ΔΕΡΜΑ

Η πορφύρα

Είμαι άνδρας 74 ετών και παρουσίασα δύο φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο πορφύρα στα πόδια. Πρέπει να ψάξω για το αίτιο; Η πορφύρα εκδηλώνεται και εσωτερικά στον οργανισμό; Θεραπεύεται; Σε ποια ιατρική ειδικότητα να απευθυνθώ; (Γ.Β.)

Ο καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Στρατηγός απαντά ότι θα πρέπει να γίνει δερματολογική και παθολογική διερεύνηση για να αποκλειστεί αγγειίτιδα ή συστηματικό νόσημα. Σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στο δέρμα. Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο του προβλήματος. Αρμόδιοι συνήθως είναι οι δερματολόγοι και οι ρευματολόγοι γιατροί. Καλύτερα να ξεκινήσετε από δερματολόγο ιατρό.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η κοιλιοπλαστική

Γέννησα πριν από έξι μήνες. Πότε μπορώ να κάνω κοιλιοπλαστική; Πώς ακριβώς γίνεται; (Ρ.Π.)

Ο πλαστικός χειρουργός, μέλος της Διεθνούς Ενωσης Πλαστικών Χειρουργών (ISAPS), δρ. Απόστολος Γαϊτάνης απαντά ότι θα πρέπει να αφήσετε να περάσει ένας χρόνος από τον τοκετό. Ο γιατρός θα εξετάσει το πρόβλημα και θα σας πει τι χρειάζεστε (μίνι κοιλιοπλαστική, κοιλιοπλαστική ή κοιλιοπλαστική σε συνδυασμό με λιποαναρρόφηση). Στο χειρουργείο αφαιρούνται το περιττό λίπος και το δέρμα από το μέσο και κατώτερο τμήμα της κοιλιάς και συσφίγγονται οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος. Η επέμβαση διαρκεί από μία έως και δυόμισι ώρες, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος και τη μέθοδο αντιμετώπισης. Σε περιπτώσεις μικρής χαλάρωσης η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα. Σε μεγαλύτερη χαλάρωση χρειάζεται γενική αναισθησία και παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Η μίνι κοιλιοπλαστική γίνεται με χειρουργική τομή ακριβώς πάνω από το εφήβαιο. Ο ομφαλός μένει στη θέση του και η χαλάρωση διορθώνεται με την αφαίρεση του περιττού λίπους. Η ολική κοιλιοπλαστική γίνεται με χειρουργική τομή διαγώνια, περνώντας πάνω από το εφήβαιο, και μικρή τομή γύρω από τον ομφαλό. Το δέρμα και το λίπος κινητοποιούνται ψηλά έως το στέρνο και η ποσότητα που περισσεύει αφαιρείται. Αν υπάρχει διάταση των μυών, το κοιλιακό τοίχωμα συσφίγγεται με μόνιμα ράμματα. Μετά το χειρουργείο τοποθετείται για τρεις εβδομάδες ένας ελαστικός επίδεσμος γύρω από την κοιλιά, καθώς και δύο παροχετεύσεις που παραμένουν για 24 ώρες. Μετά την επέμβαση χρειάζεται ανάρρωση από μία έως τρεις εβδομάδες, ανάλογα με την περίπτωση. Απαγορεύονται οι δουλειές του σπιτιού και η μετάβαση στην εργασία για δύο εβδομάδες και το γυμναστήριο για τρεις εβδομάδες. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται συνήθως σε έξι εβδομάδες.