Οι χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο έγιναν για την ανάδειξη όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δηλαδή και για τις 435 έδρες, για τις 35 από τις 100 έδρες της Γερουσίας και για 36 από τους 50 κυβερνήτες Πολιτειών. Εγιναν όμως και για πολύ περισσότερα. Για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Για την οικονομία. Για την υγειονομική περίθαλψη και το Μεταναστευτικό. Εγιναν για την εξουσία και το ποιος θα την κατέχει, τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και σε πολιτειακό επίπεδο. Πάνω απ’ όλα, γράφει η «Washington Post», έγιναν για κάτι πολύ πιο στοιχειώδες: για το τι είδους χώρα θέλουν σήμερα οι Αμερικανοί και ποια είναι η χώρα στην οποία θέλουν να ζουν στο μέλλον. Και αυτό είναι εκείνο που έκανε τις χθεσινές εκλογές τόσο ξεχωριστές στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ.

Πολλοί δημοσιογράφοι των μεγάλων ΜΜΕ στη χώρα ρώτησαν τους ψηφοφόρους τι σήμαιναν αυτές οι εκλογές για εκείνους. Οι απαντήσεις τους, σχεδόν καθολικά, περιείχαν τα προσωπικά τους αισθήματα για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και εκτιμήσεις για τη συνολική κατάσταση της χώρας. Αυτή η συζήτηση για τους εσωτερικούς διχασμούς της Αμερικής διεξάγεται εδώ και καιρό, όμως η προεδρία Τραμπ έχει ενισχύσει πολύ το θυμικό, δείχνουν οι απαντήσεις των πολιτών. Σε ένα σημείο μάλιστα, θεωρούν οι αναλυτές, που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Αυτό αποτυπώνεται και στη συμμετοχή. Τα αναλυτικά στοιχεία για το ποιες ομάδες ψηφοφόρων έφθασαν τελικά χθες μέχρι τις κάλπες και ποιες καθόρισαν το αποτέλεσμα θα τα μάθουμε τις επόμενες ημέρες. Ξέρουμε όμως πως το αποτέλεσμα κρίθηκε σε πολλές μάχες – και σε αρκετές από τις 64 η διαφορά των υποψηφίων στις δημοσκοπήσεις ήταν πολύ μικρή – από τις γυναίκες των προαστίων, μια ρευστή ομάδα που επηρεάζεται και από θέματα που δεν είναι μόνο πολιτικά. Ξέρουμε ακόμα ότι η συμμετοχή στην πρόωρη ψηφοφορία, που συνήθως στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο είναι χαμηλότερη από τη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές, ήταν η υψηλότερη των τελευταίων πέντε δεκαετιών. Οι περισσότερες Πολιτείες έδωσαν τη δυνατότητα στους πολίτες να πάνε στις κάλπες πολλές ημέρες πριν από τη χθεσινή. Οπως εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριδας Μάικλ ΜακΝτόναλντ, φέτος καταγράφηκαν περίπου 40 εκατομμύρια πρόωρες ψήφοι σε σύγκριση με 27,5 εκατομμύρια στις αντίστοιχες εκλογές του 2014.

Αναμφισβήτητα, τον ρυθμό των εκλογών τον έδωσε το Μεταναστευτικό. Η πορεία του καραβανιού χιλιάδων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική προς τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και η εμμονή του Τραμπ να αναφέρεται συνέχεια σε αυτό, καθώς και στους χιλιάδες εθνοφρουρούς που έχει στείλει για να τους εμποδίσουν, κυριάρχησε τις τελευταίες ημέρες στις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Επειδή το θέμα… καίει και ενδέχεται να αποδειχθεί ότι καθόρισε τα αποτελέσματα σε πολλές Πολιτείες, δεν είναι λίγοι οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι σε δύσκολες περιφέρειες που απέφυγαν τη σκληρή κριτική προς τον Τραμπ και αντίθετα επικεντρώθηκαν σε θέματα όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Πάντως, χθες από νωρίς η ατμόσφαιρα μέσα στον Λευκό Οίκο ήταν βαριά, σύμφωνα με βοηθούς του Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος δεν έκανε κάποια δημόσια εμφάνιση, όμως, σύμφωνα με συνεργάτες του, ανησυχούσε σημαντικά για την απώλεια της Βουλής. Σύμβουλος του Τραμπ είπε σε δημοσιογράφους πως ο πρόεδρος γνωρίζει πως η ρητορική του κάποιες φορές φθάνει στα άκρα, κάτι που μάλιστα δήλωσε και ο ίδιος χθες σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο. «Θα ήθελα να έχω πιο ήπιο τόνο» ανέφερε. «Ομως αισθάνομαι πως δεν έχω άλλη επιλογή. Ή ίσως έχω» είπε αναφερόμενος στα δύο χρόνια της θητείας του.

Ομως τελικά το μεγαλύτερο ερώτημα των εκλογών, παρατηρούν οι «New York Times», αφορά τις αξίες του αμερικανικού έθνους. «Ολα αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες είναι τόσο ανησυχητικά. Ισως γι’ αυτό διαπιστώσαμε πως υπήρξε ρεκόρ στη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία, υπήρξε ρεκόρ εθελοντών που προσφέρθηκαν να πάνε από πόρτα σε πόρτα και να πάρουν τηλέφωνα. Γι’ αυτό ο αριθμός εκείνων που συμμετείχαν στην πρόωρη ψηφοφορία έφθασε σε αριθμό ρεκόρ πριν από τη χθεσινή επίσημη ημέρα των εκλογών. Ολοι αυτοί οι δείκτες μάς πείθουν πως οι χθεσινές εκλογές ήταν ξεχωριστές».

Οι ΗΠΑ δείχνουν όλο και περισσότερο ως μια διχασμένη χώρα. Η πόλωση, όπως έδειξαν και οι χθεσινές εκλογές αλλά και όλη η προεκλογική εκστρατεία, έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Οι προκλήσεις γίνονται μεγαλύτερες. Οι διαφορές μεταξύ της αστικής και της αγροτικής Αμερικής έχουν διευρυνθεί. Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ποια είναι η Αμερική που έχουν οι πολίτες της στο μυαλό τους. Ομως τίποτα δεν έχει τελειώσει. Από την άλλη εβδομάδα το ενδιαφέρον στρέφεται προς την επόμενη προεκλογική εκστρατεία που σιγά σιγά ξεκινά. Για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.