Η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη μισθοδοσία των κληρικών φαίνεται ότι αιφνιδίασε και τους περισσότερους μητροπολίτες και ήδη καταγράφονται σκληρές αντιδράσεις που τροφοδοτούν και τον ξεσηκωμό των κληρικών. Ενδεικτικό της έκδηλης ανησυχίας είναι ότι χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε μια προσπάθεια αναδίπλωσης και εκτόνωσης των αντιδράσεων, δήλωσε πως πρόκειται για «πρόθεση συμφωνίας» και πως όλα θα γίνουν μαζί με τους κληρικούς.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. «Είμαι πολύ προβληματισμένος. Γιατί δεν προηγήθηκε διάλογος στην Ιερά Σύνοδο και στην Ιεραρχία;» έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» ιεράρχης με μεγάλη εμπειρία από τέτοιου είδους επαφές και συνεννοήσεις Εκκλησίας – Πολιτείας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του. Παράλληλα, ένας άλλος σημείωνε πως με μια πρώτη ματιά η συμφωνία φαίνεται καλή, όμως «υπάρχουν πάρα πολλά σημεία που χρειάζονται διευκρινίσεις. Γι’ αυτό και πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει συζήτηση στην Ιεραρχία για να υπάρξει η σχετική ενημέρωση. Και βεβαίως όλο αυτό απαιτεί χρόνο. Η συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί από τη μία στιγμή στην άλλη». Ο ίδιος, δε, συμπληρώνει πως γνώριζε ελάχιστα απ’ όσα τελικώς συμφωνήθηκαν. Ταυτόχρονα μερίδα ιεραρχών διατύπωνε την ενόχλησή της επειδή για όσα ανακοινώθηκαν ουσιαστικά αγνοήθηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και οι μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και της Κρήτης.

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ. Πάντως χθες και η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) ήταν στην ίδια κατεύθυνση με τον Αρχιεπίσκοπο και επιχειρούσε να αποκλιμακώσει την ένταση. Στην ανακοίνωσή της τόνιζε μεταξύ άλλων πως «κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε, ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία “πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μια ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης”. Και πρόσθετε πως τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ

«Να συγκληθεί η Ιεραρχία»

Ως μια λεόντειο σύμβαση εις βάρος της Εκκλησίας χαρακτηρίζει ο μητροπολίτης Πειραίως Σεραφείμ τη συμφωνία, ενώ παράλληλα ζητεί τη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας. Ο μητροπολίτης Σεραφείμ υποστήριξε (Παραπολιτικά 90,1) πως «με τη συμφωνία Ιερώνυμου -Τσίπρα η Εκκλησία βάζει όλη την περιουσία της, ενώ η Πολιτεία δεν βάζει τίποτα». Οπως πρόσθεσε, είναι απαραίτητο να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας για το θέμα, ενώ καυτηρίασε το γεγονός πως δεν υπήρξε συναπόφαση μεταξύ των δύο πλευρών.