Με επιδόσεις – ρεκόρ συνοδεύτηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του εννιαμήνου του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση, τα δημοσιευμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν στα 731 εκατ. ευρώ. Αλλά και τα καθαρά κέρδη της εισηγμένης αυξήθηκαν κατά 32% και εκτινάχθηκαν στα 360 εκατ. ευρώ.

Η άνοδος των οικονομικών αποτελεσμάτων αποδίδεται στις ισχυρές επιδόσεις των διυλιστηρίων με επιλογές αργού πετρελαίου που αριστοποίησαν τη λειτουργία τους και οδήγησαν σε υψηλά περιθώρια κέρδους, στα 7,3 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο εννιάμηνο του έτους η παραγωγή πετρελαιοειδών προϊόντων ανέβηκε στα 11,7 εκατομμύρια τόνους (+5%), οι όγκοι πωλήσεων ήταν υψηλότεροι 3% στα 12,4 εκατομμύρια τόνους και οι εξαγωγές έφτασαν στα 7,1 εκατομμύρια τόνους αντιπροσωπεύοντας το 57% των συνολικών πωλήσεων.

ΠΡΟΜΕΡΙΣΜΑ. Με δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ευστάθιος Τσοτσορός ανακοίνωσε τη διάθεση προμερίσματος στους μετόχους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, αλλά και έκτακτο μέρισμα όταν ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου η πώληση του ΔΕΣΦΑ:  «Οι παραπάνω εξελίξεις, ως απόρροια και της ολοκλήρωσης του προγράμματος αναχρηματοδότησης του ομίλου, διασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκειά του, βελτιώνουν σημαντικά τους όρους και την ευελιξία χρηματοδότησης και επιτρέπουν στο Διοικητικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση για διανομή προμερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή. Εκτακτο μέρισμα αναμένεται να προκύψει και από την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ». Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε με δηλώσεις του τη μείωση του δανεισμού: «Παράλληλα, ιδιαίτερα ισχυρή παραμένει η χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου, καθώς η ολοκλήρωση του προγράμματος αναχρηματοδότησης για το 2018 οδήγησε σε μείωση δανεισμού (1,8 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση χρηματοοικονομικού κόστους (-11%)». Ο ίδιος στη διάρκεια ενημέρωσης των οικονομικών αναλυτών υπογράμμισε και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για τον όμιλο των ΕΛΠΕ ενόψει της αποκρατικοποίησης, τονίζοντας πως η εταιρεία θα μπορέσει να δείξει τις πραγματικές της αξίες.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο προωθεί επίσης και το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους  1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και για την περίοδο 2019-2023.

Οπως σημείωσε ο Ευστάθιος Τσοτσορός με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννιαμήνου, οι επενδύσεις γίνονται έχοντας ως κεντρικό άξονα την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και κύριους στόχους τη διαρκή αναβάθμιση της θέσης του ομίλου στην τεχνολογία, την καινοτομία και την τεχνογνωσία. Εμφαση δίνεται επίσης και στην ολοκλήρωση του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού, που θα διασφαλίσει την ηγετική του παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.