Η χαρούμενη παιδική ηλικία δεν «δυναμώνει» μόνο την ψυχή αλλά και το σώμα, αποτελώντας αξιόπιστο δείκτη καλής υγείας στην ενήλικη ζωή. Τα συμπεράσματα δύο νέων μελετών της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας έρχονται να ενισχύσουν την παραπάνω πεποίθηση, καταλήγοντας ότι οι ευτυχισμένες παιδικές αναμνήσεις λειτουργούν ως ασπίδα έναντι της κατάθλιψης και άλλων παθήσεων.

Ειδικότερα, οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από δύο εθνικά αντιπροσωπευτικά δείγματα, την Εθνική Μελέτη Ανάπτυξης Μέσης Ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης, με συνολικά περισσότερους από 22.000 συμμετέχοντες.

Η πρώτη μελέτη εστίασε σε ενηλίκους στη δεκαετία των 40 χρόνων τους και τους ακολούθησε για 18 χρόνια και η δεύτερη ακολούθησε ενηλίκους 50 ετών και άνω για έξι χρόνια. Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις αντιλήψεις για τη γονική στοργή, τη γενική υγεία, τις χρόνιες παθήσεις και τα συμπτώματα κατάθλιψης.

ΣΤΟΡΓΗ. Oσοι ανέφεραν (ανεξαρτήτως ομάδας) ότι εισέπραξαν πολλή στοργή από τις μητέρες τους στην πρώιμη παιδική ηλικία εμφάνισαν καλύτερη υγεία και λιγότερη κατάθλιψη στη μετέπειτα ζωή τους. Εκείνοι που ανέφεραν αναμνήσεις με περισσότερη υποστήριξη από τους πατέρες τους εμφάνισαν επίσης λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

«Γνωρίζουμε ότι η μνήμη παίζει έναν τεράστιο ρόλο στο πώς κατανοούμε τον κόσμο – πώς οργανώνουμε τις εμπειρίες μας από το παρελθόν και πώς κρίνουμε ότι πρέπει να δράσουμε στο μέλλον. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που οι αναμνήσεις μας μπορούν να μας καθοδηγήσουν» σημείωσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης William J. Chopik από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Και συνέχισε: «Βρήκαμε ότι οι καλές αναμνήσεις φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην υγεία και στην ευημερία, πιθανώς μέσα από τους τρόπους με τους οποίους μειώνουν το στρες ή μας βοηθούν να διατηρήσουμε υγιείς επιλογές στη ζωή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς των ερευνών – που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Ψυχολογίας «Health Psychology» – δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν από τα αποτελέσματα δεδομένου ότι αποτελούσε κοινή πεποίθηση ότι οι παιδικές αναμνήσεις φθίνουν με την πάροδο του χρόνου.