Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας θέτει σε εφαρμογή η αλβανική αστυνομία σήμερα στους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, όπου αναμένεται να βρεθεί πλήθος κόσμου για το τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Κατσίφα, στις 13.00 (14.00 ώρα Ελλάδας) στον ναό του Αγίου Αθανασίου Βουλαρατίου. Ηδη από χθες το βράδυ αναχώρησαν από την Ελλάδα τα πρώτα λεωφορεία που ναύλωσαν σύλλογοι Βορειοηπειρωτών (με έδρα την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα κ.λπ.) ενώ ενδεικτικό της ανησυχίας των Αρχών ασφαλείας της γειτονικής χώρας για τυχόν επεισόδια πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια της κηδείας είναι ότι στην περιοχή θα βρίσκεται, κατά πληροφορίες, ο αρχηγός της αλβανικής αστυνομίας. Η κατάσταση συναγερμού ειδικά στα σύνορα επιβεβαιώνεται άλλωστε και από πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες ανέφεραν ότι υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με την αλβανική πλευρά προκειμένου να αποτραπούν καθυστερήσεις και εντάσεις και ελήφθησαν μέτρα για την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Η κηδεία του 35χρονου που έπεσε νεκρός με δύο σφαίρες στην καρδιά από αλβανούς κομάντος ανήμερα την 28η Οκτωβρίου τελείται με έξοδα του Δήμου Δρόπολης, ενώ ηπειρώτικα μοιρολόγια θα ακουστούν σε όλο το χωριό, καθώς τοποθετήθηκε μικροφωνική εγκατάσταση. «Ο ηπειρώτης τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας θα απαγγείλει τον επικήδειο λόγο, μαζί με ένα μοιρολόι που του ζήτησε η μάνα τού Κωνσταντίνου» λέει ο αντιδήμαρχος Δρόπολης Μιχάλης Μάνος. Χθες το απόγευμα συγγενείς και φίλοι του Κατσίφα κράτησαν στα χέρια το ανοικτό φέρετρο και μετέφεραν τη σορό (ήταν τυλιγμένη με την ελληνική σημαία) στο σπίτι της οικογένειας. Ηδη από τα ξημερώματα της Πέμπτης η σορός βρισκόταν σε γραφείο τελετών στο χωριό Δερβιτσάνη μετά το πράσινο φως που άναψε η Εισαγγελία Βαρέων Εγκλημάτων στα Τίρανα για την παραλαβή του νεκρού από τους γονείς του, Γιάννη και Βασιλεία.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ. Βυθισμένη στο πένθος όλες αυτές τις μέρες, η οικογένεια απηύθυνε δραματικές εκκλήσεις για παρέμβαση ακόμα και από το ελληνικό κράτος ώστε να μπορέσει να παραλάβει τη σορό αλλά και να πέσει φως στις συνθήκες του θανάσιμου τραυματισμού του 35χρονου. Η διερεύνηση της υπόθεσης πάντως ουσιαστικά αρχίζει τώρα από τους δικηγόρους της οικογένειας Ευθύμη Ναυρίδη και Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Στο μεταξύ, το δικό της κατηγορώ απηύθυνε χθες η Συντονιστική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικών Σωματείων Ελλάδας (εκπροσωπώντας 47 συλλόγους Βορειοηπειρωτών): «Ορίσαμε ολιγομελή επιτροπή για να διευκολύνουμε την κατάσταση και ζητήσαμε επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών, την υπουργό και την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά κανείς δεν δέχθηκε να μας μιλήσει επίσημα, να μας ενημερώσει για τις ενέργειές του ή να ενημερωθεί από εμάς».