτω έχετε κάποια εξήγηση που ακόμη οι Κουτσολιούτσοι, πατήρ, υιός, και λοιποί, κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι και κόβουν βόλτες στην Αθήνα ωσάν να μη συμβαίνει τίποτε. Υποθέτω τουλάχιστον…

Ενάμισι δισ. είναι το σκάνδαλο, επαναλαμβάνω, ποιος μπορεί να κλείνει τα μάτια του σε αυτό;

Πρόστιμο για να γελάει ο κόσμος

Αν η κυρία (Πολυ)Ξένη αποφασίσει να κάνει τη δουλειά της, κι όχι να ενθυμείται τον καιρό που ήταν μικρούλα και έπαιζε την τυφλόμυγα, νομίζω ότι ένα κεφάλαιο της έρευνάς της για τη Folli Follie θα πρέπει να το αφιερώσει σε αυτή την απίθανη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επικεφαλής της οποίας είναι ένας κύριος Χαράλαμπος Γκότσης, πασοκογενής μου λένε. Παρακολούθησε ατάραχος το σκάνδαλο να ξεσπάει τον περασμένο Μάιο, δεν έκανε τίποτε τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες για να περισώσει κάτι από τις περιουσίες των μικρομετόχων και ομολογιούχων, και τώρα εξακολουθεί να παίρνει αποφάσεις που προκαλούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Οπως χθες που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε, λέει, την επιβολή προστίμου ύψους… 20.000 ευρώ στη Folli Follie, λόγω, προσέξτε παρακαλώ «δούλεμα» στους επενδυτές που έχασαν τα λεφτά τους, «μη ορθής – σύμφωνα με τα ΔΠΧΑ – κατάρτισης των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2013»!!

Μιλάμε για κωμωδία. Για ανέκδοτο. Για το «άλλο με τον Μπόμπο το ξέρεις;». Διαπιστώνουν τώρα, πέντε χρόνια μετά, ότι το 2013 που η κομπίνα των Κουτσολιούτσων ήταν σε πλήρη εξέλιξη, η Folli Follie δεν είχε καταρτίσει… ορθά» τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της, και της βάζουν πρόστιμο 20 χιλιάρικα. Για ένα σκάνδαλο 1,5 δισ. ευρώ. Ρε, πλάκα μας κάνετε;

Κλείνει τα μάτια η κυβέρνηση

Και από την άλλη, έχουμε τους αρχάγγελους της κάθαρσης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με επικεφαλής τον αρχάγγελο Τσίπρα, να κουνούν το δάχτυλο στο «σάπιο παλιό πολιτικό σύστημα» ότι με τα σκάνδαλα βύθισαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Ωραία τα λες αρχηγέ, αλλά θα μας πεις τι τρέχει με τους Κουτσολιούτσους και η κυβέρνηση της οποίας προΐστασαι δεν κάνει όσα πρέπει να κάνει;

Ο υπουργός Οικονομικών κύριος Τσακαλώτος, ο οποίος εποπτεύει το Χρηματιστήριο, μπορεί να εξηγήσει γιατί δεν ξηλώνει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον Γκότση της που απέφυγαν (το λέω όσο πιο κομψά γίνεται) να πράξουν τα δέοντα, όχι για να αποσοβήσουν το σκάνδαλο, να το αποτρέψουν, αλλά γιατί ακόμη και όταν αποκαλύφθηκε, δεν προέβησαν σε εκείνες τις ενέργειες που θα προστάτευαν τον επενδυτές;

Ο Αντιπρόεδρος Δραγασάκης ο οποίος έχει την ευθύνη του οικονομικού τομέα της κυβερνητικής πολιτικής, έχει ίσως κάποια εξήγηση και αυτός για το πρωτοφανές σκάνδαλο της μη αργοπορημένης αντίδρασης των Αρχών;

Εν τέλει, εγώ ένα έχω να πω: όσο η κυβέρνηση κλείνει τα μάτια για τη Folli Follie και κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι έχει συμβεί και τι εξακολουθεί να συμβαίνει, εμένα δεν μου το βγάζεις από το μυαλό ότι κάτι έχει «παίξει» με το Μέγαρο Μαξίμου, και στην υπόθεση αυτή…

(Κατά τα άλλα, φτιάξτε Εξεταστικές και ανακαλύψτε γιάφκες με γυψοσανίδες. Εκεί που πραγματικά υπάρχουν σκάνδαλο και κλεμμένα – πολλά – λεφτά, κλείστε τα μάτια…)

