Η διαδρομή είναι κάθε χρόνο η ίδια. Συνολικά 42,195 χιλιόμετρα σε μια αθλητική διοργάνωση που μεταδίδει μηνύματα δύναμης και αισιοδοξίας. Μόνο που φέτος οι δρομείς του Αυθεντικού Μαραθωνίου θα αντικρίσουν το μαύρο φόντο της καταστροφής στους οικισμούς της τραγωδίας – στο Μάτι, στον Νέο Βουτζά και στη Ραφήνα των 99 νεκρών και των κατεστραμμένων σπιτιών. Για τη Μαρία Αντζουλή και τον Γιάννη Πάλμο, που θα συναντηθούν στην ιστορική αφετηρία του Μαραθώνα την ερχόμενη Κυριακή, ξεχωρίζουν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα του απαιτητικού αγώνα. Είναι η έκταση της καμένης γης επί της Λεωφόρου Μαραθώνος, μία απόσταση που θα διανύσουν, όπως συμφωνούν και οι δυο, «με βαριά καρδιά και βουρκωμένα μάτια».
Οι δύο πυρόπληκτοι από το Μάτι έζησαν με διαφορετικό τρόπο την πύρινη κόλαση της 23ης Ιουλίου. Κοινά ήταν όμως η αγωνία για τους συγγενείς τους που κινδύνεψαν, η θλίψη για τους γείτονες που «χάθηκαν» στις φλόγες και ο πόνος για τον λεηλατημένο από τη φονική φωτιά τόπο. «Για μένα ο φετινός Μαραθώνιος θα είναι συναισθηματικά φορτισμένος. Θα ξυπνήσει μνήμες και εικόνες από όσα δραματικά έζησα και έντονα συναισθήματα για τον θείο μου και φίλους που έχασα στη φωτιά, αλλά και όσους τραυματίστηκαν, ταλαιπωρήθηκαν και ταλαιπωρούνται ακόμα» λέει η έμπειρη δρομέας Μαρία Αντζουλή και προσθέτει: «Ταυτόχρονα όμως κυριαρχούν μέσα μου η οργή και η αγανάκτηση για την ολιγωρία της πολιτείας εκείνη την ημέρα και για την ανεπάρκειά της».
ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ. Η ίδια αναφέρει ότι είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής («δεν υπάρχει καλοκαίρι μου μακριά από το Μάτι» όπως λέει χαρακτηριστικά) και θυμάται τις στιγμές αγωνίας του περασμένου Ιουλίου: «Τα παιδιά μου ηλικίας 15 και 17 ετών ήταν εκεί. Το ίδιο και οι γονείς μου. Ετρεξαν στη θάλασσα για να σωθούν και έμειναν για ώρες μέσα στο νερό. Εγώ έφυγα άρον άρον από τη δουλειά μου αλλά εγκλωβίστηκα στη Ραφήνα με το αυτοκίνητο. Τελικά τρέχοντας βρέθηκα και εγώ μέσα στη φωτιά στο Μάτι αναζητώντας με αγωνία την οικογένειά μου».
Οπως τονίζει πάντως, με τη συμμετοχή της στον 36ο Μαραθώνιο θέλει να στείλει περισσότερο ένα μήνυμα ελπίδας: «Γιατί μέσα από τη συσπείρωση των ανθρώπων του Ματιού, όλων όσοι πονάμε αυτόν τον τόπο, θα καταφέρουμε να τον αναγεννήσουμε».
Για πρώτη φορά θα βρεθεί στην αφετηρία του Μαραθώνα ο Γιάννης Πάλμος, ο οποίος ασχολείται εδώ και χρόνια με τη ποδηλασία δρόμου. «”Μην μας ξεχνάτε! Είμαστε εδώ!” είναι το μήνυμα που θέλουμε να ακουστεί παντού» λέει και προσθέτει: «Το βράδυ της 23ης Ιουλίου προσπαθούσα από το τηλέφωνο να εντοπίσω τους συγγενείς μου, τον πεθερό μου, την εξαδέλφη μου και τις ανήλικες ανιψιές μου. Ακουγα τη μικρή να μου φωνάζει ότι “πήρε φωτιά η θάλασσα!”. Η δική μου οικογένεια στάθηκε τυχερή. Ομως οι 99 νεκροί θα είναι πάντα μαχαιριά στην καρδιά μας».
Οι πυρόπληκτοι από Μάτι και Νέο Βουτζά θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της Λεωφόρου Μαραθώνος το πρωί της Κυριακής φορώντας μαύρες μπλούζες με την ημερομηνία «23-7-2018», τον αριθμό 99, ένα μεγάλο «γιατί;» αλλά και το hastag #Αct4Mati (Δράστε για το Μάτι). Η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων στο Μάτι αναμένεται επίσης να αναρτήσει δύο μεγάλα πανό με την εξής φράση (γραμμένη και στα αγγλικά): «Δίνουμε τον δικό μας μαραθώνιο. Θα νικήσουμε!».
FINISH LINERS. Στο μεταξύ, με φιλανθρωπικό σκοπό θα συμμετάσχει και φέτος στον Μαραθώνιο της Αθήνας η ομάδα Finish Liners που δημιουργήθηκε με αφορμή το συναθλητικό documentaire Finish Line της Ελιάνα Αμπραβανέλ. Τα 90 μέλη του θα συνοδεύσουν τρία μέλη του Σωματείου Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις MDA Ελλάς και θα διανύσουν μαζί τους τα 42 χιλιόμετρα. Σκοπός τους, να στηρίξουν οικονομικά τέσσερα μέλη του MDA που δραστηριοποιούνται και διαπρέπουν στον αθλητισμό, ώστε να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε πανευρωπαϊκά, παγκόσμια πρωταθλήματα και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Το MDA Ελλάς είχε γίνει γνωστό όταν τον Μάιο του 2016 ξεκίνησε μια επιτυχημένη προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για την αγορά δύο ειδικά τροποποιημένων αμαξιδίων, η χρήση των οποίων προοριζόταν για τη μαραθώνια διαδρομή.
Τρεισήμισι μήνες μετά
Μάχη στην Εντατική για τρεις βαριά εγκαυματίες
Τρεις βαριά εγκαυματίες, οι οποίοι βίωσαν τον εφιάλτη της 23ης Ιουλίου σε Μάτι και Νέο Βουτζά, παραμένουν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες των Νοσοκομείων Ευαγγελισμός και Θριάσιο. Εδώ και σχεδόν τρεισήμισι μήνες δίνουν καθημερινή μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, με το ιατρικό προσωπικό που τους φροντίζει να αποφεύγει να κάνει εκτιμήσεις για την πορεία της υγείας τους. Το βράδυ της πύρινης κόλασης συνολικά 156 ενήλικοι και 23 παιδιά διακομίστηκαν στα νοσοκομεία, φέροντας στη συντριπτική τους πλειονότητα σοβαρά εγκαύματα. Οι νεκροί της πύρινης κόλασης ανέρχονται πια σε 99 (ανάμεσα τους και ανήλικοι) μετά και τον θάνατο 26χρονης που πάλευε γενναία για τη ζωή της επί 51 ημέρες, αλλά άφησε τελικά την τελευταία πνοή της στον Ευαγγελισμό.