Ο Στέφανος Τσιτσιπάς απέδειξε με την πρώτη του παρουσία στο Fiera Milano ότι δίκαια είναι το φαβορί για τον τίτλο στο Next Gen ATP Finals. Η αρχική νευρικότητα, η προσαρμογή στους κανόνες του τουρνουά, ήταν στοιχεία που του δημιούργησαν προβληματισμό και χρειάστηκε η συζήτηση με τον πατέρα του για να ηρεμήσει και να επανέλθει δυναμικά στο παιχνίδι.

Ο Τσιτσιπάς επικράτησε 4-3, 4-3, 3-4, 4-2 του Ισπανού Χάουμε Μουνάρ στο πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης, δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένος να παλέψει για τον τίτλο.

«Του είπα να χαλαρώσει, καθώς ήταν πολύ νευρικός στο πρώτο σετ», είπε ο Απόστολος Τσιτσιπάς. «Ηταν το πρώτο σετ σε ένα τουρνουά με διαφορετικούς κανονισμούς. Το πρώτο που είχε να κάνει ήταν να διατηρήσει υψηλό ποσοστό στο πρώτο σερβίς. Αυτό που του είχα επισημάνει πριν από το παιχνίδι ήταν ότι κάθε πόντος είναι πολύ σημαντικός και χρειάζεται απόλυτη συγκέντρωση, καθώς το κάθε σετ είναι μικρότερο σε ό,τι αφορά τα γκέιμ».

Θέμα συνήθειας

Η νευρικότητα του Τσιτσιπά στο πρώτο σετ φάνηκε και από το γεγονός ότι υπέπεσε σε δύο Double Faults στο σερβίς, κάτι στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει.

«Η ουσία είναι να συνηθίσεις να αγωνίζεσαι με αυτούς τους κανόνες. Είναι θέμα χρόνου. Υπήρχε αρκετό άγχος από την αρχή του αγώνα», εξήγησε ο 20χρονος πρωταθλητής. «Ημουν προετοιμασμένος γι’ αυτό. Ηξερα ότι κάθε πόντος είναι κρίσιμος και ήμουν επικεντρωμένος σε αυτό, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ομως και το τάι μπρέικ δημιουργεί πάντα πίεση, καθώς είναι ένα σημείο του αγώνα που πολλά μπορεί να συμβούν».

Ουσιαστικά λοιπόν, ένας από τους νέους κανόνες που ισχύουν στο Next Gen ATP Finals ήταν αυτός που τον βοήθησε να ηρεμήσει και να αντιμετωπίσει διαφορετικά το παιχνίδι. Η δυνατότητα που υπάρχει να μιλήσει ο παίκτης με τον προπονητή του.

Ο Τσιτσιπάς είχε καλύτερα ποσοστά από τον αντίπαλό του. Με επιτυχία 78% στο πρώτο σερβίς, αλλά και πολύ περισσότερους κερδισμένους πόντους όταν σέρβιρε ο Μουνάρ, έφτασε στη νίκη που χωρίς αμφιβολία θα τον κάνει να ξεπεράσει το άγχος της πρεμιέρας.

Ο Χάουμε Μουνάρ μπορεί να μην έχει τις εμπειρίες του Τσιτσιπά, να μην έχει νικήσει αθλητή του Top 20, όμως πάλεψε και δεν είναι τυχαίο ότι τα τρία πρώτα σετ κρίθηκαν στο τάι μπρέικ. Στο τέταρτο όμως έπαιξε σημαντικό ρόλο η εμπειρία του έλληνα πρωταθλητή στα καθοριστικά σημεία.

«Θέλω να δουλέψω περισσότερο με το σερβίς στο δεύτερο παιχνίδι, ώστε να έχω νωρίτερα την ευκαιρία να επιβάλω τον ρυθμό μου, κάτι που δεν κατάφερα κόντρα στον Μουνάρ», πρόσθεσε ο Τσιτσιπάς, στον όμιλο του οποίου είναι επίσης ο Πολωνός Χούμπερτ Χούρκας και ο Αμερικανός Φράνσις Τιαφόε.

Τα πλάνα της Σάκκαρη

Στο μεταξύ, η Μαρία Σάκκαρη ετοιμάζει τα πλάνα της για τη νέα χρονιά και αποφάσισε να συνεργαστεί πάλι με τον πρώην προπονητή του Αντι Μάρεϊ, Μαρκ Πέιτσι. Ο Βρετανός είχε δουλέψει με τη Σάκκαρη το καλοκαίρι του 2017, στην περίοδο των αγώνων στο χορτάρι. Η συνεργασία τους διακόπηκε καθώς ο βρετανός προπονητής είχε υποχρεώσεις ως σχολιαστής στο Sky Sports. Σημειώνουμε ότι η Σάκκαρη διέκοψε τη συνεργασία της με τον Σουηδό Τόμας Γιόχανσον.