Είναι η ιστορία δύο νομοθετικών σωμάτων αυτή που συνθέτει τη σημερινή πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ. Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων κερδίζοντας περισσότερες από τις 23 έδρες που χρειάζονταν, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί διεύρυναν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία. Οι αμερικανοί ψηφοφόροι απέσυραν, ουσιαστικά, τη λευκή επιταγή που είχαν ο πρόεδρος Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο μέχρι τώρα ήλεγχε και τα δύο σώματα. Τώρα ετοιμάζονται να μπλοκάρουν τη νομοθετική ατζέντα του Τραμπ και να τον βομβαρδίσουν με έρευνες για τα πεπραγμένα του.
Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή. Οι ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες ξεπέρασαν τα 113 εκατομμύρια – σε σύγκριση με 83 εκατομμύρια που ψήφισαν στις αντίστοιχες εκλογές του 2014. Βέβαια οι Δημοκρατικοί δεν είναι απόλυτα ευχαριστημένοι. Το «μπλε κύμα» που ήλπιζαν ότι θα σαρώσει τις 50 πολιτείες δεν ήρθε. Ιστορικά, το κυβερνών κόμμα χάνει στις ενδιάμεσες εκλογές στη Βουλή 37 έδρες, κάτι που δεν έγινε αυτή τη φορά. Και στη Γερουσία οι τέσσερις Δημοκρατικοί που αντιτάχθηκαν στην υποψηφιότητα του συντηρητικού Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο απέτυχαν να επανεκλεγούν χάνοντας από τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους τους. Βέβαια το, γεγονός ότι πήραν τον έλεγχο της Βουλής και ότι πέτυχαν τον αρχικό τους στόχο είναι το πλέον σημαντικό. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι το κόμμα θέλει να χρησιμοποιήσει τη νίκη αυτή για να προωθήσει μια δικομματική ατζέντα, καθώς οι Αμερικανοί «κουράστηκαν από τον διχασμό».
Χθες έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ εξανάγκασε σε παραίτηση τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς με τον οποίο είχε έρθει εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση σχετικά με την έρευνα για συνέργεια με τη Ρωσία.
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος Τραμπ στους συνήθεις τόνους του έκανε λόγο για «μεγάλη νίκη», αποκάλεσε τον εαυτό του «Magic Man» και διαμήνυσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ότι θα συνεχίσει να πιέζει για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε το τείχος». Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείει μια «παράλυση» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με αφορμή τη χρηματοδότηση αυτού του τείχους. Και πρόσθεσε, σε κάτι που διαφαίνεται ότι θα είναι η επωδός του για τα επόμενα δύο χρόνια, ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα «επιρρίψει την ευθύνη στους Δημοκρατικούς».
Κάπως έτσι, το δεύτερο μισό της θητείας Τραμπ δεν θα είναι τόσο εύκολο για τον πρόεδρο όπως μέχρι τώρα. Εχοντας πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να ξεκινήσουν μια σειρά ερευνών για τον Τραμπ και την κυβέρνησή του. Η νομική ομάδα του Λευκού Οίκου προετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για διάφορες έρευνες, όπως μεταξύ άλλων για το εάν ο Τραμπ παρεμπόδισε τη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο της έρευνας για πιθανή συνέργεια με τη Ρωσία, για το εάν υπήρξε κακοδιαχείριση κονδυλίων από αρκετούς αξιωματούχους και εάν καταβλήθηκαν χρηματικά ποσά σε γυναίκες προκειμένου να αποσιωπήσουν τις ερωτικές σχέσεις τους με τον Τραμπ πριν εκλεγεί. Πάντως ο πρόεδρος απείλησε χθες ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να τερματίσει την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τη φερόμενη ανάμειξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές και απείλησε τους Δημοκρατικούς ότι θα διεξαγάγει κι αυτός έρευνες εις βάρος τους.
