Δυσφορία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προκαλούν οι ανακοινώσεις Τσίπρα – Ιερώνυμου, επειδή – όπως μεταφέρεται – ουδείς έως σήμερα, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Εκκλησία της Ελλάδος, φρόντισε να ενημερώσει το Φανάρι για τη συμφωνία. Την ίδια ώρα, πλήρη άγνοια για τη συμφωνία και τα βασικά σημεία της δηλώνει ότι είχε μεγάλη μερίδα των ιεραρχών από τις μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, της Εκκλησίας της Κρήτης αλλά και των λεγόμενων Νέων Χωρών. Ιεράρχες διατύπωναν χθες τον προβληματισμό τους και αναζητούσαν απαντήσεις για το εάν όσα ανακοινώθηκαν θα αφορούν και αυτές τις μητροπόλεις.

Κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου τόνιζαν στα «ΝΕΑ», δείχνοντας τη σαφέστατη ενόχληση του Φαναρίου για την έλλειψη έγκαιρης ενημέρωσης, πως «όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Παναγιότατος θα τις θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου προκειμένου να τις εξετάσει και να τοποθετηθεί επ’ αυτών». Είναι δε χαρακτηριστικό πως σε αυτό το λακωνικό και φαναριώτικου στυλ αιχμηρό σχόλιό του το Πατριαρχείο δεν έκανε καμία αναφορά στην Εκκλησία της Ελλάδος. Και αυτό δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο, διότι οι σχέσεις του Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών βρίσκονται σε περίοδο κρίσης και στην τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα ο Βαρθολομαίος δεν συναντήθηκε με τον Ιερώνυμο.

Χωρίς ενημέρωση. «Γίνεται μία συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, ένα κονκορδάτο να το πούμε, για το οποίο δεν ζητήθηκε καμία άποψη της Κρήτης και της Δωδεκανήσου, των δικαιοδοσιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ελλάδα. Θα έπρεπε το Οικουμενικό Πατριαρχείο να ερωτηθεί και να συμμετέχει σε αυτόν τον διάλογο και σε αυτές τις αποφάσεις…», σχολίασε (στην ΕΡΤ) ο Μητροπολίτης Ρόδου, Κύριλλος, αναδεικνύοντας και την έντονη δυσαρέσκεια του Φαναρίου.

Ενημέρωση για τα κύρια σημεία της συμφωνίας δεν είχε ούτε η Εκκλησία της Κρήτης. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάνου Ανδρέας, υποστήριξε πως μολονότι μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κρήτης (Γόρτυνος και Κυδωνίας) είχαν συμμετάσχει σε κάποιες συναντήσεις των επιτροπών Εκκλησίας – Πολιτείας, δεν είχαν εικόνα και λεπτομέρειες για όσα συμφώνησαν Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος. «Η συμφωνία είναι μάλλον καρπός των επαφών του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης θα συνεδριάσει για να λάβει αποφάσεις». Σε ό,τι αφορά το νέο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών, ο ίδιος σημείωσε πως θα επιθυμούσε οι κληρικοί να είναι δημόσιοι λειτουργοί, όπως για παράδειγμα οι δικαστικοί.

ΓΡΙΦΟΣ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ. Ουδείς, εξάλλου, είναι σε θέση να γνωρίζει σήμερα ποια είναι η έκταση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας ή η αξία της. Κι αυτό διότι η καταγραφή της ξεκίνησε μόλις το 2017 από το υπουργείο Εσωτερικών και μέχρι τώρα καλύπτει 22 μητροπόλεις σε όλη τη χώρα. Στο παρελθόν οι εκτάσεις γης της Εκκλησίας είχαν εκτιμηθεί σε 1.300.000 στρέμματα γης με βάση και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα της Εκκλησίας της Ελλάδος από τα ακίνητά της (αυτά δηλαδή που διαθέτει προς ενοικίαση), αυτά υπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Ομως αυτά αφορούν μόνο τα έσοδα της της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΥΟ).