Το Europa dream του Ολυμπιακού καλά κρατεί και απόψε (22.00) στο Καραϊσκάκης παίζεται η κρισιμότερη παρτίδα μέχρι την επόμενη για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Οι Ερυθρόλευκοι υποδέχονται την Ντουντελάνζ και φυσικά «καίγονται» για τους βαθμούς της νίκης που θα τους δώσει το δικαίωμα να κρατήσουν ορθάνοιχτο το μονοπάτι της πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Και για όσους τυχόν έχουν χάσει την αριθμητική του ομίλου; Το σενάριο γνωστό και ήδη αρκετές φορές ειπωμένο. Αν ο Ολυμπιακός απόψε επικρατήσει και φτάσει στους 7 βαθμούς, κάνει ένα πολύ μεγάλο βήμα. Ειδικά αν η Μίλαν – χωρίς τον Ιγκουαΐν στη σύνθεσή της – δεν αποδράσει με «διπλό» απόψε από την έδρα της Μπέτις. Με αυτά τα δύο δεδομένα της βραδιάς να γίνονται γεγονός, τότε ό,τι και να συμβεί την 5η αγωνιστική όλα θα κριθούν στην τελευταία. Στην αναμέτρηση Ολυμπιακός – Μίλαν στο Καραϊσκάκη, όπου δεδομένα οι Πειραιώτες θα προκρίνονται με νίκη. Φυσικά υπάρχουν και άλλα σενάρια που δίνουν happy end. Αναφερόμαστε όμως σε εκείνο που μοιάζει περισσότερο «εφικτό». Και ικανό να τρέξει άμεσα στον σκληρό δίσκο του απολύτως ανταγωνιστικού αυτού γκρουπ. Ενός ομίλου που εξ αρχής έμοιαζε με «επικίνδυνη» αποστολή.

Η τύχη του στα χέρια του

Μεγάλη υπόθεση ότι οι Πειραιώτες θα μπορούν να κρατούν τη τύχη στα χέρια τους ώς το φινάλε. Και βέβαια ακόμη μεγαλύτερη αν καταφέρουν όντως να προκριθούν στους 32 αφήνοντας έξω την επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα του Τζενάρο Γκατούζο. Θα είναι μια από τις ιστορικότερες στιγμές των ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης. Και ας είμαστε ακόμη στα… ρηχά νερά. Δεν είναι απλό να αφήσεις έξω έναν κολοσσό όπως η Μίλαν.

Ολα στην ώρα τους όμως. Και αυτό ακριβώς θέλησε να εξηγήσει χθες και ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο πορτογάλος προπονητής του Ολυμπιακού που βεβαίως αναφέρθηκε στο παραπάνω σενάριο. Στο… κόλπο της τελευταίας αγωνιστικής. «Η πρόκριση θα κριθεί με Μίλαν στην τελευταία αγωνιστική» είπε με σιγουριά ο 48χρονος. Και πρόσθεσε: «Περιμένουμε την Ντουντελάνζ με εικόνα όπως πριν από δύο εβδομάδες. Παίζει χαμηλά τη γραμμή της άμυνας αλλά θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις μεταβιβάσεις. Δεν περιμένουμε ένα πολύ ανοιχτό ματς αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αντίπαλο με προσοχή».

Ο Μαρτίνς – που άφησε εκτός αποστολής τους Ομάρ, Βούκοβιτς και Γκιγέρμε (προφανώς γιατί τους υπολογίζει για βασικούς στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό) και συμπεριέλαβε έπειτα από καιρό στη 19άδα του τον Γιάγια Τουρέ – ενημέρωσε πως ο Ολυμπιακός απόψε θα εμφανιστεί με αλλαγές: «Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι αύριο (σήμερα) για να τις δείτε. Θα είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι μας και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη του κόσμου μας. Ο,τι και να γίνει με την Μίλαν και την Μπέτις εάν εμείς δεν είμαστε αυτοί που πρέπει και δεν πάρουμε τους βαθμούς δεν θα έχει σημασία».

Αυτό το θα «δείτε αύριο» ισχύει και για τους ποδοσφαιριστές του που χθες το μεσημέρι προπονήθηκαν στο γήπεδο Καραϊσκάκης. Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την 11άδα. Η προπόνηση περιελάμβανε πάρα πολλές στημένες μπάλες και πολλές «εκτελέσεις» τελικών προσπαθειών. Εξαιρώντας την τετράδα της άμυνας που την είχε συνέχεια μαζί (Τοροσίδης, Μιράντα, Μεριά, Τσιμίκας), όλα τα υπόλοιπα προέκυψαν… ανακατεμένα στο πρόγραμμα της τελευταίας αυτής προπόνησης. Αρα είναι πραγματικότητα ότι αυτή την φορά την 11άδα δεν τη ξέρει κανείς πέρα από τον ίδιο τον Μαρτίνς.