Η νίκη των Δημοκρατικών θα εμποδίσει την υλοποίηση της ατζέντας του Τραμπ, που είχε υποσχεθεί περαιτέρω φορολογικές ελαφρύνσεις και αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη και την ασφάλιση. Ομως όλοι ήδη έχουν αρχίσει να σκέφτονται τις προεδρικές εκλογές του 2020. Σύμφωνα με την ανάλυση των «Financial Times», στη λαϊκή ψήφο οι Δημοκρατικοί νίκησαν, έχοντας συγκεντρώσει ποσοστό 8% μεγαλύτερο των Ρεπουμπλικανών. Ομως έτσι όπως είναι σχεδιασμένες οι εκλογικές περιφέρειες για το Κογκρέσο ευνοήθηκαν πολύ οι Ρεπουμπλικανοί. Γι’ ααυτό προτεραιότητα των Δημοκρατικών θα πρέπει να είναι η αλλαγή των περιφερειών ώστε να μην ξανασυμβεί το 2020 αυτό που συνέβη το 2016. Δηλαδή να κερδίσει εκείνος που έχει τις λιγότερες ψήφους.
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ
Ο γρίφος Πελόζι
Τώρα που οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής, χρειάζεται να επιλέξουν και έναν ηγέτη, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να λύσουν έναν από τους πιο δύσκολους γρίφους: τη Νάνσι Πελόζι. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής και μέχρι τώρα επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στο σώμα είναι ήδη 78 ετών και έχει εκδηλώσει την επιθυμία να επιστρέψει στην προεδρία της Βουλής, μια θέση που κατείχε και την περίοδο 2007-2011 ως η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό. Μια πανίσχυρη θέση που τη φέρνει δεύτερη στη διαδοχή του προέδρου της χώρας, μετά τον αντιπρόεδρο. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, δεκάδες υποψήφιοι των Δημοκρατικών ζήτησαν μια νέα ηγεσία, εκφράζοντας εμμέσως τη δυσαρέσκειά τους για την Πελόζι, η οποία βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο των Ρεπουμπλικανών. Η ίδια η Πελόζι, που εκλέγεται στο Σαν Φρανσίσκο, θα ανακοινώσει τα σχέδιά της σε συνέντευξη Τύπου σήμερα. Αυτό που θα ακολουθήσει είναι μια ψηφοφορία της ηγεσίας του κόμματος στις 28 Νοεμβρίου για την επιλογή του προέδρου. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναδειχθεί κάποιος αντίπαλος της Πελόζι, είναι σίγουρο όμως ότι θα προκύψουν. Με δεδομένο το «νέο αίμα» που μπαίνει στη Βουλή, τις πολλές νέες γυναίκες που εκλέχτηκαν με τους Δημοκρατικούς, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν μια αλλαγή στην ηγεσία του σώματος, αντίστοιχη με τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.
Οι Ελληνοαμερικανοί που εξελέγησαν
Κερδισμένη κατά δύο μέλη στο Κογκρέσο είναι η ελληνοαμερικανική κοινότητα. Στη Βουλή επανεξελέγησαν και οι 4 ελληνοαμερικανοί βουλευτές: Κώστας Μπιλιράκης (Ρεπουμπλικανός στη Φλόριντα), Τσάρλι Κριστ (Δημοκρατικός στη Φλόριντα), Τζον Σαρμπάνης (Δημοκρατικός στο Μέριλαντ) και Ντίνα Τάιτους (Δημοκρατική στη Νεβάδα). Στην 1η περιφέρεια του Νιου Χάμσαϊρ εξελέγη ο πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική Κρις Πάππας, που ήταν και ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος υποψήφιος στην Πολιτεία με 53,55%. Στην 6η περιφέρεια της Φλόριντας κέρδισε ο Ελληνοαμερικανός Μάικλ Βαλτζ με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Στη Γερουσία, παρά τα 38 εκατομμύρια για αρνητική προεκλογική καμπάνια που έριξε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ρόμπερτ Χάγκιν, επανεξελέγη με 53,5% ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ. Σε τοπικό επίπεδο θα υπάρχουν πλέον τρεις Ελληνοαμερικανοί στην πολιτειακή γερουσία της Νέας Υόρκης, όπου οι Δημοκρατικοί κατέκτησαν μεγάλη πλειοψηφία. Μετά τον Μιχάλη Γιάνναρη, εξελέγησαν o Αντριου Γουνάρδης κι ο Τζέιμς Σκουφής. Ακόμα επανεξελέγησαν η Δημοκρατική Αραμπέλα Σιμωτά στην Αστόρια κι η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη στο Μπρούκλιν.
