Για την επίθεση που δέχεται το Κίνημα Αλλαγής, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τη ΝΔ, μίλησε χθες το βράδυ στην Τρίπολη η Φώφη Γεννηματά. «Ο λαϊκισμός και η συντήρηση έχουν εξαπολύσει επίθεση στην παράταξή μας» ανέφερε σχολιάζοντας τη σκανδαλολογία της προηγούμενης εβδομάδας. «Τους ενοχλούμε. Γιατί λέμε όχι στα δήθεν ευρωπαϊκά και δήθεν

προοδευτικά μέτωπα που έχουν ως μοναδικό στόχο την ενίσχυση του δικομματισμού, της πόλωσης και του διχασμού. Είμαστε η γνήσια πατριωτική δύναμη απέναντι στην Ακροδεξιά και στους εθνικιστές» τόνισε η επικεφαλής του κεντροαριστερού φορέα, δίνοντας και το στίγμα της καθ’ οδόν προς τις κάλπες.

  Στο ίδιο πνεύμα και υπό το πρίσμα της εθνικής συνεννόησης, το Κίνημα Αλλαγής θα προσέλθει στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Κι αυτό παρότι στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως η αναθεώρηση χρησιμοποείται από την κυβέρνηση για αντιπερισπασμό και για τη σκιαγράφηση ενός πεδίου συναίνεσης, το οποίο ταυτόχρονα υποσκάπτει, σπιλώνοντας τους πολιτικούς της αντιπάλους. «Στο Κίνημα Αλλαγής σεβόμαστε τις διαδικασίες της Βουλής» σχολίαζε η Γεννηματά στους συνομιλητές της. «Με τη συμμετοχή και τη δουλειά μας προσθέτουμε στο κύρος των θεσμών» ανέφερε και κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χθες το μεσημέρι. «Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε στον κ. Μητσοτάκη ούτε σε οποιονδήποτε έχει την ψευδαίσθηση ότι θα επιβάλει τις θέσεις του για το Σύνταγμα στην επόμενη Βουλή» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Με την παρουσία και τις θέσεις μας στη Βουλή δεν θα επιτρέψουμε ούτε τα προεκλογικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα ούτε τις μετεκλογικές υστεροβουλίες του κ. Μητσοτάκη».

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα συμφώνησε μαζί της. Τη βάση της πρότασης που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες αποτελούν οι θέσεις που επεξεργάστηκε ο φορέας την περασμένη άνοιξη. Τα επιμέρους σημεία βρίσκονται ήδη στα χέρια του τομέα θεσμών, με επικεφαλής τον Νίκο Κανελλόπουλο, της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής (στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Αλιβιζάτος, Ξενοφών Κοντιάδης, Κώστας Μποτόπουλος, Γιώργος Καμίνης, Χάρης Καστανίδης, Γεώργιος Καρράς), αλλά και των τριών κοινοβουλευτικών εισηγητών (Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου).

ΟΧΙ ΣΕ ΕΚΛΟΓΗ ΠτΔ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ. Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται εντελώς αντίθετο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, αλλά και στα δημοψηφίσματα που θα λαμβάνουν χώρα με συλλογή υπογραφών. Οι μοναδικές αντιρρήσεις αφορούν θέματα τακτικής, καθώς Λοβέρδος και Καμίνης έχουν προτείνει το Κίνημα Αλλαγής να μην υπερψηφίσει την αναθεώρηση σε κρίσιμα άρθρα, έτσι ώστε να μην υπάρξει πλειοψηφία των 180 και να απαιτηθεί στην επόμενη Βουλή, που θα είναι και αναθεωρητική. «Δεν μπορούμε να μην ψηφίσουμε πράγματα που πιστεύουμε» ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.