Πρόκριμα για την επόμενη πρόκληση της εθνικής μας ομάδας, που δεν είναι άλλη από τα προκριματικά του Euro 2020, θα αποτελέσουν σε σημαντικό βαθμό οι δύο τελευταίοι αγώνες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για το Nations League με τη Φινλανδία (15/11) και την Εσθονία (18/11) στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Παιχνίδια στα οποία η ελληνική ομάδα θα παραταχθεί με νέα τεχνική ηγεσία, καθώς ο Αγγελος Αναστασιάδης θα αντικαταστήσει τον Μίχαελ Σκίμπε και φυσικά θέλει να δει πράγματα για να κατασταλάξει ενδεχομένως στο νέο του έργο, εκεί που θα μετράει διπλά.

Δηλαδή στα προκριματικά, όπου η Εθνική μας θα μάθει τους αντιπάλους της – αλλά και αν θα είναι σε όμιλο με πέντε ή έξι ομάδες – στην κλήρωση του Δουβλίνου στις 2 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια διοργάνωση (Euro 2020) που η τελική της φάση θα φιλοξενηθεί σε τουλάχιστον 13 πόλεις ανά την Ευρώπη, καθώς έγινε πράξη η επιθυμία του πρώην προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί (όταν το είχε θεσπίσει) να εορτασθούν με αυτόν τον τρόπο τα 60 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση.

Στο 1960 με την τελική φάση τότε, δύο ημιτελικοί, ο τελικός και ο αγώνας της 3ης θέσης φιλοξενήθηκαν στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Μασσαλία ο ένας ημιτελικός (Σοβιετική Ενωση – Τσεχοσλοβακία 3-0) και ο αγώνας για την 3η θέση (Τσεχοσλοβακία – Γαλλία 2-0) και στο Παρίσι ο άλλος ημιτελικός (Γιουγκοσλαβία – Γαλλία 5-4) και ο τελικός (Σοβιετική Ενωση – Γιουγκοσλαβία 2-1 στην παράταση).

Φυσικά θα πρέπει να τελειώνει το θέμα με τον Αγγελο Αναστασιάδη (καθυστερεί ο διακανονισμός με τον Μίχαελ Σκίμπε) και να ανακοινωθεί ο μακεδόνας τεχνικός, καθώς άλλωστε και ο ίδιος λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό σαν να κάθεται ήδη στον πάγκο και αυτό τα λέει όλα.

Να αλλάξει ψυχολογία

Είναι φανερό ότι με το «καλημέρα» ο πρώτος έλληνας τεχνικός (μετά τον Βασίλη Δανιήλ το 2002) που θα καθίσει στον πάγκο της ελληνικής ομάδας, η οποία για 16 χρόνια είχε μόνο ξένους τεχνικούς, θα επιχειρήσει αυτόν τον εμπλουτισμό και με αρκετά νέα παιδιά από τις μικρότερες εθνικές ομάδες, για να μπορέσει να πάρει (και να δει) περισσότερο κέφι και διάθεση από μια ομάδα που τουλάχιστον στα παιχνίδια του Nations League έδειξε κουρασμένη ψυχολογικά, «μπουχτισμένη» και ας έχει μείνει εδώ και μια τετραετία εκτός μεγάλων διοργανώσεων (τελευταία συμμετοχή μας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014).

Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο στοίχημα της ΕΠΟ και του νέου τεχνικού, να επιστρέψει η Εθνική στις μεγάλες διοργανώσεις για να ανεβάσει και τη βαθμολογία της στο ranking της UEFA. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία να δώσουμε το «παρών» στη μεγάλη γιορτή του 2020, θα έχουμε επιστρέψει και με τη βούλα στα πέτρινα χρόνια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, στην προ Euro 2004 εποχή.

Κάτι που θέλουν όλοι να αποτραπεί, αλλά χρειάζεται σχέδιο και μακροπρόθεσμο πλάνο, ενώ τώρα κοιτάμε πιο κοντόφθαλμα στο να εξασφαλίσουμε την πρόκριση και βλέπουμε, για αυτό και το συμβόλαιο του Αγγελου Αναστασιάδη ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2019, με αυτόματη φυσικά ανανέωση για μια ακόμα χρονιά εάν έχει εξασφαλιστεί η πολυπόθητη πρόκριση.

Κίνητρο

Το μεγάλο στοίχημα πάντως της ΕΠΟ και του νέου προπονητή είναι να επαναφέρει τη διάθεση στους παίκτες και αυτό να φαίνεται από το γήπεδο, στην προπόνηση και στους αγώνες, καθώς αυτοί είναι οι πρώτοι κερδισμένοι όταν η ομάδα πάει καλά.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε εάν σε αυτά τα δύο παιχνίδια θα κάνει και το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα ο πλέον φορμαρισμένος τερματοφύλακας της Μπενφίκα, Οδυσσέας Βλαχοδήμος, καθώς με την πρώτη του συμμετοχή κλειδώνει αυτόματα και για το μέλλον το γεγονός ότι θα αγωνίζεται με τη Γαλανόλευκη. Ο έμπειρος πορτιέρο είχε πρόταση και από την Εθνική Γερμανίας (έχει παίξει εκεί μόνο με την Εθνική Ελπίδων της χώρας) αλλά από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει – στον Μίχαελ Σκίμπε ακόμα – ότι προτιμάει την Ελλάδα όπου άλλωστε έχει και πολύ μεγαλύτερο ανοιχτό αγωνιστικό πεδίο σε σχέση με τους Γερμανούς, όπου ήδη πίσω από τον Νόιερ είναι ο φιλόδοξος Τερστέγκεν.

Βέβαια και εδώ ο συναγωνισμός θα είναι μεγάλος μεταξύ τους, καθώς υπάρχουν επίσης οι εξαιρετικοί τερματοφύλακες της ΑΕΚ (Μπάρκας) και του ΠΑΟΚ (Πασχαλάκης).

Το θέμα της έδρας – που δημιουργήθηκε από το πουθενά καθώς η ΕΠΟ βιάστηκε να πάρει την Εθνική από το Γεώργιος Καραϊσκάκης – επίσης θα πρέπει να λυθεί σύντομα, με το Παγκρήτιο να φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια ζεστή έδρα που θέλουν οι παίκτες όπως έγινε στο μπάσκετ, αλλά τα Δύο Αοράκια γεμίζουν με 2.000, την ώρα που το γειτονικό Παγκρήτιο έχει χωρητικότητα 26.000 θεατών.