Το νέο πρόσωπο του Κογκρέσου
Αλλαξε το πρόσωπο του αμερικανικού Κογκρέσου μετά τις εκλογές της Τρίτης. Με κυριότερο χαρακτηριστικό την είσοδο περισσότερων νέων γυναικών κυρίως από το Δημοκρατικό Κόμμα. Μια πρώην αξιωματικός της CIA κέρδισε έναν υπερσυντηρητικό υποψήφιο στη Βιρτζίνια. Αρκετές γυναίκες μπήκαν στη, μέχρι τώρα ανδρική, εκπροσώπηση της Πενσιλβάνια. το Τενεσί εξέλεξε την πρώτη γυναίκα γερουσιαστή. Μια 29χρονη από την ισπανόφωνη κοινότητα, η Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ, έγινε η νεότερη γυναίκα που εξελέγη στη Βουλή. Και το Κάνσας εξέλεξε μια ομοφυλόφιλη πρώην καθηγήτρια πολεμικών τεχνών, η οποία είναι και μία από τις δύο Ινδιάνες που εξελέγησαν στο Κογκρέσο για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, 95 είναι οι γυναίκες που εξελέγησαν στη Βουλή των 435 εδρών, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 84. Στη Γερουσία οι 13 γυναίκες που εξελέγησαν συν τις 10 που ήδη έχουν εκλεγεί ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των γυναικών στις 26.
Συνολικά στο 116ο Κογκρέσο των ΗΠΑ θα βρίσκονται τουλάχιστον 118 γυναίκες, σε σύγκριση με 107 στο προηγούμενο, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό της συμμετοχής τους στο 22% από 20%. Αναμφισβήτητα πάντως η πιο πολυσυζητημένη είναι η 29χρονη Κορτέζ που κέρδισε τις προκριματικές του Ιουνίου με σύνθημα «γυναίκες σαν κι εμένα θεωρητικά δεν διεκδικούν δημόσια αξιώματα». Με πορτορικάνα μητέρα, προωθεί θέσεις υπέρ των μεταναστών και των εργαζομένων και τάσσεται υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης για όλους.
Σε αυτό το Κογκρέσο θα συμμετέχουν και δύο γυναίκες μουσουλμάνες, οι πρώτες στην ιστορία. Η Ρασίντα Τλάιμπ από το Μίσιγκαν με ρίζες από την Παλαιστίνη. Εγινε γνωστή το 2016, όταν την απομάκρυναν από προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ επειδή φώναζε ότι ο Ρεπουμπλικανός τότε υποψήφιος δεν είχε διαβάσει ποτέ το Σύνταγμα της χώρας. Η άλλη μουσουλμάνα είναι η Ιλχάν Ομάρ από τη Μινεσότα, πρώην πρόσφυγας από τη Σομαλία.
Ο Τζάρεντς Πόλις έγινε ο πρώτος δηλωμένος ομοφυλόφιλος που εξελέγη κυβερνήτης. Στην Πολιτεία του Κολοράντο ο Πόλις προώθησε στην προεκλογική καμπάνια θέσεις όπως η κατάργηση της θανατικής ποινής και οι αυστηρότεροι έλεγχοι για την οπλοκατοχή. Επαναξελέγησαν επίσης δύο γερουσιαστές που είναι πιθανόν να διεκδικήσουν το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία: ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν. Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών επανεξελέγη στη Γιούτα ο Μιτ Ρόμνεϊ, που είχε διεκδικήσει την προεδρία το 2012, και στο Τέξας ο Τεντ Κρουζ, που είχε διεκδικήσει το χρίσμα από τον Τραμπ. Στο Τέξας η μάχη ήταν σκληρή μεταξύ του Κρουζ και του ανερχόμενου αστέρα του Δημοκρατικού Κόμματος, τον 40χρονο Μπέτο Ο’Ρουρκ.