Η άρνηση των ανδρών να κάνουν καθημερινή χρήση αντηλιακού, παρά τις επίμονες συστάσεις των ειδικών, έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος στο «ισχυρό» φύλο. Αντιθέτως, στα πλούσια κράτη – όπου επικεντρώνεται νέα έρευνα – τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ γυναικών αυξάνονται πιο αργά, παραμένουν στάσιμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μειώνονται από το 1985 έως και σήμερα.

Οι επιστήμονες διερευνούν κατά πόσο οι βιολογικοί ή γενετικοί παράγοντες διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στον καρκίνο του δέρματος, αλλά μέχρι στιγμής τα συμπεράσματα είναι ασαφή όπως ανακοινώθηκε στη Γλασκώβη, σε διεθνές συνέδριο για τον καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνδρες «είναι λιγότερο πιθανό να προστατευθούν από τον ήλιο» ή να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία, δήλωσε η Dorothy Yang, γιατρός στο Royal Free London NHS Foundation Trust στο Λονδίνο.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες έβαλαν στο… μικροσκόπιο δεδομένα από 33 χώρες για τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαθέτει αξιόπιστα στατιστικά δεδομένα σχετικά με την περίοδο 1985-2015. Επειτα από σχετική ανάλυση διαπίστωσαν ότι η θνησιμότητα από μελάνωμα εμφανίζει ανοδική τάση σε όλες τις χώρες, με μοναδική εξαίρεση την Τσεχία.

Μάλιστα, σε κάποιες χώρες η θνησιμότητα των ανδρών από μελάνωμα έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Η μεγαλύτερη θνησιμότητα καταγράφεται στην Αυστραλία (σχεδόν έξι θάνατοι ανά 100.000 άνδρες), ενώ η χαμηλότερη στην Ιαπωνία (μόνο 0,2 θάνατοι ανά 100.000 κάτοικοι). Επιπλέον, παρατηρήθηκε απότομη αύξηση στην Ισπανία και στη Βρετανία (70%), στην Ολλανδία (60%), στη Γαλλία και στο Βέλγιο (50%).

Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμπεριλήφθηκαν στη νέα αυτή μελέτη, τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) καταγράφουν αύξηση της θνησιμότητας από μελάνωμα στους άνδρες κατά περίπου 25%.

Υπενθυμίζεται ότι ο  κυριότερος παράγοντας κινδύνου για μελάνωμα (πάνω από το 90% των διαγνωσμένων περιστατικών) είναι η κυτταρική βλάβη στο δέρμα λόγω της υπερβολικής έκθεσης στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 200 νέα περιστατικά μελανώματος ετησίως και 100 θάνατοι από μελάνωμα, ενώ υψηλό είναι και το κόστος θεραπείας της νόσου.