Υπό πλήρη σχεδιασμό βρίσκεται το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα (7 Δεκεμβρίου). Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη προγραμματίζεται σε μια περίοδο που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται ξανά, αφού την περασμένη Κυριακή ο τούρκος πρόεδρος απειλούσε πως δεν θα αφήσει «τους ληστές» να εκμεταλλευτούν τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ προ ημερών η Αγκυρα είχε επαναφέρει στο προσκήνιο το casus belli για τα 12 μίλια. Και όλα αυτά, ενώ χθες σημειώθηκε νέο μπαράζ παραβιάσεων – συνολικά 47 – από τουρκικά αεροσκάφη.

Στο διάστημα που μεσολαβεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου, προεξοφλείται ότι η Αγκυρα θα ανεβάσει κι άλλο τους τόνους καθώς θα έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ. Και επιπλέον θα έχει ολοκληρωθεί επί ελληνικού εδάφους η κοινή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας -Αιγύπτου «Μέδουσα», που αποτελεί κόκκινο πανί για την Τουρκία τα τελευταία χρόνια.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ. Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και ειδικά σε ανώτατο επίπεδο θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. Στο επίκεντρο της συνάντησης προεξοφλείται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει εκ νέου στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα της συνεχούς τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά αεροσκάφη, αλλά και τις απειλές της Αγκυρας μετά την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης ποια θέματα θα βάλει στο τραπέζι της συζήτησης ο τούρκος πρόεδρος. Επισημαίνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμονές της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Ερντογάν είχε θέσει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, ενώ σχεδόν πάντα ζητεί την επιστροφή των οκτώ τούρκων αξιωματικών.

Πάντως, οι τούρκοι αξιωματούχοι συνέχισαν και χθες τις προκλητικές δηλώσεις, με τον πρόεδρο του τουρκικού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να υποστηρίζει πως η Μεσόγειος ήταν κάποτε «τουρκική λίμνη» και να απειλεί ότι ο τουρκικός λαός έχει τη δύναμη να βγάλει νέους Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά και να «λιώσει τα κεφάλια των πειρατών».

«ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ». Στο μεταξύ, μήνυμα προς την Αγκυρα στέλνουν οι Βρυξέλλες με αφορμή την ένταση των προκλητικών ενεργειών της εις βάρος των ερευνών της Κύπρου για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Πηγές της Κομισιόν κάλεσαν χθες την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.