Σε δοκιμασία θα θέσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα η ενδεχόμενη πρόωρη αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, επισημαίνει σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλλιεργεί ισχυρότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ, κίνηση που θα μπορούσε να κινδυνεύσει από την πιθανή αποφυλάκιση ενός τρομοκράτη που σκότωσε έναν στρατιωτικό αξιωματούχο των ΗΠΑ κι έναν στρατιώτη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πριν από δεκαετίες» και προσθέτει: «Ο στρατός των ΗΠΑ επεκτείνει τη χρήση ελληνικών βάσεων με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Επίσης οι ΗΠΑ ήταν ειδικός προσκεκλημένος στη βασική εμπορική έκθεση της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, παρά τη φιλοαμερικανική μετατόπιση των Αθηνών, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν δεσμούς και συμπάθειες με τη ριζοσπαστική αριστερή πολιτική σκηνή, η οποία περιλαμβάνει μαρξιστές, αναρχικούς και άλλους που παραδοσιακά αντιτίθενται στην εξουσία των ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ αντιδρούν σταθερά στο ενδεχόμενο πρόωρης αποφυλάκισης για λόγους υγείας του Σάββα Ξηρού, ενώ έχουν διαμαρτυρηθεί και για τις άδειες που λαμβάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Παρέμβαση κατά της αποφυλάκισης Ξηρού είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Οκτώβριο και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κάνοντας λόγο για «προσβολή στη μνήμη των αμερικανών μελών της αποστολής που σκότωσε και των οικογενειών τους».