Το σκάνδαλο του αεροδρομίου

Το ξέρω, όλα αυτά, και πολύ περισσότερα ακόμη, θα αποτελέσουν αντικείμενο ερευνών της επόμενης κυβέρνησης (διότι δεν μπορεί να μην ελεγχθούν ΚΑΙ οι κυβερνητικές ευθύνες για το σκάνδαλο της Folli Follie…). Υπό την έννοια αυτή δεν μπορώ να μην αναδείξω από τη χθεσινή ομιλία του προέδρου Κυριάκου στους βουλευτές του, τη δέσμευσή του ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ασχοληθεί και με την υπόθεση της απόπειρας να περάσει χαριστική, ύψους 650 εκατομμυρίων, σύμβαση παραχώρησης στον όμιλο που εκμεταλλεύεται ήδη το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

 Οι επιμελείς αναγνώστες της στήλης ασφαλώς και θυμούνται τον αγώνα που έδωσα για την ανάδειξη του τεράστιου αυτού σκανδάλου, για το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα είναι καθ’ ολοκληρίαν υπεύθυνη και υπόλογη. Νιώθω λοιπόν μια ηθική δικαίωση. Εξού και καταγράφω τη χθεσινή δέσμευση του προέδρου Κυριάκου. Δηλώνοντας εκ παραλλήλου ότι θα το παρακολουθώ το θέμα εκ του σύνεγγυς.

Δεν μπορεί οι του ΣΥΡΙΖΑ που προτάσσουν το διάτρητο ως κουρελού ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, να απαιτούν με το δάχτυλο προτεταμένο από τον Σημίτη, ας πούμε, να «μιλήσει» για τα 2,5 εκατ. που πήρε (αν τα πήρε τελικά) ο Γιάννος, και ο Τσίπρας να κάνει την πάπια για το σκάνδαλο του αεροδρομίου. Δεν πρέπει να τοποθετηθεί, να μας εξηγήσει, πώς, με μια υπογραφή, θα δίνονταν στον επιχειρηματικό όμιλο που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο 650 «ζεστά» εκατομμύρια, «δουλίτσα» που απετράπη μετά την παρέμβαση της Κομισιόν; Μιλήστε πρόεδρε Αλέξη, είμαστε όλο αφτιά…

Το Γεωπονικό και οι γραφειοκράτες

Σχολές ανοίγουν, σχολές συγχωνεύονται, πανεπιστήμια εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση, όλα στον βωμό της παροχολογίας και της μέσω αυτής, ψηφοθηρίας. Κι ένα καλό πανεπιστήμιο της χώρας, το Γεωπονικό Αθηνών, που πασχίζει να ολοκληρωθεί με τη δημιουργία ενός Τμήματος Κτηνιατρικής (τι το πιο φυσιολογικό), δεν τα καταφέρνει, διότι προσκρούει στην άρνηση του υπουργού Παιδείας Γαβρόγλου και στην αντίσταση που προβάλλουν οι συνήθεις συντεχνίες στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

 Εγινα τις τελευταίες ημέρες δέκτης των παραπόνων, ανθρώπων του πανεπιστημίου. Που αδυνατούν να πιστέψουν ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν συμμερίζεται την απαίτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας του Γεωπονικού να δημιουργηθεί Τμήμα Κτηνιατρικής, που εκτός των άλλων θα στήριζε την ελληνική κτηνοτροφία η οποία διευρύνεται συνεχώς. Και θα απέτρεπε επίσης ένα πλήθος παιδιών να μεταναστεύσουν στη γειτονική Βουλγαρία ή την επίσης γειτονική Ρουμανία, για να σπουδάσουν κτηνίατροι. Εκπαιδευτική πολιτική για γραφειοκράτες και χαρτογιακάδες…

Διορθώσεις

Αναγνώστης μου, επιμελής, γνώστης των θεμάτων της Δικαιοσύνης, και εκ παραλλήλου αποφασισμένος, είχε δύο παρατηρήσεις επί χθεσινού ρεπορτάζ για τις συντάξεις. Εντόπισε ένα δικό μου λάθος και ένα του Αλέξη Μητρόπουλου. Το δικό μου αφορά την ιδιότητα του ενάγοντος και δικαιωθέντος στο θέμα των περικοπών της συντάξεως του κ. Αγγελάρα. Εγραψα ότι υπήρξε πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το ακριβές είναι του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ως προς το λάθος του Μητρόπουλου, παρατήρησε ότι αυτό που εξέδωσε την απόφαση υπέρ Αγγελάρα, δεν ήταν το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αλλά το Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 88 του Συντάγματος, το καλούμενο και «μισθοδικείο».

Τον ευχαριστώ από καρδίας τον αγαπητό κύριο Κ. Χριστοδουλόπουλο για την επιστολή του, και τον επαινώ για την παρατηρητικότητά του. Τέτοιους αναγνώστες θέλω!