Μετά τους νέους επιστήμονες, την Ελλάδα εγκαταλείπουν με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής και οι συνταξιούχοι. Πολλοί από αυτούς, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, φαίνεται να μεταναστεύουν στη γειτονική Βουλγαρία που είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκεί οι πετσοκομμένες τους συντάξεις αξίζουν πολύ περισσότερο, επειδή το κόστος διαβίωσης είναι μικρότερο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Με τον τρόπο αυτό οι συνταξιούχοι που πληρώνονται από την Ελλάδα αυξάνουν την αγοραστική τους δύναμη ζώντας στη Βουλγαρία και ενισχύουν την κατανάλωση και το ΑΕΠ της γειτονικής χώρας.
Το θέμα των συντάξεων έρχεται ξανά στο προσκήνιο, καθώς αυτό το διάστημα έχουν αρχίσει ξανά διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους πιστωτές για το εάν αυτές θα πρέπει να περικοπούν ξανά, όπως έχει υποσχεθεί στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Το Bloomberg χρησιμοποιεί το παράδειγμα 75χρονου συνταξιούχου ο οποίος δηλώνει πως μετακόμισε στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, τη Σόφια, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο της γυναίκας του και αφού ενοικίασε το διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη όπου έμενε μέχρι τότε. Εκεί, όπως αναφέρει, η σύνταξη των 800 ευρώ που λαμβάνει από την Ελλάδα του επιτρέπει «να ζει σαν βασιλιάς».
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο προχωρά σε σύγκριση τιμών βασικών προϊόντων ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σόφια. Η αμόλυβδη κοστίζει 1,15 ευρώ το λίτρο στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, ενώ στην Αθήνα κοστίζει 1,60 ευρώ το λίτρο. Καφές εσπρέσο κοστίζει εκεί 2,30 ευρώ, ενώ εδώ η ίδια μάρκα πωλείται προς 4,70 ευρώ. Ενα εισιτήριο του μετρό έχει 80 λεπτά εκεί, έναντι 1,40 ευρώ εδώ. Κατά κανόνα η ζωή στη Σόφια ή το Μπουργκάς ή το Πλόβντιβ είναι φθηνότερη κατά 30%, ενώ στα χωριά της Βουλγαρίας οι τιμές πέφτουν ακόμη περισσότερο αναφέρει ακόμη ο ίδιος συνταξιούχος στο Bloomberg. Αλλος συνταξιούχος που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο προχώρησε ακόμη παραπέρα με τη σύγκριση τιμών. Ανέφερε ότι το ψωμί κοστίζει στη Βουλγαρία 60 λεπτά, τα γεύματα σε εστιατόρια σπάνια ξεπερνούν τα 10 ευρώ και τα ενοίκια διαμορφώνονται σε 200 ευρώ για διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο σε καλή γειτονιά. Ο ίδιος αναφέρει ότι είδε τη σύνταξή του να μειώνεται κατά 45% στα 1.100 ευρώ, οδηγώντας τον στην απόφαση να εγκατασταθεί στη Βουλγαρία και πως τώρα φοβάται για νέες περικοπές.
Η Βουλγαρία μπήκε στην ΕΕ το 2007 και έκτοτε παρουσιάζει μέση ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 2,4%. Το 2007 ήταν η τελευταία χρονιά που η ελληνική οικονομία παρουσίασε ισχυρή ανάπτυξη πριν βυθιστεί στη μεγάλη κρίση που οδήγησε σε μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 25%. Η Ελλάδα υπερτερεί μόνο σε πληθωρισμό, αφού στη Βουλγαρία οι αυξήσεις των τιμών τρέχουν σε ετήσια βάση με 3,6%.