Εικάζουν βεβαίως – αυτονόητα – οι περισσότεροι πως ο Καμαρά θα είναι ένας από τους κεντρικούς χαφ, και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ο σέντερ φορ (μιας και ο Χασάν προέρχεται από θλάση και δύσκολα θα χωρέσει τρεις φορές σε μια εβδομάδα, στην εντεκάδα). Εικάζουν επίσης ότι ο Ναουέλ όπως και στο Λουξεμβούργο θα είναι ένας από τους εξτρέμ. Μια τέτοια κουβέντα όμως περισσότερο μπερδεύει και λιγότερο «ξεμπερδεύει» τα πράγματα. Ο προπονητής θέλει τα χαρτιά του κλειστά. Γιατί προφανώς έχει τους λόγους του.

Ο Μπουχαλάκης

«Το τελευταίο σερί των αγώνων έχει λειτουργήσει θετικά στην ομάδα. Αύριο (σήμερα) είναι το πιο σημαντικό ματς όπως λέει πάντα ο προπονητής. Γιατί εάν δεν κερδίσουμε δεν θα πάμε με την ίδια αυτοπεποίθηση στο επόμενο ματς. Πάνω απ’ όλα αύριο (σήμερα) λοιπόν είναι το πιο σημαντικό. Μπορεί η Ντουντελάνζ να μην έχει το όνομα, αλλά θέλει προσοχή. Να κερδίσουμε και μετά έχουμε τον χρόνο να προετοιμαστούμε για το ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό» πρόσθεσε από την πλευρά του ο Ανδρέας Μπουχαλάκης. Ο διεθνής μέσος του Ολυμπιακού που έκανε μια αναφορά και στο μεγάλο βάθος του ερυθρόλευκου ρόστερ που «αναπόφευκτα» φέρνει μεγάλο εσωτερικό ανταγωνισμό για μια θέση στον… ήλιο της εντεκάδας. «Από την αρχή το ξέραμε αυτό. Είμαστε στον Ολυμπιακό και οι στόχοι είναι υψηλοί. Ο καθένας προσπαθεί να δίνει το καλύτερο και από εκεί και πέρα ο προπονητής να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος και πιο ικανός να παίξει» πρόσθεσε.

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το αποψινό ματς με τη Ντουντελάνζ αποτελείται από τους Χουτεσιώτη, Γιαννιώτη, Σα, Τοροσίδη, Τσιμίκα, Μιράντα, Μεριά, Σισέ, Κούτρη, Καμαρά, Μπουχαλάκη, Νάτχο, Φορτούνη, Φετφατζίδη, Ναουέλ, Τουρέ, Ποντένσε, Χριστοδουλόπουλο και Χασάν.

Ξανά ελβετός ρέφερι σε ντέρμπι

Ξανά ελβετός διαιτητής στο Καραϊσκάκη. Οχι για το αποψινό, αλλά για το ντέρμπι της Κυριακής με τον Παναθηναϊκό. Πρόκειται για τον Αντριεν Γιάκοτετ. «Επαιζα σε μια ομάδα όταν ήμουν μικρότερος και ο σύλλογος διοργάνωνε αγώνες όπου όλοι βοηθούσαν σε διάφορους τομείς. Επρεπε να διαλέξω αν θα είμαι διαιτητής σε κάποιους αγώνες ή αν θα πουλούσα χοτ-ντογκ. Διάλεξα τη διαιτησία και προχώρησα» εκμυστηρεύτηκε κάποτε θέλοντας να δείξει πως τον κέρδισε η διαιτησία. «Θέλω να φτάσω ψηλά, θέλω να σφυρίξω σε παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ και ν’ ακούσω τον ύμνο της διοργάνωσης» πρόσθεσε σε άλλη συνέντευξή του. Ο Γιάκοτετ είναι ο δεύτερος Ελβετός φέτος που θα δει το Καραϊσκάκη από τον… αγωνιστικό χώρο του. Ο πρώτος ήταν ο Σαν Φενταγί που σφύριξε στο Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ. Βοηθοί του – δικηγόρου στο επάγγελμα – Γιάκοτετ θα είναι οι Γιαν Κοεμπέλ και Βιτάλ Γιόμπιν, ενώ τέταρτος διαιτητής στο ντέρμπι θα είναι ο Μανώλης Σκουλάς. Και όσο για απόψε; Αρχοντας του αγώνα θα είναι ο Τσέχος Πετρ Αρντελεάνου.