Ο Παναθηναϊκός πηγαίνει την Κυριακή στο Φάληρο να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, τεστάροντας για τρίτη σερί εβδομάδα τις δυνατότητές του και το… ταβάνι του. Μετά τα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, έρχεται ένα τρίτο δύσκολο παιχνίδι για την ομάδα του Γιώργου Δώνη, η οποία καλείται να δείξει και πάλι μέχρι πού φτάνει το… ταβάνι της. Και καλείται να αντιμετωπίσει και μια κακή προϊστορία που συνοδεύει τον Παναθηναϊκό την τελευταία δεκαετία στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

 Με εξαίρεση τη νίκη με 3-0 στις 2 Μαρτίου του 2014, επί Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο, οι Πράσινοι μετρούν πέντε ήττες και τρεις ισοπαλίες στα υπόλοιπα παιχνίδια. Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός ήρθε ισόπαλος πέρυσι με 1-1, έπειτα από τρεις σερί ήττες στο Φάληρο με 3-0, 3-1 και 1-0.

Τρεις ήττες που είχαν έρθει έπειτα από ένα δικό του σερί τριών αήττητων αγώνων: 1-1 τη σεζόν 2011-12, με Ζέκα και Τζιμπούρ να «υπογράφουν» το τελικό σκορ, 1-1 την επόμενη σεζόν, με τον Φιγκερόα να σκοράρει για το 0-1 στο 73′ και τον Μήτρογλου να ισοφαρίζει στο 87′, και η μεγάλη νίκη του 2014, με τα γκολ των Πράνιτς, Μπεργκ και Αμπέντ, που έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες εκτός έδρας νίκες του Τριφυλλιού επί του αιώνιου αντιπάλου.

Στο ξεκίνημα της δεκαετίας που διανύουμε, ο Ολυμπιακός είχε πετύχει δύο νίκες με 2-0 (Μήτρογλου και τα δύο γκολ) το 2009-10 και με 2-1 το 2010-11 με το… περιβόητο ακυρωθέν γκολ του Κώστα Κατσουράνη, που θα σημείωνε το 1-2, αλλά τελικά τον Τζιμπούρ να διαμορφώνει το τελικό 2-1 για τους Ερυθρόλευκους» στο φινάλε του ματς.

Με εξαίρεση, πάντως, το ματς που ο Παναθηναϊκός είχε στον πάγκο του τον Αντρέα Στραματσόνι και στο οποίο έχασε με κάτω τα χέρια (ήταν πίσω με 3-0 στο ημίχρονο), σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια που έχουν δώσει την τρέχουσα δεκαετία οι Πράσινοι εμφανίζονται ανταγωνιστικοί και διεκδικητές της νίκης.

Επιστρέφει ο Κολοβέτσιος

Η επιστροφή του Δημήτρη Κολοβέτισου στις προπονήσεις του Παναθηναϊκού σημαίνει και επιστροφή του στο αρχικό σχήμα ενόψει του ντέρμπι. Ο έλληνας κεντρικός αμυντικός αναμένεται να πάρει τη θέση του Πούγγουρα και οι Πράσινοι να αγωνιστούν με τριάδα τους Κολοβέτσιο – Κουλιμπαλί – Μαυρομμάτη στο Φάληρο και με τους Γιόχανσον και Ινσούα στα άκρα.

Νέο πρόσωπο αναμένεται να είναι και ο Εργκους Κάτσε, που όσο περνάνε οι ημέρες κερδίζει πόντους για να αγωνιστεί στο πλάι του Κουρμπέλη, ενώ ο Δώνης φαίνεται να έχει δίλημμα σχετικά με Χατζηγιοβάνη και Μουνιέ. Ο Γάλλος δείχνει να έχει επανέλθει για τα καλά, βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και «ζει» γι’ αυτά τα παιχνίδια, όπως έδειξε και πέρυσι. Ο Χατζηγιοβάνης παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, ωστόσο ακολουθεί διακοπή και ίσως αυτό να κάνει τον Δώνη να τον χρησιμοποιήσει από το ξεκίνημα.

Με δεδομένο πως Μπουζούκης και Μακέντα θα είναι στην αρχική ενδεκάδα, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο Δώνης θα επιλέξει έναν από τους δύο, ενώ λιγότερες πιθανότητες έχει ο Χατζηθεοδωρίδης. Ο Δώνης θέλει ταχύτητα για να παίξει η ομάδα του την κόντρα επίθεση και να βρει ανοιχτό στην αντεπίθεση τον Ολυμπιακό, κάτι που μπορεί να το βρει είτε με τον Χατζηγιοβάνη, είτε με τον Μουνιέ και λιγότερο με τον Χατζηθεοδωρίδη.

Οσον αφορά τον Χρήστο Δώνη, η κατάστασή του θα ξεκαθαρίσει οριστικά μέχρι αύριο, αν και οι χαμένες προπονήσεις των τελευταίων ημερών τον φέρνουν πιο πίσω στις επιλογές του 49χρονου προπονητή, ο οποίος θέλει παίκτες 100% έτοιμους γι’ αυτά τα παιχνίδια.

Εξαφανισμένος ο Παϊρότζ

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ εξακολουθεί να είναι… εξαφανισμένος. Μάλιστα, στελέχη της ΠΑΕ τις τελευταίες ημέρες απαντούν πως η καθημερινότητά τους είναι «σαν να μην υπήρξε ποτέ αυτό το πρόσωπο». Σιγήν ιχθύος τηρεί και η πλευρά Αλαφούζου για το ιδιοκτησιακό.