Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε χθες στο βήμα της Αίθουσας Γερουσίας της Βουλής όχι μόνο για να παρουσιάσει τις προτάσεις της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για να τονίσει τις συνολικά διαφορετικές προσεγγίσεις του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική ζωή. Τη – για να το πούμε αλλιώς – αντίθετή τους στόχευση για το μέλλον της χώρας. Το μόνο σημείο στο οποίο φάνηκε να συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν τελικά η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό – αν και η Πειραιώς εισηγείται μια διαφορετική προσέγγιση, χωρίς πολλαπλές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες σε βάθος έξι μηνών.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε τρεις στόχους για το Σύνταγμα που θα προκύψει από την αναθεωρητική διαδικασία: Πρώτον, να εξασφαλίζει τη συνέχεια και την αποτελεσματικότητα του κράτους. Δεύτερον, να διαχωρίζει τις εξουσίες, να αναβαθμίζει το Κοινοβούλιο και να θωρακίζει τη Δικαιοσύνη. Και τρίτον, να καθιερώνει λογοδοσία, διαφάνεια και αξιολόγηση, να προστατεύει τον πολίτη και να αποκαθιστά την τιμή του πολιτικού συστήματος.

Οι αλλαγές, λοιπόν, που θα εισηγηθεί η ΝΔ στην αρμόδια επιτροπή είναι όλες βασισμένες, λένε από το κόμμα, στις παραπάνω γενικές κατευθύνσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ, παρ’ όλα αυτά, επανέλαβε την πρότασή του προς το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν και οι δυο σε κάποια από τα άρθρα που θα προταθούν προς αναθεώρηση, ενώ θύμισε για μια ακόμη φορά πως ήδη από το 2006 εκείνος είχε αιτηθεί την αλλαγή του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών.