Εδώ στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε πως από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο, αλλά στην από εκεί πλευρά του Ατλαντικού αυτή η παροιμιώδης έκφραση έχει τη δική της παραλλαγή…

Από τότε που βγήκε το fair play χάθηκε η αξιοπρέπεια!

Το εννοώ αυτό και προφανώς το εννοούσε και ο Κάιρι Ερβινγκ, ο οποίος χθες τα ξημερώματα στο Pepsi Center του Ντένβερ πήρε ανάποδες και ενήργησε σαν ταύρος εν υαλοπωλείω.

Είχε που είχε τα νεύρα του από την τέταρτη ήττα των Σέλτικς σε δέκα αγώνες (από τους οικοδεσπότες Νάγκετς με 115-107), είδε και τον Τζαμάλ Μάρεϊ να παραβιάζει τον άγραφο νόμο του fair play και να σουτάρει τρίποντο στην εκπνοή του ματς και εξεμάνη!

Με το που αστόχησε ο γκαρντ των Νάγκετς, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε σκοράρει 48 πόντους και επιδίωξε να τους στρογγυλέψει στο πενηντάρικο, ο «Uncle Drew» πήρε την… αδέσποτη μπάλα και την πέταξε στην εξέδρα!

Ο λόγος ήταν προφανής: «Είχα τα νεύρα μου και άξιζε να πετάξω την μπάλα μετά τη μαλ…α που έκανε ο Μάρεϊ. Μπράβο του για την εμφάνισή του, αλλά όχι για την ενέργειά του».

Ολα τα ‘χε η Μαριορή, λοιπόν, σε τέτοιες περιπτώσεις έντασης, το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι της έλειπε!

Βεβαίως αυτός ο δίκην εθιμικού δικαίου κανόνας που ορίζει ότι οι παίκτες δεν

σουτάρουν στην εκπνοή, όταν ένας αγώνας έχει κριθεί,

αποτελεί (μαζί με τα τάιμ άουτ των προπονητών σε αντίστοιχες περιστάσεις) το πιο συνηθισμένο casus belli απανταχού της μπασκετικής γης.

Φτηνά τη γλίτωσε πάντως

ο Μάρεϊ, διότι θα μπορούσε κι ελόγου του να πάθει ό,τι

και ο Ντέιμιαν Λίλαρντ πριν από έξι χρόνια: τότε που ως ρούκι στους Μπλέιζερς έκανε την ίδια μαλ…α (όπως λέει

κι ο Ερβινγκ) και του την έπεσαν άγρια, όχι οι αντίπαλοι, αλλά οι ίδιοι οι συμπαίκτες του!